Sosyal medyada dikkatlı olun uzmanı uyardı

Sosyal medyada dikkatlı olun uzmanı uyardı
Yeni yargı paketiyle birlikte sosyal medya üzerinden hakarette artık uzlaşma şartı aranmayacak.

Yeni yargı paketiyle beraber sosyal medya üzerinden hakarette artık uzlaşma şartı istenmeyecek. Para cezası verilecek olan dosyalarda, cezayı ödeyen şahıs hakkında dava açılmayacak.

Yeni yargı paketiyle birlikte "hakaret" suçlarında değişiklik yapılması gündem de. Değişiklikle beraberinde artık hakaret dosyalarında uzlaşma şartı aranmayacak. Avukat Fırat Bilici, hakaret suçunun normal şartlarda, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olduğunu, alenen sosyal medyadan işlenmesi halinde ise cezanın 1 bölümünün 6 oranında arttırıldığını vurguladı.

aw143733-01.jpg

PARA CEZASI ÖDENECEK YARGILANMA OLMAYACAK

Hakaret suçunun son günlerde revaçta olduğunu ve bunun savcılıklarda ki iş yükünü çoğalttığını aktaran Avukat Bilici, "Son günlerde özellikle çok fazla şikayet olunan bir suç olmaya başladı. Bu halden de savcılıklarda baya bir iş yükü olmaya başladı. Bundan ötürü yeni düzenleme yolda yeni yargı paketi kapsamında bulunan yeni yargı paketinde hakaret suçlarını ön ödeme çerçevesine almayı düşünüyorlar. Ön ödeme de basit tabiriyle artık bir para cezası ödenip bu şekilde bu suçtan hiç yargılanma yapılmadan ortadan çıkarılması gündem de, ancak tabi kanunlaşması geçtikten sonra bunun detaylarını görebileceğiz. Bunun anayasaya aykırı mı olacak yoksa anayasaya uygun mu olacak nasıl bir düzenleme olacak daha tam belli değil" ifadelerine yer verdi.

DAHA ÇOK ÜNLÜ KİŞİLER RAHATSIZ OLACAK

Hakaret dosyaları hakkında konuşan avukat Bilici, en fazla şikayetin ünlü kişiler ve siyasilerin olduğunu belirterek, "Düzenlemenin metnine bakıldığında ilk başta biraz sıkıntılar olacağı görünmekte, bunlar net bir şekilde açık şekilde görünüyor. Hakaret suçunu işleyen önce tabii ki sosyal medyanın daha yoğun kullanımından ötürü insanların şikayetleri de çoğalmaya başladı. Daha çok ünlü kişilerin, siyasilerin bu konuda şikayetleri olmaya başladı. Bu sebepten yargılamada da bir sıkıntı olmaya başladı. Normal vatandaşlarda normal bir hakarete maruz kaldıkları vakit kendi dosyalarını yıllarca beklemek zorunda kalıyor. Bu da haliyle yükün getirdiği yoğunluktan kaynaklanıyor" diye konuştu.

Avukat Fırat Bilici konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

"Hakaret suçu hayatımızda hep olacak kaldırılması bir söz konusu değil, ön ödeme çerçevesinde alınması mevcut. Günlük olarak belli bir para cezası belirlenecek. Kişi bu miktarı ödedikten sonra cezalandırılmayacağı gündeme gelecek."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.