Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı
Kırgızistan’da 18 Mart Çanakkale Zaferi için etkinlik düzenlendi

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin katkılarıyla Kırgız Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi Salonu’nda düzenlenen program, Çanakkale şehitleri anısına saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Açılış konuşması yapan Eğitim Müşaviri Recep Sula, Çanakkale Zaferi'nin mazlum ve masum milletlerin uyanışının ilk anahtarı olduğunu ve Çanakkale’nin milli mücadeleyi yürütecek olan komutan kadrosunun yetiştiği ve güçlendiği bir yer olduğunu söyledi. Sula, İstiklal Marşı'nı, Türk milletinin değerini, varlığını, bağımsızlığını bilen ve Türk milletinin mayasından ve kökünden yetişen Mehmet Akif Ersoy’un yazdığını anlattı.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Başkatibi Çağatay Yıldırım da, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin sadece Türk tarihine değil, aynı zamanda dünya tarihine damga vurmuş en önemli savaşlarlardan olduğuna işaret ederek, “Çanakkale Zaferi’ni genç nesillere anlatmak, geleceğimizin teminatıdır” dedi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü (KTMÜ) Prof. Dr. Sabahattin Balcı ise Osmanlı'nın 250 binden fazla kayıp verdiği cephede, yaklaşık 10 bin üniversiteli ve 70 bin orta öğretim öğrencisinin şehit düştüğünü hatırlattı. Balcı öğrencilere seslenerek, ecdadının medeniyetinin dünyaya hakim olması için daha çok çalışmalarını istedi.

Programda, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anlatan filmler gösterildi. Bişkek İlkokulu öğrencileri, "Çanakkale kahramanlarının yemek listesi" ve Kız Meslek Lisesi öğrencileri de "İstiklal Marşı'nın kabulü" başlıklı drama gösterilerini sahneledi.

Öğrenciler, okudukları şiirler ile katılımcılara duygulu anlar yaşatırken, KTMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Abdurahman Köksal, bağlama çalarak Çanakkale türküleri söyledi.

Etkinlik kapsamında, okulun girişinde Kırgız Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi öğrencileri için düzenlenen 18 Mart Çanakkale Zaferi temalı resim ve afiş yarışmasına katılan çalışmalar sergilendi. Yarışmada birinci olanlara ödülleri verildi.

Yarışmada birinci olan lise hazırlık sınıfı öğrencisi Mırzayım Bektursunova, AA muhabirine, "Yarışmaya katılmadan önce Çanakkale Savaşı ve zaferi hakkında bir şey bilmiyordum. Gençlerin savaşa katıldığını öğrendim. Çok duygulandım. Onlar kahraman ve korkusuzlardı. Çünkü vatanın bütünlüğü ve toprağına sahip çıkmak için cepheye gitmişlerdi. Çanakkale Savaşı’nda vatanperverlik ve şehitliğin büyük rol oynadığını anladım" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.