Sigara içenlerde kırık geç iyileşiyor

Sigara içenlerde kırık geç iyileşiyor
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. İrfan Öztürk, sigara içenlerin kırıklarının geç iyileştiğini açıkladı.

Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarından Prof. Dr. İrfan Öztürk, kırıkların iyileşme süreci ile ilgili informasyon verdi. Sigara kullanan kişilerde kırıkların iyileşme sürecinin uzadığını belirtti. Sigaranın kemik icra eden hücreleri bozmuş olduğu için kırık uçlarında beslenme bozukluğuna ve bu nedenle kaynamamaya sebep olduğunu” söyledi.

SİGARA KIRIKLARI İYİYEŞTİRMİYOR
Son meydana getirilen araştırmalar, sigara içen insanların vücutlarında oluşan kırıkların iyileşme sürecinin daha uzun olacağını ve oluşan kırıkların sıhhatli halde iyileşmeyeceğini ortaya koydu.
Kırıkların iyileşme süreci, yaşa, kırığın vaziyetine nazaran değişim gösteriyor. Son meydana getirilen araştırmalar bu sebeplerin arasına bir yenisini daha ekledi. Sigara içen insanlarda kırıkların geç iyileştiğini ifade eden Türkiye Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarından Prof. Dr. İrfan Öztürk, “Sigara kırık iyileşmesini önlüyor. Sigara, mikro damarlanma sistemini ve kemik icra eden hücreleri bozmuş olduğu için kırık uçlarında beslenme bozukluğuna ve bu nedenle kaynamamaya sebep oluyor” dedi.

CERRAHLAR AMELİYATTAN KAÇINIYOR
Sigaranın kırık uçlarında beslenme bozukluğuna niçin olduğu ifade eden Prof. Dr. İrfan Öztürk, bu vaziyetin kaynamayı engellediği için cerrahların bu ameliyatlardan kaçındığını ifade etti. Prof. Dr. Öztürk, “Sigara kullanan hastalarda kaynama gecikmesi yada kaynamama süreci olabileceği için kimi cerrahlar bu hastaları operasyon etmekten kaçınmaktadırlar. En kolay kırıktan karmaşık kırıklara kadar kırık iyileşmesi oldukça ehemmiyet arz etmektedir. Kırık fokurdamasını etkileyen hastaya ve hekime bağlı bir hayli etken bulunmaktadır. Hekimin görevi, hastaya bağlı faktörleri öncesinden tespit edip ihtiyaç duyulan tedbirleri almak, rizikoları hasta ile paylaşırken kendi informasyon ve maharetini hastaya en efektif şekilde sunmak olmalıdır” diye konuştu.

KIRIK KEMİK NASIL İYİLEŞİR?
Basit bir kırığın averaj 3 haftada iyileşebileceğini belirten Öztürk, “Uyluk ve kaval kemiği kırıklarının iyileşmesi ise 2 ila 4 ay içinde değişiyor. Kemik dokusunun destek, koruma, hareket, yağ ve kalsiyum depolama, kan hücresi oluşturma ve boy uzamasına tesiri benzer biçimde ehemmiyetli görevleri vardır. Oluşan kırıklar neticeninde bu görevlerde aksama alana gelebilir. Meydana gelen bir kırık, “Kallus” isimi verilen yeni kemik dokusunun oluşması ile iyileşir. Ancak kimi vaziyetlerde kafi kallus dokusunun oluşmaması neticesinde kırıkta kaynama müddeti uzayabilir yada kırığın asla kaynamama vaziyeti ile karşılaşılabilir. Bununla birlikte kırık iyileşmesinde kemiğin yumuşak doku tutunumlarının zarar görmesi, kırık rehabilitasyonu stabilitesinin yetersizliği, kimi anatomik bölgeler, kırığa sebep olan enerji gücünün yüksekliği kemik kaybı oluşma miktarı benzer biçimde mekanik nedenler ve ileri hasta yaşı, hastalıklara bağlı düşkünlük, beslenme bozukluğu, hormon dengesizliği, sinir fonksiyonlarının azalması, kan dolaşımının azalması, sigara kullanımı, enfeksiyon varlığı, kırıkta kemik kaybı olması benzer biçimde biyolojik niçin tesirli olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yaşlı insanlarda hormonların, kas tonusunun ve damarlanmanın azalması sebebiyle kırık iyileşmesinin zor bulunduğunu söyleyen Öztürk, “Diyabet, cushing, hipotiroid, periferik vaskülopatiler benzer biçimde hastalıklar ile radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları da kırık iyileşmesinin sürecine zarar verir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.