Sıfır Atık ile Milli Servete katkı

Sıfır Atık ile Milli Servete katkı
Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje ile birlikte yapılan tasarruf sayesinde milli servete büyük katkı sağlanıyor

2017 yılında başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde sürdürülen Sıfır Atık Projesi tüm hızıyla sürüyor. Sıfır Atık Projesi pandemi şartlarında Konya’da da uygulanmaya devam ediyor. Konu hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik proje öncesi yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi. “2019 yılında bakanlığımız bir mevzuat yayınladı. Tabi biz 2017’den itibaren projenin çalışmalarına başlamıştık. Öncelikli olarak kamu kurumlarından birer temsilci seçerek onları eğitime aldık. Ve her kurumda Sıfır Atık Sistemi oluşturacak ilgili personellerin eğitilmesi için bir çalışma yaptık. Bu eğitilen personel eğitimi tamamlandıktan sonra kendi kurumuna gitti ve kurumda Sıfır Atık Sistemi’ni kurmak için çalışmalara başladı. Sıfır Atık Sistemi evlerimizde veya kurumlarımızda ortaya çıkan atıkların minimize edilmesini, çöpe gitmesinin engelleyerek geri dönüşüme kazandırılmasını amaçlayan bir sistem. Kamu kurumları bu konunun önemli bir ayağı diyebiliriz.”

1-5.jpg

BELEDİYELERİMİZ ÇALIŞMALARINI TİTİZLİKLE YÜRÜTÜYOR

2019 yılında Bakan Murat Kurum’un talimatları ve finans desteği ile Konya’daki tüm kamu kurumları ve okullara ekipman sağladıklarını dile getiren Şevik, “Toplama konteynerleri ve geri dönüşüm kutuları gibi ekipmanları kurumlarımıza dağıttık. Yemekhane artıkları çok çıkan yerlere 4 tane kompost makinası verildi. Bu artıklardan kompost üretilerek bunun gübreye dönüştürülmesi ile ilgili çalışmamız oldu. Şu an zaten hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, tren garında, otobüs terminalinde, belli bir sayının üzerindeki sitelerde atıkların toplanması ve bunların geri dönüşüme gönderilmesi ile ilgili bir zorunluluk var. Bu zorunluluk kapsamında da burada birinci sorumluluk belediyelerimize düşüyor. Belediyelerimizde toplama ve ayrıştırma ile ilgili çalışmalarını titizlikle yürütüyorlar. Büyükşehir, Meram, Selçuklu ve Karatay belediyeleri başta olmak üzere belediyelerimiz büyük bir özveride bulunuyorlar. Şu an 3 büyük ilçede Atık Getirme Merkezi dediğimiz yerler oluşturuldu. Burası vatandaşlarımızın ambalaj, metal, elektronik ve giysi ve benzeri geri dönüştürülebilir atıklarını bırakabileceği bir yer. Akşehir ve Karapınar’da da bu merkezler oluşturuldu. Diğer ilçelerimizde de atık getirme merkezleri oluşturulması için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

1-6.jpg

EN BÜYÜK İŞ HALKIMIZA DÜŞÜYOR

Şu anda bütün caddelerde Mobil Atık Getirme Merkezlerinin olduğunu söyleyen Şevik, “Daha önce bu tarz merkezlere vatandaş ulaşmakta zorluk çekiyordu. Bunun geri dönüşümü fazlasıyla hızlandırdığını düşünüyoruz. Çoğu yere atık kutuları da koyulmaya başlandı. Bunu sırayla kademe kademe her yerde zorunlu hale getireceğiz. Dolayısıyla ilerleyen süreçte evimizden çıktığımız zaman bitkisel atığımızı, kullanmadığımız giysimizi ve ambalaj atıklarını attığımız yerler yakınımızda olacak. Burada aslında esas iş halkımıza düşüyor. Eğer halkta buna destek verirse geri dönüştürülebilen atıklar sayesinde hem ülke ekonomimize gelir sağlanacak hem de atık alanlarımız azalacak. Mesela il merkezinde oluşan atıkların toplandığı Karatay ilçesinde Aslım mevkiinde katı atık sahası bulunmaktaydı. Buranın dolması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılarak Kaşınhanı bölgesinde düzenli katı atık depolama alanı oluşturuldu. Dolayısıyla oluşan atık miktarını olabildiğince azaltmak ve bir kısmını geri dönüştürerek ekonomiye kazandırmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

1-7.jpg

ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKTAN BAŞLAYABİLMEK

Vali Vahdettin Özkan’ın da destekleri ve yönlendirmeleri ile sıfır atık konusunda Konya’nın en çok çaba sarfeden illerden biri olduğunun altını çizen Şevik, “Bu konuda Konya’da Milli Eğitim Müdürlüğü’de çok duyarlı. İlimizdeki bin 700 devlet okulunun hepsinde bu sistem kurulu. Zaten önemli olan çocuktan başlayabilmek. Onlara bu sistemi aşılayabilirsek gelecek daha güzel olur. Bizim okullarda bilinçlendirme çalışmalarımız da var. Okullara gidip çevre eğitimleri veriyoruz. Hatta sıfır atık projesinden önce de vardı. Fakat 2 yıldır pandemi olunca okullarımıza gidemedik. Zaten öğretmenlere de bu konuda eğitim verildiği için, bizim yetişemediğimiz okullarda öğretmenlerimiz eğitimleri veriyorlar. Şuan bir de KOP ile projemiz var. Projemiz kabul edildi ve inşallah önümüzdeki dönem okulların açıldığını düşünürsek 5 bin öğrenciye yönelik birebir hem geri dönüşüm kütüphanesi olarak hem geri dönüşüm atölyeleri olarak uygulamalı bir eğitim çalışması yapacağız. Bu süreçte öğrencilerimizden de kopmamaya çalıştık. 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında  @konyacsim resmi instagram hesabımız üzerinden öğrencilerimize sorular sorduk. Doğru cevap veren öğrencilerimize bisiklet, tablet ve akıllı saat hediye ettik” dedi.

1-3.jpg

SANAYİDE SIFIR ATIK

2019 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında sanayilerde uygulanması gereken proje kapsamında Organize Sanayi Bölgelerinde birçok tesisin Sıfır Atık Belgesini aldığı ve uygulamaya başladığını belirten Şevik, büyük işletmelerden başlayarak ÇED Yönetmeliği kapsamında bulunan tesislerin de bu yıl sonuna kadar sistemi uygulamaları gerektiğini ve İl Müdürlüğünce sisteme geçen firma ve tesislere belgelerinin verildiğini belirtti. (Gülşen Çopur)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.