Somali Cumhurbaşkanı Mahmud:

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud:
"Biz kardeşiz. Teknolojiden Somali ve Türkiye'nin beraber faydalanmasını isteriz. Her zaman kapılarımız açıktır"- "Türk kardeşlerimiz var orada ve yatırım yapıyorlar. Daha da fazla yatırım olsun, tekstil, otomotiv ve makine sanayisi konularında ve ne yapı

BURSA (AA) - Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Biz kardeşiz. Teknolojiden Somali ve Türkiye'nin beraber faydalanmasını isteriz. Her zaman kapılarımız açıktır" dedi.

Bursa'ya gelen Mahmud, Emir Sultan Camii'nde öğle namazını kıldıktan sonra aynı yerde bulunan Emir Sultan Türbesi'ni ziyaret etti.

Daha sonra Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Mahmud, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.

Mahmud, ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi her zaman kardeş ülke olarak gördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretine kadar ülkesine yabancı sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerinin bile giremediğini belirten Mahmud, "Somali'nin kapılarını açan Erdoğan oldu. Sayın Cumhurbaşkanı, ailesi ve bakanlarla Somali'ye refah seviyesini 180 derece çevirdi ve Somali'nin umudu geri geldi. Dünyada kimse, 'Dünyanın en büyük liderlerinden biri Sayın Erdoğan girdi, neden STK çalışanları giremiyor Somali'nin içine?' sorusunu yanıtlayamadı" ifadesini kullandı.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, Erdoğan'ın ziyaretiyle ülkesinin kapılarının açıldığını ve başta Türkiye olmak üzere insani yardımlar yapılmaya başlandığına işaret etti.

Mahmud, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes gelmeye başladı, liderler gelmeye başladı, Somali'nin umudu da geri geldi. 20 yıldır yapılmayan işler yapılmaya başlandı. Değişik bir örnek olarak Türkiye orada yardımlar yaptı. Başkent Mogadişu'dan başlamak üzere lambalar, yollar, hastaneler ve Somalililerin 20 yıldır bulamadığı hizmetler yapılmaya başlandı, kardeşimiz Türkiye sayesinde. Ben, 'Sayın Cumhurbaşkanı 12 milyon Somalili, hepsi size teşekkür ediyor' dediğimde bana, '80 milyon demeye çalış çünkü siz sadece 12 milyonun değil, 80 milyonun cumhurbaşkanısınız' dedi."

- "Daha fazla yatırım istiyoruz"

Ülkesine daha fazla yatırım yapılmasını isteyen Mahmud, "Biz kardeşiz. Teknolojiden de Somali ve Türkiye'nin beraber faydalanmasını isteriz. Her zaman kapılarımız açıktır. Türk kardeşlerimiz var orada ve yatırım yapıyorlar. Daha da fazla yatırım olsun, tekstil, otomotiv ve makine sanayisi konularında ve ne yapılabiliyorsa ticari olarak sizleri Somali'ye davet ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mahmud, Türkiye'den ülkesine uzun vadeli yardımlarda da bulunulduğunu aktardı.

Mahmut, Somalili öğrencilere Türkiye'de eğitim imkanı sağlandığını, bilim, teknoloji ve diplomasi dahil her şeyin öğretildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çocuklar Somali'nin geleceği, bunun için çok müteşekkiriz. Somali'nin nüfusunun çoğu genç. Konuştuğumuz ülke çok zengin ve her şeyi var. Bu konuya dikkati çekmek istiyorum. Somali gerçekten çok önemli bir kıtada yer alıyor. Arazi olarak, tarım ve hayvancılık çok önemli Somali'de. Afrika'nın en uzun sahiline sahibiz ve 'Bizim balığımız yaşlılıktan ölüyor çünkü kimse yakalamıyor' diye şaka yapıyoruz."

Karaloğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuğuna Bursa'nın ekonomisi ve kültürüne ilişkin bilgi veren Karaloğlu, "Somali halkıyla Türkiye halkı arasında dostluktan öte bir kardeşlik hukuku var. Somali'nin istikrar içinde gelişmesi, güçlenmesi, halkının huzur ve refah içinde yaşaması bizleri her zaman mutlu eder. İnşallah sizin bizi ziyaretiniz Bursa ile Somali ve Afrika kıtasının geneli arasında ilişkilerimizin gelişmesinde bir milat olur çünkü Somali'yi Afrika'nın giriş kapısı olarak görüyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.