Siirt'teki asırlık camilerin restorasyonu

Siirt'teki asırlık camilerin restorasyonu
Restorasyonları devam eden Şeyh Muhammed El Münkedir ve Cumhuriyet camilerinin bu yıl ibadete açılması hedefleniyor

SİİRT (AA) - Siirt'teki Şeyh Muhammed El Münkedir ve Cumhuriyet camilerinin bu yıl ibadete açılması hedefleniyor.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Sait Sancar, yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmaları devam eden Vakıflar Vakıflar Genel Müdürlüğünün kültür ve tescil envanterinde bulunan 111 yıllık Şeyh Muhammed El Münkedir Camisi ile 93 yıllık Cumhuriyet Camisi'nde incelemede bulundu.

Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında yüklenici firmanın zorunlu bir nedeninden dolayı 4 ay ara verilen çalışmaların, bu yılın inşaat sezonuyla beraber yeniden başladığını söyledi.

Restorasyon çalışmalarının pişirilmiş ve öğütülmüş toprak ürünleri ile yapılan ve "Horasan harcı" olarak bilinen harç kullanılarak aslına uygun şekilde yapıldığını aktaran Sancar, şöyle konuştu:

"Şeyh Muhammed El Münkedir Camisi'nin restorasyonu tamamlandı. Başka bir tescilli camimiz de El Münkedir camisidir. Caminin restorasyonu hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Kalan betonarme bölümlerinde ise 2-3 aylık gecikme oldu. Bu bölümlerde de çalışmalar hızla devam etmektedir. Bu camimizi de bu yıl içerisinde ibadete almayı hedefliyoruz."

- Cumhuriyet Camisi ramazan ayında açılacak

Asıl adı Hıdırul Ağdar Camisi olan Cumhuriyet Camisi'nin 1923 yılında yapıldığının bildirildiğini ancak bu eserin daha eski olduğunu düşündüklerini kaydeden Sancar, caminin içerisindeki 90 santimetrelik dolguyu boşalttıklarını ve caminin asıl taban seviyesine indirildiğini bildirdi.

Caminin ramazan ayında ibadete açmayı hedeflediklerini dile getiren Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Caminin arka tarafında daha önce yapılan dolgular boşaltıldı. Caminin doğu yönünde bulunan ve kapatılan pencereler ortaya çıktı ve bunlar inşallah açılacak. Bu şekilde caminin hava sirkülasyonu da sağlanarak nemden arındırılacak. Caminin kıble tarafında boydan boya drenaj yapıldı. Burası çok nem alıyordu. Nem oranının minimize edilmesi için çalışmalar yapıldı."

Sancar, Cumhuriyet Camisi'nin bin, Şeyh Muhammed El Münkedir Camisi'nin ise 500 kişi kapasiteli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.