SGK'da Çin istilası

SGK'da Çin istilası
Sosyal Güvenlik Kurumu devlet hastanelerindeki tıbbi cihaz fiyatlarını, kalitesi daha düşük Çin menşeili cihaz fiyatlarına göre ayarlayınca yerli ve Avrupalı firmaların ürünleri pazardan çekildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devlet hastanelerinde, ortopedi, kardiyoloji ve kalp damar cerrahisinde kullanılan stent, implant gibi tıbbi cihazların kullanımında fiyat politikasını değiştirdi. SGK'nın fiyatları piyasada çok sayıda bulunan kalitesi daha düşük Çin ve Hindistan menşeili tıbbi cihazların fiyatlarına göre belirlemesi üzerine daha kaliteli olan yerli ve Avrupa ürünler pazardan çekildi. Bazı hastanelerde tıbbi cihaz alımı yapılamadığı için ameliyatlar iptal oldu. SGK 1 Ekim itibarıyla ameliyat malzemelerine ödediği ücretlerde indirime gidince kamu hastaneleri kaliteli tıbbi cihaz malzemelerini alamaz hale geldi. Özellikle kalp ve ortopedi gibi alanlarda birçok ameliyat malzeme yokluğundan iptal edildi. 

FİYAT ARTTI KRİZ ÇÖZÜLDÜ 
Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı krizin çözümü için bir araya gelerek SUT'ta yeni düzenlemeler yapılmasına karar verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan SUT ile tıbbi malzeme listelerinde kalp damar cerrahisi listesinde yer alan 36 adet tıbbi malzemenin, girişimsel radyoloji listesinde yer alan 39 adet tıbbi malzemenin ve kardiyoloji listesinde yer alan 27 adet tıbbi malzemenin fiyatları artırıldı. 

PAZARTESİ ÇÖZÜLECEK DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim'de yayınlanan Sağlık Uyguluma Tebliği'nin (SUT) uygulama farklılığından kaynaklanan bazı sorunları olduğunun farkına vardıklarını ve sıkıntının giderilmesi için bakanlıklar arası toplantılar yapıldığını ve sorunun pazartesi günü çözüm bulacağını söylemişti. SGK yetkilileri, kurumun piyasa şartlarına göre en uygun fiyatı belirlediğini ancak üniversite hastanelerinin toplu alımlarda 36 aya varan vadeler nedeniyle yüksek fiyatlarla tıbbi cihazı aldıkları, devlet hastanelerinin ise toplu alımdan kaynaklı yüzde 20'lik iskonta payının düşmesinden kaynaklı tıbbi cihaz firmalarıyla sorun yaşadıklarını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.