Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı
Kırgızistan'da anma programı düzenlendi

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde (KTMÜ) Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı nedeniyle anma programı düzenlendi.
Cengiz Aytmatov Kampüsü Konferans Salonu'ndaki anma töreni, saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarıyla başladı.
Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, burada yaptığı konuşmada, "Ülkesi için canını Çanakkale’de veren tüm şehitleri rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Büyükelçi Kılıç, “Emperyal güçleri sahip oldukları düzeni korumak için Çanakkale’yi geçerek İstanbul’u fethedecek daha sonra Rusya’ya geçecekti. Çanakkale geçilemeyince emperyal düzen bitmiştir. Birçok ülke bağımsızlığına kavuşmuştur. Çanakkale’de böylece emperyalist düzenine son verilmiştir” diye konuştu.

Çanakkale Savaşı’nın birçok ülkeyi ve halkı yakınlaştırdığını, bunu savaşın meydana geldiği bölgeyi ziyaret edildiğinde anlaşıldığını vurgulayarak, “Bu savaş, ölüm kalım savaşıdır. Bu savaşa askerlerden çok gençler katıldı. Bugün Şehitleri Anma Günü'dür. Devletler devlet olmak için o devlet için canını veren bireyleri yüceltmek açısından bu önemlidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Gökhan Peker de Çanakkale Savaşları, Muharebesi ve Sonuçları konulu sunum yaptı.

Konuşmaların ardından öğrenciler Çanakkale türkülerini seslendirildi, şiirler okundu.

Bu arada Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yetkilileri ile Bişkek’teki Türk eğitim kurumu yöneticileri, Kırgız ve Türk öğrenciler, Bişkek Atatürk Parkı’ndaki törende bir araya geldi.

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve saygı duruşunun ardından Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.