Seçim barajı olmasaydı durum ne olurdu?

Seçim barajı olmasaydı durum ne olurdu?
Türkiye, seçimlere yaklaşık 7 ay kala yeniden yüzde 10'luk seçim barajını tartışmaya başladı.

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "Seçim barajının hak ihlali olup olmadığına 2-3 hafta içinde karar veririz" açıklaması ile fitili ateşlenen tartışmada gözler, "2011'de seçim barajı olmasaydı, parlamento nasıl oluşurdu?" sorusuna yöneldi.

Sorunun yanıtı, TEPAV için Ankara Üniversitesi'nden iki öğretim görevlisinin yaptığı çalışmada verildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlileri Dr. Türkmen Göksel ve Dr. Yetkin Çınar tarafından hazırlanan "12 Haziran 2011 Seçiminde Seçim Sisteminin Parlamento Yapısına Etkileri" başlıklı politika notun göre, seçim barajı olmasaydı SaadetPartisi TBMM'ye 6 vekil sokacak, AK Parti milletvekili sayısı 5, CHP'nin ise 1 düşecekti.

MİLLETVEKİLİ BAŞINA DÜŞEN NÜFUS KONUSU

Çalışmada milletvekili başına düşen nüfus bakımından da seçim sonuçları incelendi. Milletvekili sayıları dağılımına ilişkin daha adaletli bir yöntemin izlenmesi durumundaki sonuçların analizi şöyle yer aldı;

Daha adaletli bir sistemde AKP'nin oyu değişmezken, bağımsızların sandalye sayısı 6 azalacaktı. Bu sandalyelerin 3'ü CHP'ye, 3"ü MHP'ye gidecekti. 

NOT: Bu hesaplama 2014 yılındaki yerel seçim sonuçlarına göre değil, partilerin son genel seçimde (2011) aldıkları oy oranlarına göre genel bir simülasyon yapılarak belirlenmiştir. 

Seçimde barajların olmaması ya da azalması durumunda seçmen davranışlarının farklılaşması göz önüne alınmamıştır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.