Sigortada Avrupa’nın en iyisiyiz

Sigortada Avrupa’nın en iyisiyiz
SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, “ Ülke olarak erken emeklilik şansımız yok. Kurumumuzun da bu konu ile ilgili herhangi bir çalışması yok” dedi

Son zamanlarda gündemde olan genel sağlık sigortası, erken emeklilik gibi konular vatandaşların kafasında soru işareti oluşturdu. Tüm bu soru işaretlerine ışık tutmak amacıyla sigorta ve yapılandırma ile ilgili konuları SGK Konya İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz ile konuştuk.

Konya sigorta anlamında ne durumda? Aktif sigortalı çalışan sayımız nedir?

Şuanda aktif sigortalı sayımız 494 bin 654, aylık alan sayımız 283 bin 454, işçi çalıştıran iş yeri sayımız ise 32 bin 434. Konya olarak bu oran gayet iyi. Sigortalı sayımız da asgari ücret çıkınca düşüş olur, kayıt dışılık artar gibi tezler öne sürülüyordu. Ancak bu oranda kesinlikle bir düşüş olmadı. Asgari ücret bin 300 lira olduğundan bu yana 450 bin olan sigortalı sayımız 494 binlere kadar çıktı. Bu süreçte olağan bir artış ya da azalış söz konusu olmadı.

İnternet sitelerinde erken emeklilik ile haberlerle karşılaşıyoruz. Emeklilik yaşının düşürülmesi yönünde bir çalışma var mı?

 Normal şartlarda sistemin işleyebilmesi için en az üç çalışana bir emeklinin olması gerekiyor. Şuanda bizim oranlarımız 1,9 oranında. Onun için erken yaşta emeklilik bizim açımızdan sıkıntılı. Bizim üç çalışana bir emekli oranını bulmamız lazım ki daha yüksek emekli maaşlarımız olsun. Avrupa’da şuanda emeklilik yaşının 70’e çıkmasını tartışıyorlar. Biz halen 55 yaşı için geç diyoruz. Yaş oranımız yüksek değil ki daha neyi düşürelim. Ülke olarak erken emeklilik şansımız yok. Kurumumuzun da bu konu ile ilgili herhangi bir çalışması yok. Çünkü emeklilik yaşının düşmesi demek geleceğimizden çalmak demek. Çocuklarımıza torunlarımıza kötü bir senaryo bırakmış oluruz. Eğer zamanında çok erken yaşta emekli olunmasaydı şuanda maaşlarımız daha yüksek olurdu. 99 öncesinde getirilen erken yaşta emeklilik durumu olmasaydı şuanda 4 çalışana bir emeklimiz olacaktı ve bizim emeklilerimizde para derdi düşünmeden tatile gidebilecekti.

Son zamanlarda yine çok gündemde olan bir konu Genel Sağlık Sigortası. Bu sigorta nedir?

2012 tarihinden itibaren ülkemizde zorunlu hale geldi. Siz bağ kurlu olarak bir yerde işletmeniz yoksa sigortalı olarak bir yerde çalışmıyorsanız veya devlet memuru değilseniz herhangi bir çalışmanız yoksa bağlı bulunduğunuz ilçedeki ilgili kuruma gidiyorsunuz. O kuruma ne kadar geliriniz olduğunu tespit ettiriyorsunuz. Eğer kişi başına düşen gelir asgari ücretin altındaysa sadece ayda 65 lira para ödüyorsunuz.  65 lirayla kendiniz eşiniz çocuklarınızın hepsi devletin sağladığı sağlık haklarından faydalanıyor.

Ciddi anlamda faydalı bir sistem, sadece Türkiye’de mi bulunuyor bu uygulama?

Bu sistem dünyada başka hiçbir ülkede yok. Yani 65 lira karşılığında bu kadar geniş bir yelpazede hizmet alabileceğiniz hiçbir sistem yok. Avrupa’nın birçok ülkesinde eğer şeker hastasıysanız sizin ödediğiniz primler bin 500 avroyu buluyor. Biz bu konuda büyük ülkelerin tartışmasız en iyisiyiz.

GSS borçlarında yapılandırmanız vardı bir de…

25 yaş altındaki gençlerin genel sağlık sigortası borçlarının hepsi silindi. Şuanda da yapılandırma var. GSS borcu olanlar gelip burada yapılandırmaya başvuruyorlar. Yapılandırmada faizlerin hepsi siliniyor. Anaparayı da taksitlerle ödeme şansına sahip oluyorlar. Şuanda buna büyük bir talep var.

Mükellefler için de borç yapılandırmanız vardı. Ne kadarlık bir başvuru aldınız?

Kasım 25’ e kadar bu yapılandırma devam ediyor. Borçlularımızın hemen hemen yüzde 85’i başvurusunu yaptı. 25 Kasım’a kadar borcu olup da yapılandırmaya girmeyen kalmaz diye düşünüyorum. Bu oranın yüzde 99’a kadar ulaşacağı kanaatindeyim. Mükellefler geldiklerinde geldikleri zaman faizleri siliniyor ve borçları TÜFE oranıyla yeniden hesaplanıyor. Yani borçlular yüzde 30 oranında bir kar ediyor. Bağ-kurla ilgili bu konuda da zamanında primini ödeyenler için de 5 puanlık indirim söz konusu. Bu puan indirimi yüzde 12-13’lük bir kısma yani ayda 84 liralık bir indirime tekabül ediyor.

SGK yeni binasına geçmek için hazırlanıyordu. Yeni bina çalışmalarında ne aşamadasınız?

Yeni bina ruhsat aşamasında. Bu yıl içerisinde ihaleyi yapmayı planlıyoruz. Yakın zamanda ruhsatı onaylanacak. Yeni binanın yeri Ankara Yolu üzerinde olacak. Yeni bina bulunduğumuz yerin yaklaşık 2 katı olacak. Bu bina ile otopark sorunumuz kalmayacak. Sanayinin içinde hekim ve eczacı arkadaşlarımız bulunuyordu. O birimdeki arkadaşlarımız da yeni binamıza gelecek. Binada şuanda ihale hazırlıklarımız bitme aşamasında. 550 -570 gün sonra yeni binamıza taşınacağız. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.