Senegal Devlet Başkanı Sall'dan Türk iş adamlarına çağrı

Senegal Devlet Başkanı Sall'dan Türk iş adamlarına çağrı
Senegal Devlet Başkanı Sall:- "Türk firmalarına, iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyap

DAKAR (AA) - CEMİL ÖKSÜZ / ANAR SİEGWALD - Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha ileriye taşındığını belirterek, Türk iş adamlarını Afrika'ya yatırım yapmaya çağırdı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sall, "Türk firmalarına, iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika temasları kapsamında başkent Dakar'a da uğramasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Sall, "Sayın Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde önemli iş birliklerinin hayata geçirilmesine ve ilişkilerimizin daha da ileri düzeye taşınmasına karar verdik. Türkiye'nin Senegal kalkınma planına verdiği destek bizim için çok önemli. Türkiye özellikle Diamniadio bölgesinin gelişmesinde rol üstleniyor. Daha önce rekor bir sürede Summa firması uluslararası konferans merkezini inşa etmişti. Bu merkez birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Şimdi de 250 milyon dolarlık projeler söz konusu. Bu da ilişkilerimizi daha da geliştirecek" diye konuştu.

- "Türklerin tecrübesine ihtiyacımız var"

Türk yatırımcıların Senegal'de her geçen gün varlığını artırdığını dile getiren Sall, şöyle devam etti:

Türk devletine, Türk iş adamlarına ve halkına dostluk mesajı vermek istiyorum. Çanakkale'nin 100. yılı törenlerine Sayın Cumhurbaşkanı tarafından davet edildiğimde çok onurlandım. Çanakkale'ye de gittim ve mezarlıklarda Senegalli vatandaşlarımızın isimlerini gördüm. Atalarımızın oraya kadar gittiklerini görünce çok etkilendim. Türkiye ile ortak bir tarihimiz var. Afrika'da kazan-kazan politikasıyla iş birlikleri kurmak istiyoruz. Özellikle inşaat sektöründe yatırımcılar geliyor. Önümüzdeki yıllarda Türk yatırımcıları daha çok göreceğimizi düşünüyoruz."

Sall, Türklerin, özellikle büyük inşaat firmalarının, yüzyılların verdiği tecrübelerinin çalışmalarında da hissedildiğini belirtti. Afrika'da raylı taşımacılık sisteminin de yenilendiğini kaydeden Sall, bu konuda da Türklerin uzmanlığına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

- "Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum"

Devlet Başkanı Sall, Senegal Havayolları ve Türk Havayolları'nın iş birliği konusuyla ilgili de "Sayın Erdoğan ile görüşmemizde 'Senegal Havayolları, THY ile beraber çalışabilir mi' konusunu gündeme getirmiştim. Bu konuya kendisi de olumlu baktı. Senegal Havayolları'nı kurtarmak çok zor olduğu için yeni bir şirket kurulmasına karar verildi ve bu yeni şirkete THY'nin katılımı memnuniyetle karşılandı. Her halükarda şubat ayında havayolu şirketi kurulacak. Türk firmalar tarafından Ağustos 2016'da bitirilecek yeni havaalanımız da var. Yeni bir havayolu şirketimiz de var ve doğal olarak stratejik bir partnerin arayışındayız. Top artık THY'de" diye konuştu.

Sall, Türkiye'nin tecrübesinin Afrika için önemli olduğunu vurgulayarak, "Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum. Afrika'da her şeyin yapılması gerek. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. 400 milyonu orta sınıfta bulunuyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz. Şu an Afrika hızlı bir kalkınma aşamasında, biz de iş birliği yapmak için Türklerin tecrübesine ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

- Senegal kalkınma planıyla ülke yeniden inşa ediliyor

Sall, 25 proje ve 15 reformu kapsayan ve 2017'den 2035'e kadar ülkede yılda yüzde 7 ekonomik büyümenin hedeflendiği Senegal Kalkınma Planı'na ilişkin de bilgi verdi.

Planın kilit sektörlere temas ettiğini vurgulayan Sall, şunları kaydetti:

"Planla daha etkin bir üretim sistemiyle ekonomimizi yapısal olarak değiştireceğiz. Bu da tarım, sanayi, üretim ve enerjinin geliştirilmesi anlamına geliyor. Bu çerçevede özel-kamu iş birliğiyle özel sektöre önemli bir yer açtık. Planın diğer ayağı insan sermayesi ve uzun süreli kalkınmaya yönelik. Bu da eğitim, sağlık ve dayanışmayı kapsıyor. Eğitimde hem özel okullar hem devlet okulları var. Ayrıca plan çerçevesinde Dakar'ın sağlık şehri olmasını hedefliyoruz."

Sall kalkınma planının bir diğer aşamasında ise demokrasi, hukuk devleti ve iyi yönetim konuları üzerinde çalıştıklarını aktararak, "İş dünyasının işini kolaylaştıracak düzenlemeler yapıyoruz. Bu konuda özel sektör temsilcilerine yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyoruz. Yolsuzlukla mücadele, çalışma ortamının düzelmesi ve bürokrasinin azalması gibi alanlarda yol katettik. Bu da Senegal'in reformcu bir ülke olduğunu ve yatırımcıların ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yaparak işlerini kolaylaştırdığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

- "Yolsuzlukla savaşıyoruz"

Senegal'de yolsuzluğa karşı mücadelenin çerçevesini belirlediklerini ve bunu uygulamaya çalıştıklarını anlatan Sall, öncelikli olarak devlet ve kamu faaliyetlerinin kontrolünü sağladıklarını ifade etti.

Bunun için yasal bir zemin oluşturulduğunu kaydeden Sall, şöyle konuştu:

"Kamuda 2 milyon doların üzerinde para yönetecek tüm yöneticiler, göreve başlarken mal beyanı yapmak zorunda. Bu beyana, kaçakçılıkla ve yolsuzlukla mücadele ofisimiz ulaşabilir ve bankaları, kurumları soruşturarak beyanın doğruluğunu kontrol edebilir. Personeller görev bitiminde de çıkış beyanı yapmak zorunda. Bunun yanı sıra da farklı yasalarımız var. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Yolsuzlukla mücadele aynı zamanda uyuşturucu, insan, silah kaçakçılığı gibi tüm yasa dışı sistemlerle mücadele etmektir. Dolayısıyla global bir mücadele lazım, yolsuzluk bir tek Senegal'i ilgilendirmiyor, tüm dünyayı ilgilendiriyor ve tüm ülkelerin yöneticileri bu hastalıkla savaşmalı."

- "Bizim ülkemiz zengin bir diyalog ve hoşgörü mirasına sahip"

Sall, Senegal'in istikrarlı ve huzurlu bir ülke olduğuna dikkati çekerek, bu istikrarın ve huzurun Senegallilerin İslamiyeti, Afrika kültürüyle doğru harmanlayarak yaşamlarına yansıtmalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu dile getirdi.

"Bizim ülkemiz zengin bir diyalog ve hoşgörü mirasına sahip" diyen Sall, "11. yüzyılda Moritanya'dan sonra, Senegal İslamiyet'i kabul eden ilk Afrika ülkesi oldu. Her şeyden önce bizim Afrika kültürümüz var ve ona göre İslamiyet'i yaşıyoruz. Afrika'da modası geçmiş İslamiyet'i yaşayan kişiler kültürümüzü reddedemediğimizi anlayamıyorlar. Neden İslam adına Afrikalı olmamızı engellemek istiyorlar? Kültürümüzü silmeye çalışanları da kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Sall, aynı şekilde Hristiyanlığın da Afrika'da kendine yer bulduğunu, Senegal'de tüm bu etkileri kabul ettiklerini ve kültürleriyle birlikte yürüttüklerini söyledi.

"Bunlar, yani kültürümüzü kaybetmeden bu dinleri kabul etmiş olmamız Senegal'in hoşgörülü bir ülke olmasını sağladı" ifadesini kullanan Sall, "Ben eşi Müslüman olan ilk Cumhurbaşkanıyım. Benden önceki 3 cumhurbaşkanının eşleri Hristiyan'dı. Hatta ilk cumhurbaşkanımız, Senghor da Hristiyandı ki çoğunluğu Müslüman olan Senegal halkı tarafından seçildi. Bağımsızlığa geçtiğimizde, Senghor herkesle bir ulus kurdu. Bu hoşgörümüz, Senegal'in Afrika'da bir istisna olmasını kanıtlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Batı Afrika'da terörle mücadele

Sall, Batı Afrika'da son dönemde artan terör olaylarıyla ilgili basına çok iş düştüğünü vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne yazık ki terör konusunda uluslararası medyada ülkemize dair gerçekle alakası olmayan yorumlar yapıldığını gördüm. Senegal'in üzerinde diğer ülkelere nazaran daha büyük bir tehdit yok. Terörizm artık tüm ülkelerin hayatına girmiş durumda. Sadece önlemleri almamız gerekiyor. ABD, Fransa, İngiltere gibi en iyi önlem mekanizmalara sahip ülkeler bile terör saldırılarını yaşıyor. Doğal olarak biz de gerekli önlemleri alacağız ama en önemlisi öyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda buna karşı tepki verebilme kapasitemiz. Ayrıca, gençlerimizin o gruplara girmesini engellemek de zor. Şimdi, biz de görünen faktörlerin üzerinde önlem almaya çalışıyoruz. Yoksulluğa müdahale ederek, gelişmeyen yerleri geliştirip gençlere iş vermeye çalışarak... Aynı zamanda, eğitimli gençlerimizin de o gruplara girdiklerini de gördük. Dini liderlerden de iyi bir İslam eğitimi vermelerini bekliyoruz bizim dinimiz barışçıl ve hoşgörülü bir din."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.