Şems Camii’nde “Seyyid” mezarı bulundu

Şems Camii’nde  “Seyyid” mezarı bulundu
Devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan Şems-i Tebrizi Camii’nde önemli bulgular elde edinildi. Çalışmalarda 5 adet Beylikler ve Osmanlı dönemine yaşamış olan önemli şahsın mezar ve mezar taşları bulundu.

Devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan Şems-i Tebrizi Camii’nde önemli bulgular elde edinildi.  Çalışmalarda 5 adet Beylikler ve Osmanlı dönemine yaşamış olan önemli şahsın mezar ve mezar taşları bulundu.

 

SON CEMAAT MAHALLİ YIKILDI

Şems-i Tebrizi Camii’nde yaklaşık bir yıldır devam eden restorasyon çalışmaları ihaledeki sürenin bitimi (ağustos ayı) yaklaşmasına rağmen devam ediyor. Uzun süren restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan camideki çalışmaların ihalede belirtilen tarih olan ağustos ayına yetişmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Şems Camii’nin Son Cemaat Mahalli de devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında yıkıldı. Kot düşürmesi amacıyla yapılan kazılarda ise önemli tarihi bulgulara rastlanıyor. Bölgede 5 adet Beylikler ve Osmanlı dönemine yaşamış olan önemli mezar ve mezar taşları bulunduğu gözlemlendi.

sems-(2)-001.jpeg

ŞEMS CAMİİ’NDE KUYU BULUNDU

Yapılan kazılarda bu bölümün Şems Camisi’nin haziresi (mezarlık bölümü) olduğu anlaşıldı. Bulunan mezar taşlarından bir tanesinin peygamber efendimizin soyundan gelen 14. yüzyılda yaşamış Seyyid Bin Ali Derviş Muhammed isimli zâta ait olduğu anlaşıldı. Alandaki mezarlardan bir tanesinin de Şems dergahı postnişinin Ahmet Şükrü Efendi’ye ait olduğu tespit edildi. Ayrıca Şems Camisi’nde yine kazı çalışmaları esnasında tuğla örgülü 10 metre derinliğinde bir su kuyusuna  ve lambrilerin sökülmesi sonucunda 17. yüzyıla ait orijinal tas mihraba da rastlanıldı. Hz. Mevlâna'nın düşünce hayatından çok önemli bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi’nin Türbesi ve Mescidi Konya'da en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor. (Ayşegül Ertul)

sems-(1).jpegsems-(4).jpegsems-(5).jpeg

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum