Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanması

Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanması
Brezilya'da federal mahkeme, yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı Silva'nın atanmasını durdurma kararı verdi

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya'da federal mahkeme, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanmasını durdurma kararı verdi.

Silva'nın protestolu geçen yemin töreninin ardından bir federal mahkemenin, yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı Silva'nın atama kararını durdurduğu bildirildi.

Devlet Başkanı Dilma Rousseff, eski başkanın suçlamalarla ilgisi olmadığını savunarak, Silva'nın ülke ekonomisindeki sorunları çözmek için hükümete yardım etmesi amacıyla atandığını belirtti.

Rousseff, perşembe günkü yemin töreninde kendisine istifa çağrısı yapanları darbecilikle suçlayarak, Petrobras davasına başkanlık eden Yargıç Sergio Moro'nun partizan bir şekilde hareket ettiğini ve anayasayı ihlal ettiğini savundu.

Toplumun uydurma bilgiler, yanlış uygulamalar, anayasal güvencelerin ihlal edildiği iddiaları ve olayların abartılmasıyla provoke edildiğini söyleyen Rousseff, "Darbeler bu şekilde başlar" dedi.

Öte yandan yargıç Moro, yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı Silva'nın telefon görüşmelerine ilişkin kayıtları yayınladı. Kendisiyle konuşmasının da yer aldığı kayıtlara ateş püsküren Rousseff ise kayıtların Silva'nın atama kararının hemen ardından yayınlanmasına dikkati çekti.

Rousseff karşıtları ise iki hafta önce hakkında yolsuzluk soruşturması açılan Silva'nın, hükümet genel sekreterliğine atanmasının kendisini dokunulmazlıkla korumak için atılan bir adım olduğunu iddia etti.

Hükümet genel sekreterliğine atanması sayesinde dokunulmazlık sahibi olan Silva, bu şekilde sadece Yüce Mahkeme'de yargılanabilecek. Konuyla ilgili kurulan özel bir komisyonun konuyu araştıracağı bildirildi.

- Mahkeme kararının etkisi

Silva'nın atamasının durdurma kararının federal bir mahkeme tarafından alındığına dikkati çeken uzmanlar, federal bir yargıcın aldığı kararın siyasi atamaların önünü kesmek için kullanılan taktikler arasında yer aldığını ifade etti.

Mahkeme kararının etkileri tartışılmaya devam ederken, bazı hukukçular kararın geçerli olması için daha üst bir mahkeme tarafından alınması gerektiğini, Silva'nın atama kararının geçerli olduğunu savundu.

Siyasi krizin derinleşmesinden endişe edilen Brezilya'da toplumsal olaylar da devam ederken, ülkede hafta sonu Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanmasının protesto edildiği gösterilere yaklaşık 3 milyon kişi katıldı.

Ülkede 2003- 2011 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüten Silva hakkında, para aklamak için ülkenin önde gelen inşaat şirketlerinden OAS'nin inşa ettiği apartmandan gizlice bir daire satın almak suçlamasıyla geçen hafta dava açılmıştı.

Polisin evine baskın düzenlediği Lula da Silva ve iki oğlu iki hafta önce gözaltına alınmış, eski Devlet Başkanı sorgulanmak üzere Congonhas Havalimanı'ndaki federal polis merkezine götürülmüştü.

Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu iddialarla ilgili geçen yıl mart ayında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.