Siber dolandırıcılara karşı güçlü bir kalkan

Siber dolandırıcılara karşı güçlü bir kalkan
Siber Güvenlik Uzmanı Onur Aktaş:- "Her hesap için başka parola seçerek bireysel risklerimizi en aza indirebiliriz"- "İkili doğrulama kullanılması önemli.

Siber dolandırıcılar çeşitli faaliyetlerle veri güvenliğini tehdit ederken vatandaşların özellikle internet sitelerinde "farklı parolalar" yapması ve "ikili doğrulama" uygulamalarından yararlanması muhtemel dolandırıcılıklara karşı önlem oluşturuyor.

Derlenen bilgilere göre, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları, sosyal medya hesapları gibi bireysel kullanıcı girişi bulunan platformlarda ve uygulamalarda parolaların güvenli olması büyük önem taşıyor.

Kimlik doğrulama yöntemleri hesap güvenliğinde başrolü alırken güvenlik sağlamak için parmak izi, parola kullanımı gibi farklı seçenekler üretiliyor.

Parolalar, internette ve sosyal medyada kimlik doğrulama için en çok kullanılan farklı değerlendirmelerden biri olsa da çeşitli sorunlara da neden olabilir.

Her Kullandığınız Programın Şifresi Farklı Olmalı

Siber Güvenlik Uzmanı ve Anchor Security Kurucusu Onur Aktaş, parola güvenliği için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Aktaş, parola kullanımın kullanıcılar için iki sorunu beraberinde getirdiğine işaret ederek, "Birincisi ne kadar çok hesabınız varsa o kadar çok parola hatırlamanız ve kayıt tutmanız gerekli. Her hesap için farklı hesap kullanılmasından söz eden Aktaş, bu oldukça zor bir durum. İkincisi hesap girişlerinizde sadece parola kullanıyorsanız parolanız saldırganlar tarafından ele geçirilirse hesabınız ele geçirilmiş demektir." dedi.

Dikkatli olun Risk Almayın

Siber saldırganların parolaları hedef olduğu ve bunları ele geçirmenin birçok yöntemi olduğunun altını çizen Aktaş, kullanılan internet sitelerine yönelik saldırılar, güvensiz tarayıcı eklentileri, güvensiz sistemler ile hesaplara giriş yapılması, zararlı yazılımlar gibi yöntemlerin varlığını risk bulundurduğunu söyledi.

Saldırganların parolaları ele geçirdikten sonra bunu maddi kazanca dönüştürdükleri kullanıcı ve parola bilgilerinin özel bir markete dönüştüğünü ifade eden Aktaş, şöyle konuştu:

"Farklı internet sitelerinde farklı parolalar kullanılmalı. Birçok uygulama, parolanızı özel algoritmalarla şifreleyip, özel bir değere dönüştürerek gizliyor. Fakat normal şartlarda uygulama sahipleri dahi sizin parolanızı göremez. Bu şifreli metinden geri parolaya dönmek neredeyse mümkün değil. Saldırganlar ilgili uygulamayı ele geçirse bile şifreli metni ele geçirmiş oluyor ama yine de büyük risk unsur ediyor. Çünkü saldırının büyüklüğüne ve faktörlerine göre parolanızın ele geçirilme ihtimali bulunuyor. Kullandığımız internet sitesinin ele geçirilip geçirilmemesi bizim kontrolümüzde olmasa da her hesap için başka parola seçerek bireysel risklerimizi en aza indirebiliriz."

Yapılan İnternet Sitelerine Dikkat Edilmeli

Aktaş, internet sitelerine giriş yapılırken de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. "Kişiye özel indirim bulunduğu" gibi gösterilen bir adresin dolandırıcılık aracı olabileceğini belirten Aktaş, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) altında Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından bu siteler otomatik engelleniyor ve bunlar yayımlanıyor. Kurum tarafından yakalanan ve vatandaşların güvenliği için erişimi engellenen siteler hakkında USOM'un internet sitesinden bilgi alınabilir. Şu an için 250 binden fazla zararlı bağlantı engellenmiş. Bunların çoğu parolaları hedefliyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.