Sırbistan'da "Devlet Günü" resepsiyonu

Sırbistan'da "Devlet Günü" resepsiyonu
BELGRAD (AA) – Sırbistan'ın en önemli milli bayramlarından "Devlet Günü" dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic resepsiyon düzenledi.Başkent Belgrad'daki...

BELGRAD (AA) – Sırbistan'ın en önemli milli bayramlarından "Devlet Günü" dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic resepsiyon düzenledi.

Başkent Belgrad'daki Cumhurbaşkanlığı binasında düzenlenen davete, Başbakan Aleksandar Vucic ile çok sayıda devlet ve ordu temsilcisi katıldı.

Nikolic, burada yaptığı konuşmada, Sırbistan'ın ilk anayasası olan Sretenje Anayasası'nın ülke için "devrim" niteliği taşıdığını, Sırbistan'ın uluslararası hukuk ve insan haklarına hem teori hem de uygulamada son derece saygılı olduğunu söyledi.

Sığınmacı krizi sürecinde Sırbistan'dan çok sayıda sığınmacının geçtiğini belirten Nikolic, "Avrupa Birliği yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Dünyanın, savaş yerine mutlulukların yaşandığı bir yer olmasını istiyoruz" dedi.

Nikolic, zamanla dünyanın küresel ve yerel anlamda değiştiğini ifade ederek, "Sırbistan'da adalet, doğruluk ve demokrasi için mücadelemizden vazgeçmemeliyiz. Dünya barışı için de mücadelemizi devam ettirmeliyiz" ifadesini kullandı.

Sırbistan'da Devlet Günü olarak kutlanan 15 Şubat'ta, 1804 yılında Osmanlı'ya karşı ilk ayaklanma gerçekleşmiş, yine aynı gün 1835 yılında Sırbistan'da feodal yapıyı sonlandıran ilk anayasa kabul edilmişti.

Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'nın sona ermesiyle Yugoslavya döneminde kutlanmayan bu bayram, 2002 yılından itibaren yeniden milli bayram olarak kutlanmaya başlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.