SESSİZ SEDASIZ AVRUPA’YA

SESSİZ SEDASIZ AVRUPA’YA
Selçuklu Belediyespor, kulüp olarak hemen her branşta adını zirvede tutuyor. Ancak bir takım var ki Konya’ya ilkleri yaşatıyor, kimsenin haberi olmasa da

RÖPORTAJ: Seda Erciş

Selçuklu Belediyespor, kulüp olarak hemen her branşta adını zirvede tutuyor. Ancak bir takım var ki Konya’ya ilkleri yaşatıyor, kimsenin haberi olmasa da. Geçtiğimiz aylarda sonuçlanan Judo Büyükler Süper Ligi, Konya için tarihi bir öneme sahipti. Şehre ve kulüp tarihine bir ilki yaşatan Selçuklu Belediyesi Judo Takımı, süper ligi 3. sırada tamamlayarak doğrudan Avrupa Kulüpler Kupası’na katılmayı hak kazandı.

Süper Lig’de yer alan 10 takım ile büyük bir mücadele veren ve çeyrek finale kadar gelen Selçuklu Belediyesporlu judocular, Galatarasay’a mağlup olarak final şansını yitirdi. Bu noktaya kadar gelerek podyuma çıkan ve bronz madalyanın sahibi olan Selçuklu Belediyespor, her ne kadar duyulmamış bir başarı elde etse de bundan sonra Avrupa’da mücadele etmek için var gücüyle çalışacak.

Mavi-beyazlı ekip, uluslararası şampiyonada Konya’yı ve Türkiye’yi temsil edecek olmanın heyecanını yaşarken bizdeler de Selçuklu Belediyesi Spor Kulübü Judo Antrenörü Abdülkadir Coşkun ve sporculardan Emrah Yakın, Ali Söyler ile altyapıdan gelen Talha Büyükkeser ile bu başarıyı konuştuk.

Hocam ilk olarak takımın antrenörü olarak sizi tanıyabilir miyiz?

2002 yılında Judo antrenörlüğüne başladım. Beden eğitimi öğretmeni olduğumdan dolayı okulumda bir takım oluşturdum. Takımı oluşturduktan sonra okul müsabakalara katılarak judo çalışmalarımız başladı. İl birinciliklerine katıldık. Burada birinci olan sporcularımızla Türkiye şampiyonalarına gittik ve böylece yavaş yavaş kulüpleşmeye başladık. Judoda Alınterispor ile başladık. Ondan sonra 2008-2010 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediyespor’da judo antrenörlüğü yaptım. Ümitler, gençler ve yıldızlar kategorilerinde milli takımlara sporcular yetiştirdik. Ardından da 2011 yılında Selçuklu Belediyespor Kulübü ile anlaştık ve her şeye sıfırdan başladık. Spor okullarıyla gelen çocuklarımızı profesyonel takıma gelecek şekilde yetiştirdik.

Her şeye sıfırdan başladığınızı söylediniz. Spor okullarına gelen çocuklara ilk olarak neler söylüyorsunuz?

Kulübümüz altyapıya çok önem veriyor. Çocuklarımıza minder üzerinde çevikliğin, esnekliğin nasıl kazanılacağını judo gösterimleriyle yansıttık. Judoda düşmenin prensipleri ve daha birçok şeyi spor okullarında öğretiyoruz. Gelen çocuklarımızı miniklerden en büyüklere taşıyoruz. Yaklaşık 2016 yılı içerisinde 259 faal lisanslı sporcumuz bulunmaktadır. 2016 yılında da kulüp olarak önemli dereceler elde ettik. Bu başarılarla birlikte adımızı en zirveye doğru taşımaya çalışıyoruz.

15304454_1204333816313646_3197023017742393190_o.jpg

“BU GURUR BİZİM”

Gelelim kulübün ligdeki başarısına. Selçuklu Belediyespor, judo büyükler süper ligini üçüncü sırada tamamlayarak Türkiye üçüncüsü oldu. Bu süreç nasıl gelişti biraz bahsedebilir misiniz?

Geçtiğimiz sezon ligi 5. sırada tamamlamıştık. Bu sezon ise hedefimi 3. sıra olarak belirlemiştim ve bu hedefim tuttu. Takımlar çok güçlüydü. Kulüpler yurtdışından transferler yaptı. Ama biz hiçbir yerden transfer yapmadık. Yalnızca bir sporcuyu kiralık olarak kadromuza katmıştık. Bir sporcumuzun sakatlanmasından dolayı. Takımları çok iyi tanıyordum ve tanıdığım için de kuraları çektikten sonra hangi sıklette nasıl oynatacağım konusunda sporcularımı yerleştirdim. Böylece güçlü takımları yendik. En son Galatasaray’la karşı karşıya geldik ve 3-2 yenildik. Hedefimiz ilk 3’e girip Avrupa Kulüpler Kupası’na katılmaktı. Bu onuru da yaşamış olduk. Bu anlamda çok gururlu ve mutluyum.

Süper Lig’de 3. sırada tamamlamak büyük başarı. Peki, alınan başarıyı neye bağlıyorsunuz?

İlk önce kulüp yönetimimize bağlıyorum. Yönetimimiz bizim arkamızda durdu. Ne dediysek, ne istediysek yaptılar. Kulüp başkanımız, müdürümüz her zaman yanımızda oldu. Alınan başarı tek kişilik değil. Sporcularımızdan, yönetime hocalarımızdan velilere kadar herkesin emeği var. Burada bir aile olduk. Zaten başarı da böyle gelir.

Bundan sonraki hedeflerden bahsedecek olursanız…

Hedefimiz Avrupa Kulüpler Kupası ve orada da ilk üçe girmeyi amaçlıyoruz. Selçuklu Belediyespor olarak Süper Lig’de 3.’lük ve Avrupa kulüpler turnuvasında kulüp olarak milli olmamız bir ilk olacak. Konya’ya bir ilki daha yaşatmak istiyoruz. Bu organizasyon da 2017 yılının Aralık ayında gerçekleşecek. Bunun devamını getirmek istiyoruz. Avrupa’ya gidebilmek ilk olacak bu da bize nasip oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki hedefimiz de 2020-2024 olimpiyatları. Bu sürece kadar son hız çalışmalarımıza devam edeceğiz.

15326387_1168248013271468_1728882383763545686_n.jpg

“HER ŞEY VATAN İÇİN”

Antrenörü olarak siz judoyu nasıl tanımlarsınız?

Judo bir ekoldür. Futbol, basketbol ya da herhangi bir branş gibi değildir. Aslında satranç gibidir. Judo yapan insanın beyni de çalışır. Organları da çalışır. Zihni de açılır. O yüzden judonun bir prensibi var. Rakibin kuvvetinden yararlanarak rakibi etkisiz duruma getiriyorsunuz. Ver kaç metotları var. Rakibin ağırlık merkezinin altında girerek yapılan teknikler var. Rakip sana hamle yaptığı zaman sen bir sonraki hamleyi düşünüyorsun. Bu nedenle de zihnin çalışıyor.

Sizin gibi altyapıya önem veren, spor okullarında en baştan yetiştirip sporcuları milli yapan bir antrenör olarak bu sporu yapmak isteyenlere ne gibi tavsiyeleriniz olacak?

Türk gençliğine şunu söylemek istiyorum, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. İyi bir lider, iyi bir insan ve sağlıklı bir birey olmak istiyorlarsa spor yapmalarını öneriyorum. Rusya Devlet Başkanı’nı örnek gösteriyorum her zaman judocu olduğu için. Hem judocu hem de Rusya’yı yönetiyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da futbolcuydu. Bu örnekleri her zaman sporcularıma gösteriyorum. Judo sporu sayesinde çok iyi yerlere gelen var. Ülke sporuna katkı sağladık. Biz hem iyi sporcular yetiştirdik hem de ülkemize spor adamı yetiştiriyoruz. Benim görevim bu ve ölene kadar da bunu yağacağım. Her şey bayrak, vatan ve ülkemiz için…

dsc_2272.jpg

SELÇUKLU BELEDİYESPORLU JUDOCULARIN AÇIKLAMALARI

EMRAH YAKIN:

Van doğumluyum ama yaklaşık 25 yıldır Konya’da yaşıyorum. Abdulkadir Coşkun hocam benim aynı zamanda ilkokul beden eğitimi öğretmenimdi. Judoya bu sayede başladım. Ardından 2. yılımda ilk derecemi aldım. O derecem sayesinde çeşitli kazanımlar elde ettim. Bu da beni judoya daha çok bağladı. Bu bağlılıkla da devam ediyorum. Daha sonrasında milli takım seviyesine geldim. Türkiye dereceleriyle bu şekilde devam ettim. Şuan Selçuklu Belediyespor’da devam ediyoruz. Daha verimli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Lojistik desteğimiz daha fazla maddi manevi desteğimiz çok iyi. Bu da bizim başarımıza büyük katkı sağladı. İyi bir şekilde geliştik ve bu gelişim neticesinde Süper Lig’de uzun süre kalıp aynı zamanda da derece elde ettik. Son girdiğimiz büyükler Süper Ligi’nde 3.’lük elde ettik. Bizim asıl amacımız istikrarı korumaktı. 3 yıldan beri bu şekilde süper ligdeyiz. Büyük bir çalışma ve fedakârlıkla buralara kadar geldik. Bu çalışmanın karşılığını da Allah bize, takımımıza 3.’lüğü nasip etti. Çektiğimiz kurada güzeldi bize yardımcı oldu. Çeyrek finale kadar geldik ve Galatasaray’la eşleştik. Aslına alabileceğimiz bir maçtı. Ama nasip değilmiş demek ki. 3.’lük de bizim için büyük bir başarı. Judo gerçekten zor bir spor. Hem kondisyon hem sürat hem de kuvvet açısından oldukça zor bir spor. Böyle olunca da büyük bir efor harcanıyor. Ama bir şekilde atlattık bu süreci. Konya’mız için çok büyük bir başarı. Bugüne kadar elde edilmemiş bir başarı ve tarihinde bir ilk. Bu yüzden çok gururlu ve mutluyuz.

ALİ SÖYLER:

1992 Konya doğumluyum ve 15 yıldan bu yana judo yapıyorum. Abdulkadir Hocamızla başladım ve bu zamana kadar onunla geldim. Bu salonlarda ömrüm geçti diyebilirim. İlk milliliğimi başladıktan hemen 6 ay içerisinde aldım. Başladıktan sonra hocam zaten bana yeteneklisin devam et demişti bana. İlk zamanlar biraz zor gelmişti ancak sabrettim çünkü her işin bir zorluğu olduğunu biliyordum. Ve çok çalışarak milli takıma kadar geldim. Yurtdışında birçok müsabakalara çıktım. Toplumda da saygın bir yerde olduğumuzu düşünüyorum çünkü sporla birlikte gerçekten çok faydasını görüyoruz. Selçuklu Belediyespor olarak da bu sezon süper ligde mücadele ettik. Sonucunu da lig 3.’lüğüyle elde ettik. O kupayı kaldırabildik. Konya’da bir ilk oldu. Çalışma periyodumuz çok sıkıydı ve bizler de yüklendik. Arkadaşlarımızla birlikte gerektiğinde çift antrenman yaptık. Sabah akşam demeden çalıştık. Yönetim, hocalarımız herkes bize çok destek oldu bu yolda. En iyisini yapmaya çalıştık oraya gittiğimizde. Final maçlarında Konya’nın gücünü gösterdiğimizi düşünüyorum. Bir ilki yaşattık ve bundan dolayı çok gururluyuz. Sırasıyla rakiplerimizi eledik ve en son olarak Galatasaray ile karşılaştık. Bu maçta da taktik hatası oldu bizim adımıza yoksa rakibimizi yenip finalde olabilirdik. Ancak sporda bu tür hatalar olabiliyor. Gönül ister ki şampiyon olalım ama Allah bize 3.’lüğü nasip etti. Bundan dolayı mutluyuz. Bundan sonraki hedeflerimiz büyük.

TALHA BÜYÜKKESER:

14 yaşımdayım 4 buçuk senedir judoyla ilgileniyorum. Selçuklu Belediye Spor Okulları’nda Abdulkadir Hocamızla başlamıştım. Judo çok iyi gidiyor çok seviyorum. Çevikliğin ve esnekliğin rolü olarak görüyorum judoyu. Okullarda birinciliklerim var, Türkiye şampiyonalarında dereceler elde ettim. Rakibimi iyi analiz ederek yıkmayı başarıyorum. Bu çok güzel bir duygu. Ama hedeflerim büyük. Bu seneki hedefim Balkan ve Türkiye şampiyonu olmak. Bunları hayal ediyorum ve yola devam ediyorum

dsc_2256.jpgdsc_2248.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.