Su kaynaklarının akıbeti hesaplanıyor

Su kaynaklarının akıbeti hesaplanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "2100 yılına kadar neler olacak, ne gibi tedbirler almalıyız? Bu soruların cevabını şimdiden verip tedbirlerini şimdiden almamız gerekir. Yoksa iş işten geçince yapacak bir şey kalmıyor"- "İklim Değişikliğinin Su Kaynakl

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hazırladıkları proje sayesinde 2100 yılına kadar yer altı ve yer üstü su kaynaklarının gelecekteki akıbeti hakkında tahminler elde edebileceklerini söyledi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada iklim değişikliği ve kuraklık üzerine çalışmalar yapıldığını ifade etti.

İklim değişikliğinin dünyada en çok su kaynaklarını "vuracağını" belirten Eroğlu, hazıladıkları İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi ile 2100 yılına kadar olan süreçte yalnızca yüzey sularının değil; aynı zamanda yer altı sularının da bu değişiklikten nasıl etkileneceği üzerinde çalışıldığı ve bunun için çalışma grupları oluşturduklarının bilgisini verdi.

Eroğlu, bunlar arasında; İklim Değişikliği Çalışma Grubu, Hidroloji Çalışma Grubu, Hidrolik Çalışma Grubu, Yeraltı Suyu Çalışma Grubu, Su Yönetimi Çalışma Grubu ve CBS Veri Tabanı Çalışma Grubu'nun yer aldığını aktardı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün, iklim değişikliğinin Türkiye'nin su kaynaklarına etkilerini öngörebilmek ve sektörlerin bundan ne ölçüde etkileneceğini belirlemek amacıyla bu projeyi hazırladığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Tedbir almak için yer üstü ve yer altı kaynaklarıyla alakalı bütün çalışmaları yapıyoruz. 2100 yılına kadar neler olacak, ne gibi tedbirler almalıyız? Bu soruların cevabını şimdiden verip tedbirlerini şimdiden almamız gerekir. Yoksa iş işten geçince yapacak bir şey kalmıyor" diye konuştu.

- "Her türlü tedbiri alıyoruz"

Bakanlığın su konusunda 30-40-50 yıllık planlar yaptığını dile getiren Eroğlu, "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi kapsamında su kaynaklarının tükenmemesi için alınacak tedbirler, yer altı, yer üstü su kaynakları açısından 2100 yılına kadar olabilecekler konusunda hesap yapıyoruz" dedi.

Önceliklerinin Türkiye'de hiçbir şehrin su sıkıntısı yaşamamasını sağlamak olduğuna dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2071 yılını hedef aldık. 2071 yılına kadar Türkiye'de bütün şehirlerde su kesintisi olmayacak şekilde planlamamızı yaptık çünkü su medeniyettir. Ayrıca yakın bir gelecekte nüfus artacak ve netice olarak gıda maddelerine olan ihtiyaç da artacak. Bu yüzden Türkiye'de zirai üretim de bir eksiklik olmasın diye modern sulama tesislerine geçiyoruz. Çok sayıda baraj, gölet ve sulama sistemleri inşa ettik. Az suyla çok alan sulayacak sistemlere geçiyoruz, her türlü tedbiri alıyoruz."

Bakan Eroğlu, bu yıl içinde tamamlanması planlanan proje ile iklim değişikliğinin su havzalarına olan etkilerine ve iklim parametrelerine, harita veya grafik görselleri kullanılarak ilgili kişilerce erişim sağlanabileceğini ifade etti.

Çölleşmeye karşı da büyük bir mücadele başlattıklarını da vurgulayan Eroğlu, Türkiye'nin erozyonla ve çölleşmeyle mücadele, ağaçlandırma konularında çok başarılı olduğunu ve bu başarılarından dolayı Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12.Taraflar Konferansı'nın (COP 12) Ankara'da yapıldığını anımsattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.