Senegal'de anayasa değişikliği referandumuna doğru

Senegal'de anayasa değişikliği referandumuna doğru
Senegalliler, yarın anayasa değişikliğini oylayacak

DAKAR (AA) - Batı Afrika ülkesi Senegal'de beş milyondan fazla seçmen, anayasa değişikliği için yarın sandık başına gidecek.

Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (CENA) Başkanı Doudou Ndır, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarınki referandumda 5 milyon 469 bin seçmenin oy kullanmasının beklendiğini bildirdi.

Referandum için hazır olduklarını ifade eden Ndır, "Ülke genelinde 12 bin 81 sandık kurulacak ve 20 bin sandık sorumlusu görev yapacak." dedi.

Oy verme işlemi yerel saatle sabah 08.00'de başlayıp, akşam 18.00'de sona erecek.

Referandum paketinde, "Devlet başkanının görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesi ve arka arkaya en fazla iki dönem görev yapabilmesi, Yerel Yönetimler Yüksek Konseyinin kurulması, Anayasa Mahkemesinin üye sayısını 5'ten 7'ye çıkarılması, vatandaşlara doğal kaynaklara ulaşma hakkı verilmesi, muhalefete statü verilmesi" gibi maddeler yer alıyor.

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesini destekleyen Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ve hükümet temsilcileri, 12 Mart'ta başlayan referandum kampanyası boyunca tüm ülkeyi dolaşarak halka "evet" oyu kullanmaları çağrısında bulundu. Muhalefet partileri ise "hayır" kampanyası yürüttü.

Devlet Başkanı Sall söz konusu kampanya çerçevesinde ülkede azınlık durumundaki Hristiyanların dini liderlerini ziyaret etti. Referandumun barışçıl bir ortamda geçmesini temenni eden Sall ziyaretinde, "Şiddet, kaosu yerleştirmek isteyenlerin bir bahanesidir. Buna izin vermeyelim. Reformun amacı, bizim amacımız ülkenin ekonomik seyrini değiştirecek, meclisi güçlendirecek adımları hayata geçirmektir" ifadelerini kullanmıştı.

Senegal'deki toplumsal hayatın önemli parçalarından dini tarikatların liderleri ise hem iktidar hem de muhalefetten temsilcileri ağırladı. Tarikatlar, üyelerine referandumun barışçıl bir ortamda geçmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.