Steinmeier ve Ayrault Ukrayna'da

Steinmeier ve Ayrault Ukrayna'da
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Fransız Dışişleri Bakanı Ayrault, Ukrayna'nın doğusundaki meseleleri ele almak üzere Ukrayna'da resmi temaslarda bulunuyor- Her iki bakan önce Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, ardından Devlet Başkanı Poroşenko ile görüşt

KİEV (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, resmi temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldi.

Steinmeier ve Ayrault önce Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüştü. Başbakan Yatsenyuk görüşmede yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin, özellikle de Almanya ve Fransa’nın en zor döneminde Ukrayna halkını desteklediğini hatırlatarak, “Rus saldırganlığına ancak bu birlikteliğimizi koruyarak karşı koyabiliriz” ifadelerini kullandı.

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier da Minsk Anlaşması'nın tam olarak hayata geçirilmesi için birlikte çalıştıklarını belirterek, şu anda anlaşmanın imzalanmasının üzerinden 12 ay geçmesine rağmen anlaşma ile ilgili memnun olunacak bir durum olmadığına dikkat çekti. Steinmeier, buna rağmen Minsk Anlaşması dışında alternatif olmadığını söyledi.

3 Mart’ta Paris’te Normandiya Dörtlüsü Dışişleri Bakanları’nın toplantı yapacağını kaydeden Steinmeier, “Bu, barış sürecine güven açısından başarıya tanık olacağımız güçlü ve önemli bir buluşma olacak” diye konuştu.

Daha sonra Steinmeier ve Ayrault, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Devlet Başkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, tarafların Ukrayna’nın doğusundaki durumu ve Minsk Anlaşması’nı görüştükleri belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, her iki bakana Rus ayrılıkçıların kontrolünde olan bölgelerde ateşkes anlaşmasının ihlali ve yasaklı silahların kullanılması ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Poroşenko, AGİT Özel Misyon gözlemcilerinin işgal edilen bütün bölgelere girişlerinin sağlanması ve Rusya-Ukrayna sınırında kontrollerin yapılmasına izin verilmesi gerektiğini de ayrıca vurguladı.

Rusya’nın ve Rus ayrılıkçıların elinde bulunan Ukraynalı esirlerin serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Poroşenko, “Minsk Anlaşması'nın şartlarını yerine tam olarak getirmesi için Rusya’ya uygulanan yaptırımlar önemlidir” diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.