Sigara diye bonzai satıyorlar

Sigara diye bonzai satıyorlar
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, aileleri sigara içerisine koyularak tüketilen sentetik uyuşturucu madde Bonzai hakkında uyardı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, bonzai kullanımının bir numaralı aktörünün sigara olduğunu belirterek, "Çünkü genelde sigaranın içine sarılarak kullanılıyor. Aile, daha önce çocuğununsigara içmesine göz yumduysa, zamanla sigaranın içinde aslında bonzai içtiğinin farkına varmıyor" dedi. Aşıcıoğlu, bölünmüş ya da kalabalık ailelerin çocuklarına okullarda özel ilgi gösterilmesi,uyuşturucuya başlama riski taşıyan öğrencilere rehber öğretmenler aracılığıyla ulaşılması gerektiğini söyledi. Aşıcıoğlu, bonzai gibi yeni psikoaktif yani uyuşturucu maddelerin, yeni pazar oluşturmak, henüz yasa kapsamına alınmadığı için kullanıcıların da kendilerinin de cezalandırılmamalarını sağlamak amacıyla üretildiklerini belirtti: "Son 10 yılda çıkan 350 çeşit psikoaktif maddenin içinde yer alan en önemli grup, bonzai. 'Sentetik kannabinoid' diye adlandırılan bu maddeler, Türkiye'de 'bonzai' diye anılmaya başlandı. Bonzai, aslında Uzakdoğu'daki bodur çiçeklerin adıdır. Bonzai için önleme faaliyetleri yapılması gerekiyor. Bununla mücadelenin bir sürü ayağı var. Talebin azaltılması gerekiyor. Bonzaiye hiç başlamamış kişilere ayrı, başlayanlara ayrı bilgilendirme yapılmalı.” İlk kez 2007 yılında rastlandı Esrar, eroin, morfin, afyon gibi maddelerin dışındaki yeni uyuşturucu maddelere Türkiye'de ilk kez 2007'de rastlandığını ifade eden Aşıcıoğlu şunları söyledi: "O yıldan itibaren her gün yeni bir madde ortaya çıktı. Bu uyuşturucuların bir kısmı ağrı kesici, iştah arttırıcı ve kapatıcı ilaçlarla ilgili çalışmalar sırasında tesadüfen bulundu. Yasak olmadığını bilen tacirler bunları tozlu raflarından çıkardı." Maddelerin yaygınlaşması üzerine 2008'de bazı maddelerin yasaklandığını söyleyen Aşıcıoğlu, üç, dört yıl içinde 30 civarında maddenin yasak listesine alındığını kaydetti. Aşıcıoğlu’na göre, yeni maddelerin icadıyla yaygınlaşmayla baş edilemeyeceği anlaşıldı. Çünkü maddeler önce satılıyor, sonra yasa kapsamına alınıyordu. Bunun üzerine 2013'te bütün ülkelerde yeni çıkan bonzai türü maddeler tek tek saptandı ve bir kerede 60 yeni madde, Bakanlar Kurulu kararıyla yasa kapsamına alındı. ‘Yeni uyuşturucu icatları duracak’ Aşıcıoğlu hangi uyuşturucu maddenin yasa kapsamına alınacağıyla ilgili olarak "jenerik sınıflandırma" denilen yeni bir sistemin kullanılacağını söyledi. Bu sistemle maddenin kimyasal yapısına diğer bazı kimyasal yapılar eklendiği takdirde uyuşturucu haline geleceği tespit edilecek. Bu maddelerin hepsi yasa kapsamında olacak. Aşıcıoğlu, "Dolayısıyla şimdi tacirlerin aklına gelmeyen uyuşturucu maddeler bile yasa kapsamına alınmış olacak. Jenerik sınıflandırmayla yeni uyuşturucu icatları durdurulacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.