"Sığınmacıların entegrasyonu ekonomik büyümeyi artırır"

"Sığınmacıların entegrasyonu ekonomik büyümeyi artırır"
EBRD Türkiye Direktörü Marquet:- "Türkiye hükümetinin bu konuda (sığınmacılara çalışma izni verilmesi) kararını memnuniyetle karşılıyoruz"- "Orta vadede, eğitilmiş çalışanlara imkan sunulması halinde bunun bütün toplumun ekonomik aktivitesini artırmasını

LONDON (AA) – GÖKHAN KURTARAN - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Suriyeli sığınmacıların istihdam piyasasına entegre edilmesinin ekonomik büyümeyi artırabileceğini söyledi.

EBRD’nin Londra’daki genel merkezinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Marquet, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere çalışma izni vermesi konusundaki girişimlerini son derece olumlu bulduğunu belirterek, Suriyeli sığınmacıların ekonomik aktiviteyi artırabileceğini kaydetti.

Marquet, "Türkiye hükümetinin bu konuda kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Sığınmacılar için nakit yardımı faydalıdır ama onlara iş yaratılması daha da yararlı olur" değerlendirmesinde bulundu.

Sığınmacıların yeteneklerinin istihdam piyasasına kazandırılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Marquet, "Sığınmacıların birçoğunun becerileri yeni iş alanlarındaki aktivitelerinde kullanılabilir. Orta vadede, eğitilmiş çalışanlara imkan sunulması halinde bunun bütün toplumun ekonomik aktivitesini artırmasını bekliyorum" diye konuştu.


- EBRD’den Türkiye’ye 485 milyon avro


EBRD, Suriye krizinden etkilenen sığınmacıları desteklemek için özel sektör ve altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere yaklaşık 900 milyon avroluk finansman sağlamayı planlıyor. Bu kaynağın tamamının Türkiye ve Suriye’deki altyapı ve istihdam alanlarında kullanılması öngörülüyor.

Marquet, finansman programın Türkiye’ye dair kısmının detaylarını da paylaştı.

Türkiye'ye bu program kapsamında yaklaşık 485 milyon avro ayırdıklarını anlatan Marquet, "Bunun yaklaşık yüzde 70'inin belediyelerin altyapı çalışmaları için aktarılması planlanıyor. Geriye kalan yüzde 30’luk kısmı ise orta ve küçük ölçekli şirketlere ve istihdam projelerine yönlendirmek istiyoruz" bilgisini verdi.

Marquet, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesindeki bazı ilçelerde sığınmacı sayısının, yerli nüfusun üzerine çıktığını, mevcut altyapının sığınmacı akınını kaldırmakta zorlandığını aktardı.

"Belediyelere sağlanan kısmın yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si kredi şeklinde sunulacak" diyen Marquet, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli şirketlerin, EBRD’nin hali hazırda Türk bankaları ile anlaşmaları yoluyla desteklenmesinin planladığını dile getirdi.

Marquet, "Bu finansmanı bankaların kredilerindeki riski azaltmak için kullanmayı planlıyoruz. Böylece bankalar küçük ve orta ölçekli şirketlere daha çok kredi verebilir. Bu yıl Türkiye’ye 1,7-1,8 milyar avro yatırım yapmayı planlıyoruz. Sığınmacılara ilişkin programımız da bunun bir parçası" ifadelerini kullandı.

Marquet, geçen yıl EBRD’nin Türkiye’ye 1,9 milyar avro yatırım yaptığını da hatırlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.