Somalili öğrenciden "Somalice-Türkçe" sözlük

Somalili öğrenciden "Somalice-Türkçe" sözlük
Kırklareli İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gören Somalili öğrenci, Somalililerin günlük yaşamlarında kullanabilecekleri 10 bin kelimenin yer aldığı "Türkçe-Somalice/Somalice-Türkçe" sözlük hazırladı- Diyanet Vakfı tarafından bastırılan 191 sayfalık sözlük, S

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gören Somalili öğrenci, Somalililerin günlük yaşamlarında kullanabilecekleri 10 bin kelimenin yer aldığı "Türkçe-Somalice/Somalice-Türkçe" sözlük hazırladı.

Somali'den Türkiye'ye 2011'de geldiğinde "Türkçe-Somalice" sözlük bulamaması üzerine 2014'te çalışmalara başlayan lise öğrencisi Abdınur Sheıkh Ali Muhamed, yaklaşık 2 yılda 10 bin kelimenin çevirisini yaptı.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle sözlüğü bir süre bastıramayan Muhamed, durumu Diyanet Vakfı yetkililerine bildirdi. Vakıf tarafından yapılan çalışmaların ardından hazırlanan 191 sayfalık sözlük, ilk etapta bin 500 adet bastırıldı.

Muhamed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır gece-gündüz, tatil demeden sözlüğün hazırlanması için çalıştığını söyledi.

Türkiye'de ilk kez "Türkçe-Somalice/Somalice-Türkçe" olarak sözlük hazırlandığını belirten Muhammed, Türkiye'de eğitim gören Somalili kardeşlerine yardımcı olmak amacıyla sözlüğü hazırladığını kaydetti.

Sözlük ile Somalililerin Türkçeyi daha kolay öğrenebileceklerini vurgulayan Muhamed, "İki kardeş ülkenin gönül köprüsü oluşturuldu. Allah'ın izniyle sözlüğümüz Diyanet Vakfı tarafından çıkarıldı. Bu sözlüğün çıkarılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İki ülkenin gönül köprüsünü oluşturabilmek için gece-gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Muhamed, sözlükte daha çok günlük hayatta kullanılan kelimelere yer verdiğini ifade ederek, sözlükle Türkçe öğrenmek isteyen Somalililere veya Somalice öğrenmek isteyen Türk vatandaşlarına kolaylık sağlanacağını aktardı.

- "Sözlüğü Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a da göndereceğim"

Somalili öğrencilerin Türkiye'de bulunmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde olduğunu belirten Muhamed, kendilerine her zaman destek olan hükümet yetkililerine teşekkür etti.

Türkiye'de yaklaşık 3 bin Somalili öğrenci bulunduğunu anlatan Muhamed, "Sözlüğü Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a da göndereceğim. Cumhurbaşkanımız bizlere çok yardımcı oluyor. Cumhurbaşkanımız olmasaydı biz belki de Türkiye'de olmayacaktık. Bizi Türkiye'de misafir etmesi ve böyle çalışmalar yapmamıza büyük destekleri olmakta. Cumhurbaşkanımız dünyanın parlayan bir yıldızı. Bu sözlüğü gördüğünde Cumhurbaşkanımızın da çok heyecanlanacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Muhamed, sözlüğü hazırlamak için çok zaman harcadıklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yazımız, tatilimiz, gecemiz, gündüzümüz bu sözlükle geçti. Zaman zaman bazı kelimelerin çevirisinde çok zorlandım. İki ülkenin hizmetinde olmaya devam edeceğim. Diyanet Vakfı bana çok yardımcı oldu. Yoksa bu sözlüğü bastırmamız söz konusu olamazdı. Tanımadığım ağabeylerim, arkadaşlarımız, Avrupa ülkelerinde yaşayan bazı Somalililer beni arayarak teşekkür ettiler. Sözlüğümüz gerçekten çok büyük ilgi gördü."

Somalili öğrenciden "Somalice-Türkçe" sözlük

Somalili öğrenciden "Somalice-Türkçe" sözlük

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.