"Seçimlerin Ardından İzmir Ve Türkiye" Konulu Panel

"Seçimlerin Ardından İzmir Ve Türkiye" Konulu Panel
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata: "Bundan sonra oy kazanmanın aslanın ağzında olduğunu, yarışın önem kazandığını, yarış alanının daraldığını söyleyebiliriz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata, oy kazanmanın aslanın ağzında olduğunu ve yarışın önem kazandığını söyledi. 

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından Kaya Termal Otel'de "Yerel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ardından İzmir ve Türkiye" konulu panel düzenlendi.

Panelin konuşmacılarından CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, partilerin siyasi hedeflerine ulaşabilmesi için seçmen davranışlarını incelemenin büyük önem taşıdığını belirtti. 

Türkiye'de son yıllarda din ve aidiyet temelli politikaların öne çıktığını ifade eden Ayata, seçmen davranışlarını siyasi ideoloji, dünya görüşü, sosyo-ekonomik faktör, cinsiyet, yaş, mezhep, gelir, eğitim, yerleşim birimi gibi faktörlerin de belirlediğini kaydetti. 

- "Seçmenlerin parti bağımlılığı arttı"

Türkiye'de seçmenlerin parti değiştirmesinin önemli ölçüde zorlaştığını ifade eden Ayata, şöyle konuştu:

"Her siyasi partide seçmenlerin partiye olan bağımlılığının arttığını görüyoruz ancak hala seçmenlerin yüzde 15'i icraat için oyunu değiştireceğini söylüyor. İkinci tercih olarak başka partiyi düşünenlerin oranları da yüzde 30'u buluyor. Dolayısıyla açılımın mümkün olduğunu alanlar var ama bundan sonra oy kazanmanın aslanın ağzında olduğunu, yarışın önem kazandığını, yarış alanının daraldığını söyleyebiliriz."

Seçmenin tercihini değiştirmek için siyasi partilerin söylemleri, örgüt çalışmalarının belirleyici olduğunu söyleyen Ayata, seçmeni iyi tanımak gerektiğini kaydetti. 

Oy oranları seçmenin eğitim durumuna göre değerlendirildiğinde üniversite mezunları arasında CHP'ye oy verenlerin daha fazla olduğunu, okullaşma oranının yükselmesiyle AK Parti oylarının da düşmesini beklediklerini söyledi. 

AK Parti'nin tam bir orta kuşak partisi olduğunu ifade eden Ayata, "Orta kuşaktan yüzde 55 oy alıyorlar. 1980-1990 yıllarında kırdan kente kütlesel göç oldu. İş, aş, eğitim, konut ihtiyaçları tam olarak karşılanamadı. Bunların karşılanmasında İslami hareket önemli rol oynadı. Ancak genç kuşakta 30 yaş altı yaş grubunda AKP'nin oy kaybettiğini görüyoruz" dedi. 

"AKP çok yüksek kadın oyları alıyordu." diyen Ayata, "Özellikle eğitimi düşük, iş gücüne katılmayan ev kadınları oylarıydı ancak kadının okullaşması arttı. Okullaşma arttıkça birinci parti AKP değil, CHP olur" diye konuştu. 

Seçmen oranlarını eğitim gibi kriterler söz konusu olduğunda küçümsemeden dile getirmek gerektiğini anlatan Ayata, anketlerin CHP'nin ancak kalkınmacı bir parti olması durumunda oylarını büyük ölçüde yükseltebileceğini ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi. 

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ise açılış konuşmasında bütün inanç mensuplarının ibadetlerini rahatlıkla yaptığı, kardeşçe ve barış içinde yaşamanın mümkün olduğu İzmir'de olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.