Sigarayı bırakmayı başaramadık!

Sigarayı bırakmayı başaramadık!
Sigara ile mücadele konusunda kör, sağır ve dilsiz kalınmaması gerektiğini belirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, ülke olarak sigara bırakma konusunda hala istenilen başarının yakalanamadığını söyledi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla 31 Mayıs “Dünya Tütünsüzlük Günü” ilan edildi. Böylece her yıl dünya genelinde milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan sigara kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Konu hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici ülke olarak hala sigarayı bırakma konusunda istenilen başarının yakalanmadığını söyledi. Dikici, “Sigara hem kullanıcılar için hem de onların çevresindeki insanlar için sorun haline gelmeye devam ediyor. Mücadele edilmezse bu sorun her geçen gün insanımızı bataklığına çekmeye devam edecek. Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabalarını takdir ediyorum. Bu konuda da samimi olduğunu düşünüyorum” dedi.

kadir-dikici.jpeg

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNİN İÇİNE SİGARA DA DAHİL EDİLMELİ

Hem mecliste hem de il bazında sigara konusunda önemli adımlar atılması gerektiğinin altını çizen Dikici, “Mecliste milletvekillerinin, Konya’da da belediye başkanlarının sigarayla mücadele konusunda ses getiren adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuya kör, sağır ve dilsiz kalmak geleceğimiz için büyük kayıp demektir. Aslında Cumhurbaşkanımız geçen yıllarda bu konuda kapalı alanlarda ve araçlarda sigara içmeyi yasaklamak gibi çok önemli kararlar alınmasına ön ayak oldu. Fakat biz onu destekleyen iller bazında ekstra kararlar görmek istiyoruz. Çünkü çocuklar ve gençler ciddi manada sigara içmeye devam ediyor ve bu durum bizi çok üzüyor. Biz belediyelerin sosyal sorumluluk projelerinin içine sigarayı da dahil etmesini istiyoruz. Özellikle Uğur Başkan gibi sevilen bir şahsiyetin bu konunun üzerine durmasının insanlarda ikna edici olacağı kanaatindeyim. Çünkü Uğur İbrahim Altay’ın dokunduğu her yerden ses geliyor. Ben bu konuya da dokunmasını canı gönülden istiyorum” diye konuştu.

SİGARA BAĞIMLILIK DEĞİL, ALIŞKANLIKTIR

Sigara ile mücadeleye erken yaşta başlanması gerektiğini belirten Dikici, “Sigarayı bırakmak küçük bir dereyi atlamak kadar kolay bir meseledir. Sigara bir bağımlılık değil, bir alışkanlıktır. Sigarayı bırakmak isteyen bir insan gün içerisinde yaptığı alışkanlıklarda da bir takım değişiklikler yaparsa beyin otokontrol mekanizması bırakmasını kolaylaştıracaktır. Sizin canınıza kast eden sigara firmalarına halen neden para vermeye devam ediyorsunuz. Ben sigara kullanıcılarının iradeleri ile bu işi başarabileceklerini düşünüyorum. Burada bir de tavsiyem mümkün olduğunca kendi kendilerine bırakmaya çalışsınlar. Çünkü biz sigara bırakırken hiçbir kimyasalı önermiyoruz” şeklinde konuştu.

EKSTRA DENETİMLER OLMALI

Sigara konusunu Konya’nın gündeminden düşürmemeye gayret ettiklerini dile getiren Dikici, “Mesela yasaklara da riayet edilmiyor. Kapalı alanlarda sigara ve nargile kullanımı yasak olduğu halde hala bir şekilde kılıfına uydurarak içmeye devam ediliyor. Ya da 18 yaş altı çocuklara sigara satmak yasak olduğu halde buna uyulmadığını görüyoruz. Bunlar için ekstra denetimler olursa daha iyi olur. Eminim koronavirüs tablosu gibi her gün sigaradan ve sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin tablosu yayınlansa insanımız bu konunun ciddiyetini daha çok anlardı. Biz dernek olarak bu konuyu gündemden düşürmemeye çalışıyoruz. Özellikle pandemi döneminde etkinlik yapamadığımız için basın yayın organlarıyla sesimizi duyurmaya gayret ediyoruz. Dernek olarak Konya basınına da sigara konusundaki hassasiyetinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (Gülşen Çopur)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.