'Soma film, dizi olmalı' önerisi
TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, komisyonun Manisa Soma'daki maden faciasından kurtulan işçilerle yapacağı görüşme sonrası bin 500 sayfanın üzerinde bir ifadeye sahip olunacağını ve bunun çok geniş bir bilgi, veri ağı olduğunu söyledi.
Alaboyun, "13 Mayıs'ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim raporumuzdan sonra Meclis'teki kayıtlar da incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bunun sinemaya, filme veya bir diziye aktarılması lazım. Bu çok ibret alınması gereken bir olay. Bu ifadeleri bütünleştirip bir senaryo yazmak, bu konuda bir film çekmek çok faydalı olur diye düşünüyorum" dedi.
Komisyon Başkanı Alaboyun, daha önce 24 işçiyi dinlediklerini fakat bu işçilerden sadece 4'ünün kaza anında madende olduğunu ifade etti. "Kaza noktasına çok yakın olan işçilerden sadece birini dinleme imkanı olmuştu. Bugün 10 işçi çağırdık, bunların hepsi kaza noktasına çok yakında olan işçiler. Bunların bilgileri bizim için çok önemli" dedi.
"İfadeler önemli"
Alaboyun gazetecilerin "Tamamlanan ve kamuoyu ile paylaşılmayan bilirkişi raporunun içeriğiyle" ilgili sorusu üzerine raporu resmen istediklerini, henüz kendilerine ulaşmadığını, konunun muhataplarına iletilen bu raporun internet ortamında yayınlandığını ve kendilerinin de buradan bilgi edindiğini ifade etti.
Raporda elektrik, havalandırma ve sensör konularına daha geniş yer verildiğini belirten Alaboyun, kazanın nasıl olduğuna yönelik istedikleri bilginin olmadığını belirterek "Raporda faydalı bulgular var. Değerlendirilmesi gereken bulguları biz daha da genişletmek istiyoruz. Dün ocağa girerek görüntüleri aldık. Yanan bant görüntüleri, kablo görüntülerini aldık. Kamalar yanmıştı. Onlar işin belki görsel tarafı ama en önemlisi işçilerin yaşadıkları, bu yüzden ifadeleri önem taşıyor" diye konuştu.
METAN VE KIZIŞMA ÜZERİNDE DURULUYOR
Alaboyun, "üzerinde durulan alternatiflerin" sorulması üzerine ise, netleşme olmadığından yorum yapmaktan kaçındığını, fakat ağırlıklı olarak metan ve kızışma üzerinde durduklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.