Selçuklulardan kalma, pilavla birlikte yenilen kadim lezzet: KONYA ZERDESİ

Selçuklulardan kalma, pilavla birlikte yenilen kadim lezzet: KONYA ZERDESİ
"Konya Zerdesi", "Coğrafi İşaret" tescilli Konya’da gerçekleştirilen düğün ve kutlamalarda pilav ile servis yapılan geleneksel bir tatlıdır. Konya Zerdesi nasıl yapılır?

Konya Zerdesi, Türk Gastronomisinde önemli bir yer tutan Konya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Konya Zerdesi, Konya’da gerçekleştirilen düğün ve kutlamalarda pilav ile servis yapılan geleneksel bir tatlııdır.

SELÇUKLULARDAN KALMA

Konya Zerdesinin geçmişi eskiye dayanır. Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat, Konya’ya ilk geldiği 1220 yılında verilen ziyafette zerde sunulmuştur. 1976 yılında yayımlanan Geleneksel Konya Yemekleri adlı kitapta ve 1996 yılında yayımlanan Konya Düğün Yemeği Üzerine Bir Çalışma başlıklı araştırmada Konya düğün yemeklerinde zerde sunulduğu belirtilmiştir. Bu sebeple Konya Zerdesinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur

4 KİŞİLİK MALZEME

  • ¼ çay kaşığı safran
  • 1 yemek kaşığı su (safranı ıslatmak için)
  • 150 g pirinç
  • 750 ml su
  • 300 g beyaz şeker
  • 1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

konya-zerde.jpg

YAPILIŞI

Konya Zerdesi üretilmeden bir gün önce, safran suda ıslatılır. Pirinç yıkanır ve üzerini örtecek kadar ılık suda, su soğuyuncaya kadar bekletilir. Tekrar yıkanıp tencereye konur. Su eklenerek pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika çok hafif ateşte pişirilir. Şekerin yarısı ilave edilir, kaynayınca kalan şeker ilave edilir. 10- 15 dakika, koyulaşana kadar pişirmeye devam edilir ve safran ilave edilir. 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra tencere ocaktan alınır. Tercihe bağlı olarak gül suyu serpilir ve tencerenin kapağı kapatılarak 10-15 dakika kadar dinlendirilir. Konya Zerdesi ılık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.