Şiddetli yağış nedeniyle Gazze Şeridi'nde binlerce çadır su altında kaldı

Şiddetli yağış nedeniyle Gazze Şeridi'nde binlerce çadır su altında kaldı
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü sözcüsü Mahmud Basal, yayımladığı görüntülü mesajda, alçak basıncın etkileri nedeniyle "yaklaşan bir insani felaket" uyarısında bulundu.

Yağışlar sabah erken saatlerde etkili olmaya başladı. Yüz binlerce ailenin tek barınağı olan binlerce çadır sular altında kalarak ciddi zarar gördü, bazı çadırlarda su seviyesi 40 santimetreyi aştı.

Eşyaları sular altında kalan ve soğuktan korunma imkânlarını da yitiren Filistinliler, yetkililerden acil yardım talebinde bulundu.

"Dünya acilen harekete geçmezse, Gazze'de felaketi gözlerimizle göreceğiz"

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü sözcüsü Mahmud Basal, yayımladığı görüntülü mesajda, alçak basıncın etkileri nedeniyle "yaklaşan bir insani felaket" uyarısında bulundu.

Basal, "Dünya acilen harekete geçmezse, Gazze'de boğulma vakalarına tanık olacağız ve felaketi gözlerimizle göreceğiz." dedi.

Gazze Şeridi'nin büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Basal, bölgeye sağlanan yardımların ihtiyaçların büyüklüğüyle kıyaslandığında oldukça yetersiz kaldığını vurguladı.

Mevcut durumun acil bir şekilde uluslararası toplumun harekete geçmesini gerektirdiğini ifade eden Basal "Vicdanların uyanma zamanı geldi; Gazze halkının yaşadığı acı ve felaketin boyutu artık idrak edilmelidir." diye konuştu.

Yağmur suyu tahliye kapasitesi yüzde 80 azaldı

Gazze Belediye Sözcüsü Hüsnü Muhenna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle imkanların son derece kısıtlı olduğu bölgede, alçak hava basıncının yaratacağı zorluklara dikkati çekti.

Son derece zor bir dönemde bölgeyi etkisi altına alan soğuk hava dalgasına işaret eden Muhenna, "Altyapıda geniş çaplı bir çöküş yaşanıyor. Özellikle İsrail'in kanalizasyon tahliyesinde kullanılan 8 ana pompadan 7'sini tahrip etmesi, pompa sistemindeki arıza oranını yüzde 90’a çıkardı." dedi.

Muhenna, pompa istasyonları ve şebekeler aracılığıyla yağmur suyu tahliye kapasitesinin yüzde 80 gerilediğini; sistemin halihazırda en iyi ihtimalle yüzde 20'lik kapasiteyle çalışıldığını söyledi.

Gazze Belediyesi ekiplerinin bugün İsrail'in saldırılarından önce var olan ekipmanın sadece yüzde 15'i ile çalışmalarına devam ettiğini aktaran Muhenna, bu ekipmanların çoğunun eski ve bakım gerektirdiğini; ayrıca yakıt eksikliği nedeniyle pompa ve hayati öneme sahip teçhizatın da verimli çalışma saatlerinin düşük olduğunu kaydetti.

Sokaklardaki enkaz, suyun tahliye kanallarına akışını engelliyor

"Gazze sokaklarındaki enkaz, yağmur suyunun tahliye kanallarına ulaşmasını engelliyor." diyen Muhenna, bu kanalların yaklaşık yüzde 40'ının da zaten İsrail saldırılarında tahrip edildiğini belirtti.

Atık su kuyularının kapaklarının tahrip edildiğine ve pek çok kuyunun açık olduğuna işaret eden Muhenna, bu durumun şebekelerde ciddi tıkanmalara yol açtığını; özellikle çocuklar, bölgeden geçenler ve buralarda yaşamak zorunda kalan yerinden edilenler için doğrudan bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Muhenna, Gazze Şeridi'ndeki durumu "felaket" şeklinde nitelendirdi.

Çadırlarda kısıtlı imkanlarla yaşam mücadelesi veriliyor

Muhenna, "Çadırda yaşayan binlerce aile, şiddetli soğukla karşı karşıya. Neredeyse hiçbir ısınma imkanı; battaniye-yorgan ya da yatak yok. Ayrıca yetersiz imkanlar ve kaynaklar nedeniyle bakım ve acil durum hizmetinde ciddi aksaklıklar yaşanıyor." diye konuştu.

Belediyenin, kalan sınırlı imkanlarla, soğuk hava dalgasının etkilerini azaltmak için 7/24 çalıştığını kaydeden Muhenna, uluslararası yardım kuruluşlarına, durum daha da kötüleşmeden ivedilikle müdahalede bulunulması; yeterli miktarda yakıt temin edilmesi ve göçe zorlananlar için uygun alternatif barınma imkanları sağlamaması çağrısında bulundu.

Gazze'deki hükümet, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in evlerini yıktığı ya da göçe zorladığı binlerce Filistinlinin, bölgede gelecek 72 saat boyunca etkili olması beklenen Byron fırtınası tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, uluslararası toplumun "acil" harekete geçmesini istemişti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları nedeniyle zorla yerinden edilen, evleri bombalanan, tahrip edilen yüz binlerce Filistinli, rüzgara ve yağmur suyuna dayanıklı olmayan ilkel çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Kış mevsimin gelmesiyle bölgede etkili olan yağışlar sonrası çadırlar sular altında kalıyor, atık suları ise tahliye edilemiyor.

Gazze'deki hükümetin son verilerine göre, bölgedeki sivillerin en temel barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yaklaşık 300 bin çadır ve prefabrik eve ihtiyaç duyuluyor.

İsrail'in Gazze’de SİHA ile düzenlediği saldırılarda saldırılarda 2'si çocuk, 5 Filistinli yaralandı

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail’e ait bir silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) tarafından Han Yunus’un doğusundaki Beni Süheyla Kavşağı’na atılan bombanın şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu yaralanan Filistinli Cihad Ebu Şab (37), kentteki Nasır Hastanesi’ne kaldırıldı.

Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Bureyc Mülteci Kampı’nın doğusunda, İsrail’e ait SİHA'dan açılan ateş sonucu bir çocuk ağır şekilde yaralandı.

Bureyc Mülteci Kampı’nın doğusunda İsrail’e ait bir SİHA ile düzenlenen başka bir saldırıda bir çocuk daha yaralanarak, Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah’taki Aksa Şehitleri Hastanesi’ne nakledildi.

Gazze Şeridi’nin güneyinde, Han Yunus kentinin doğusundaki Beni Süheyla beldesine yönelik İsrail topçu atışı sonucu 2 Filistinli daha yaralandı.

İsrail'in saldırılarında can kaybı 70 bin 369'a yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalar ile enkazdan yeni çıkartılan cenazelere ilişkin son verileri paylaştı.

Son 24 saatte biri enkaz altından çıkarılan 3 Filistinlinin naaşı ile 5 yaralının hastanelere ulaştırıldığı bildirildi.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana düzenlenen saldırılarda 379 kişinin öldüğü, 992 kişinin yaralandığı, enkaz altından da 627 kişinin cesedinin çıkarıldığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne Ekim 2023'te başladığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 70 bin 369'a, yaralıların sayısının 171 bin 69'a yükseldiği aktarıldı.

Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim'de Mısır'da devam eden müzakerelerde İsrail ile Hamas'ın Gazze'de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurmuştu.

Müzakerelerin yapıldığı Mısır'da imzalanan anlaşma İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim'de devreye girmişti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde varılan ateşkese rağmen zaman zaman çeşitli iddialarla Filistinlileri hedef alan saldırılarda bulunuyor.

İsrail ordusu, Batı Şeria'da yaklaşık 100 Filistinliyi gözaltına aldı

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri, sabah saatlerinde Nablus, Salfit kentleri ile Cenin'deki bazı beldeler, Tulkerim, Kalkilya, Eriha ve Kudüs'ün doğusundaki Ayzariye ile Ebu Dis beldelerine baskınlar düzenledi.

Nablus'ta 50, Salfit'te 15, Eriha'da 13, Kudüs'ün doğusundaki beldelerde yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

Baskınlar sırasında serbest bırakılan Filistinlilerin yanı sıra Hamas ve Filistin Halk Cephesi'nden (FHKC) aktivistler ve yetkililerin yer aldığı aktarıldı.

Gözaltına alınan Filistinlilerin çoğu açık alanda gerçekleştirilen sorgudan sonra serbest bırakıldı.

Görgü tanıkları gözaltına alınanlar arasında, Filistin eski Başbakan Yardımcısı, Eğitim Bakanı Nasreddin Şair'in de bulunduğunu, sahada yapılan sorgudan sonra serbest bırakıldığını aktardı.

Ayrıca serbest bırakılan eski tutuklulardan Muhammed el-Aride de Cenin'in güneyindeki Arabe beldesindeki evinden gözaltına alındı.

Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları artıyor

İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin Filistinlilere yönelik saldırıları, Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı rakamlara göre, kayıt tutulmaya başlanan son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İsrail, hapishanelerdeki Filistinli esirleri soğukla cezalandırıyor

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinin son yıllardaki en soğuk günlerini yaşadığı ve koğuşların birer buzhaneye döndüğü kaydedildi.

Koğuşların içinde hissedilen soğuk havanın dışarıdan çok daha şiddetli olduğu aktarılan açıklamada, "Esirlerin bir kısmı, sıcak bir yatak sağlanmadığı için yerde yatıyor; bir kısmı kumaş parçasına sarılmış, diğer bir kısmı ise ilaç ve battaniye olmadığı için geceyi titreyerek geçiren hastalardan oluşuyor." ifadeleri kullanıldı.

Yakında İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirler arasında toplu bir sağlık sorunu yaşanma ihtimali nedeniyle uyarıda bulunan Heyet, bu durumun yalnızca "zor şartlar" ifadesiyle geçiştirilemeyeceğini ve bunun esirlerin yaşamlarına yönelik "kasıtlı bir saldırı" olduğunu vurguladı.

Geçen her saniyenin esirlerin hayatını tehlikeye attığına işaret edilen açıklamada, uluslararası topluma acil harekete geçme çağrısı yapıldı.

Öte yandan Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli esirlerden Abdurrahman es-Sebatin'in (22) yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail'in Filistinli esirlere yönelik "yavaş ölüm" politikası uyguladığını kaydeden Hamas, bunun işlenen suçları ispatlayan yeni bir delil olduğunun altını çizdi.

Hamas açıklamasında İsrail hapishanelerindeki insani durumun vehametine dikkati çekerken, hapishanelerde Filistinli esirlere yönelik "sistematik infazlar gerçekleştirildiğini" belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı soykırımı savaşının başından bu yana hapishanelerde yaşamını yitiren Filistinli esirlerin sayısının 100'ü geçtiği kaydedildi.

Filistin resmi verilerine göre, askeri kamplarda tutulan esirlere ek olarak, 50'den fazla kadın ve yaklaşık 350 çocuk da dahil olmak üzere 9.300'den fazla Filistinli mahkum İsrail hapishanelerinde tutuluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.