Selçuk Üniversitesi tohum üretiminde dışa bağımlılığı sonlandırıyor

Selçuk Üniversitesi tohum üretiminde dışa bağımlılığı sonlandırıyor
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, yerli tohum üretiminde büyük bir ilerleme kaydederek Türkiye tarımına yön veriyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, yerli tohum üretiminde büyük bir ilerleme kaydederek Türkiye tarımına yön veriyor. Fakülte tarafından geliştirilen şeker pancarı tohumları, Türkiye'nin 20'den fazla ilinde ekildi ve fabrikalarda işlendi. Ayrıca, tohumların yurt dışı tescili konusunda önemli mesafeler kat edildi.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ, YERLİ TOHUM ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYOR

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahim Ada, 20'den fazla tohum çeşidinin tescil sürecinin devam ettiğini, üretim izinlerinin alındığını ve ticarileştiğini açıkladı. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır gibi bitkilere odaklandıklarını belirten Prof. Dr. Ada, şeker pancarının özellikle dikkat çektiğini vurguladı. Şu anda şeker pancarı tohumlarının çiftçi tarlalarında yer aldığını ve 2024 yılı itibariyle 20'nin üzerinde ilde ekildiğini ve fabrikalara teslim edilerek olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

aw346404-04.jpg

aw346404-05.jpg

Üniversitedeki bilgi birikimi ve özel sektör işbirliği ile sürecin hız kazandığını belirten Prof. Dr. Ada, geçtiğimiz yıl 5 farklı şeker pancarı tohumunun tescil başvurusunun yapıldığını ve bu tohumların dünya çapında tanınır hale geldiğini söyledi. Ayrıca, Selçuk Üniversitesi'nin ayçiçeği tohumu geliştirme konusunda da tescil başvuruları yaptığını, önümüzdeki yıllarda çiftçilerin bu tohumları temin edebileceğini açıkladı.

aw346404-01.jpg

aw346404-02.jpg

Prof. Dr. Ada, "Amacımız, tohumculuk alanında ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak. Geliştirdiğimiz tohumlar piyasanın en iyisi olma yolunda ilerliyor" dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.