Sırbistan'da "Barış duası" etkinliği düzenlendi

Sırbistan'da "Barış duası" etkinliği düzenlendi
BELGRAD (AA) - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Camiler Günü kapsamında, "Barış duası" etkinliği düzenlendi.Sırbistan İslam Birliği tarafından başkentteki...

BELGRAD (AA) - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Camiler Günü kapsamında, "Barış duası" etkinliği düzenlendi.

Sırbistan İslam Birliği tarafından başkentteki Bayraklı Camisi'nde düzenlenen etkinliğe, Belgrad Müftüsü Muhamed Jusufspahic, Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İrinej'i temsilen Peder Aleksandar, Haham Isak Asiel ve Başpsikopos Hocevar'ı temsilen Papaz Leopold katıldı.

Jusufspahic, 17 ve 18 Mart 2004 tarihlerindeki gösteriler sırasında Sırbistan'daki ibadethanelerin yakıldığını anımsatarak, "Bizler birbirimize hesap sormak yerine Allah'a hesap vermeliyiz. Bu nedenle birbirimize hesap sormak yerine birbirimizi geliştirecek davranışlar sergilemeliyiz" dedi.

Haham Isak Asiel de 2004 yılında caminin yanmış haliyle karşılaştığında hissettiği acıyı ifade ederek, bir daha böyle olayların yaşanmamasını temenni etti ve barış duası okudu.

Peder Aleksandar da dini, dili ve ırkına bakılmaksızın tüm insanlara sevgi ve hoşgörü ile yaklaşılması gerektiğini belirterek, "Bugün burada aramızdaki güven, empati ve karşılıklı sevgi duygularını paylaşmak için toplandık" ifadesini kullandı.

Papaz Leopold ise camide bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, barışın anlaşmazlık zamanlarında ortadan kalktığını ama din kurallarıyla her zaman korunması gerektiğini vurguladı.

Etkinlik kapsamında, "İbadethanelerimiz-Emanetimiz" konulu serginin de açılışı yapıldı.

Kosova'nın devletleşme sürecinde, "Mart olayları" olarak adlandırılan ve Sırbistan ile yaşanan gerginlik sonucu, 17-18 Mart 2004 tarihlerinde ülkedeki birçok ibadethane ateşe verilmişti.

Mart olaylarının Kosova'nın gerilemesine neden olduğu belirtilmiş, Kosova hükümeti zarar gören ibadethanelerin onarılması kararını almış ve başkentteki Bayraklı Camisi yaşanan olayların ardından 2012'de yeniden hizmete açılmıştı.

Sırbistan İslam Birliği, bugünü "Camiler Günü" kabul etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.