Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği

Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği
AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Szombati : - “AB-Türkiye Zirvesi'nde iş birliği alanında güçlü bir sinyal verildi. Şüphesiz çevre bunlardan biri” - Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Özcan: - “AB’den Türkiye’ye, uyum süreci çerç

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, en son AB-Türkiye Zirvesi'nde iş birliği alanında sinyalin güçlü bir şekilde verildiğini ve çevre alanında iş birliğinin gündemlerinin ön sıralarında olduğunu söyledi.

Hilton Otel’de "Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Yönetmeliğinin Uygulanması Teknik Yardım Projesi'' kapanış toplantısında konuşan Szombati, AB -Türkiye ilişkilerinin çok yoğun bir dönemden geçtiğine ve yoğun üst düzey temasların gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Szombati, "En son AB-Türkiye Zirvesi'nde iş birliği alanında güçlü bir sinyal verildi. Şüphesiz çevre bunlardan biri ve bizim gündemimizde üst sıralarda yer alıyor.” dedi. Güvenli bir ortamda yaşayan insanların refahı ve mutluluğunun AB müktesebatının temel amacı olduğunu, bunun da sürdürülebilir kalkınma için gerekli olduğunu söyleyen Szombati, “AB, çevre ve insan sağlığını korumaya çok önem vermektedir. Bu temel amaçlar çerçevesinde Türkiye’ye yardım etmektedir.” diye konuştu.

AB'nin Türkiye’ye çeşitli alanlarda destek sağladığını ifade eden Szombati su, atık maddeler, kimyasallar, hava kalitesi, doğal kaynaklar, iklim değişikliği ve afetle mücadele gibi konulara yönelik yapılan çalışmaların bunlara dahil olduğunu belirtti.

SÇD projesinin uygulanmasının amacının hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de paydaş bakanlıkların farkındalıklarını ve kurumsal kapasitelerini artırmak olduğunu anlatan Szombati, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Etkili SÇD uygulamanın faydaları daha yüksek seviyede bir çevre koruması sağlamak, iklim değişikliği uyumu için kapasitenin artırılması, planlamanın kalitesinin artırılması, yeni gelişim veya kalkınma fırsatlarının tespit edilmesi, karar alma sürecinin etkinliğini artırılması, bedeli ağır olan hataların veya dava süreçlerinin önceden önlenmesi ve sınır aşan iş birliğinin kolaylaştırılmasıdır.”

Szombati, SÇD ile ilgili yönetmeliğin bu yıl kabul edilip yayınlanmasını umduğunu vurgulayarak, “Umuyoruz ki hem Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) hem de SÇD konusunda sınır aşan konular dikkate alınacaktır.” şeklinde konuştu.

-"Çevre ile alakalı müktesebat 300’den fazla düzenleme içeriyor"

Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Aylin Çağlayan Özcan ise Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen projenin başarıyla ilerlediğini kaydetti. AB’nin çevre ile alakalı müktesebatının 300’den fazla düzenleme içerdiğini, çevre alanında uluslararası sözleşmelere uyum sağlanması ve bunun için de çok yüksek maliyetli yatırımlar gerçekleştirilmesi gerektirdiğini ifade eden Özcan, AB uyum sürecinde çevre alanındaki mevzuatın uyum ve uygulanmasının sağlanması ve altyapı projelerine destek amacıyla Türkiye’ye bugüne kadar 1 milyar avrodan fazla fon tahsis edildiğini anımsattı.

Özcan, ''AB’den Türkiye’ye, uyum süreci çerçevesinde 4 milyar 45 milyon avro tahsis edilmiş olup, bunun 645 milyon avrosu çevre ve iklim değişikliği sektörüne verilmiştir.'' dedi.

İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro da projenin, AB’nin İspanya üzerinden Türkiye ile ilişkilerini nasıl geliştirebileceğini gösterdiğini belirterek, ülkesinin Türkiye’yi AB sürecinde desteklediğini ifade etti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.