Su sorununun çözülmesi halinde Konya Ovası’nda 3 milyon ton gerçekleşen rekolte 10 milyon tona çıkar

Su sorununun çözülmesi halinde Konya Ovası’nda 3 milyon ton  gerçekleşen rekolte 10 milyon tona çıkar
Havza dışı su getirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, su sorununun çözülmesi halinde Konya Ovası’nda 3 milyon ton düzeyinde gerçekleşen rekoltenin 9-10 milyon tonlara çıkacağını söyledi.

Havza dışı su getirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, su sorununun çözülmesi halinde Konya Ovası’nda 3 milyon ton düzeyinde gerçekleşen rekoltenin 9-10 milyon tonlara çıkacağını söyledi.

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Konya Ovası’nda su sorununun çözülmesi halinde 3 milyon ton düzeyinde gerçekleşen rekoltenin 10 milyon tonlara çıkabileceğini söyledi.

Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10`unu karşılayan kapalı havza yapısına sahip Konya Ovası’nda yılda ortalama 4,5 milyar metreküp su tüketiliyor ancak bilinçsiz sulama ve kuraklık nedeniyle yer altı su seviyesi de her geçen gün azalıyor. Konya`da suyun önemi her geçen gün artarken, DSİ 4`’üncü Bölge Müdürlüğü mühendisleri, geçtiğimiz günlerde Konya`nın Akdeniz’e yakın ilçeleri Derebucak ve Seydişehir`den düdenler ile Akdeniz’e boşa akan su kaynakları tespit etti. Projelerle Akdeniz'e akmaktan kurtarılacak 70 milyon metreküp su, yıllık yaklaşık 4,5 milyar metreküp su tüketilen Konya Kapalı Havzası için can suyu olacak.

manset-2.jpg

KONYA OVASI'NDA BİR DAMLA SU BİLE ÇOK KIYMETLİDİR

DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci, Suğla bölgesinde ve Gembos Ovasında düdenler vasıtasıyla Akdeniz'e boşalan yaklaşık 70 milyon metreküp su tespit edildiğini vurguladı. Ekinci, bu suyun Konya Kapalı Havzasına getirilmesiyle ilgili proje çalışmalarına başladıklarını belirterek, "40 milyon metreküp Suğla, 25-30 milyon metreküp de Gembos tarafında. Bunlar tam ölçümler değil ama takriben 70 milyon metreküp civarında suyun düdenler vasıtasıyla yer altına geçişi, oradan da Akdeniz'e boşalımı söz konusu. Bu rakamlar yıllık. Biz, yapacağımız, geliştirdiğimiz projeyle bunları Konya Kapalı Havzasına getirmeyi planlıyoruz. Şu anda bunlarla ilgili proje çalışmalarına başladık. Düdenlerle akan bu su, Konya Ovasına can suyu. Konya Ovasında bir damla su bile çok kıymetlidir. 70 milyon metreküp su, 140 bin dekarlık sahada sulama suyu demektir." diye konuştu.

‘SULU TARIM ARAZİSİ ARTIRILMALI’

Yani bulunan suyun yeterli olmadığını ancak hiç yoktan iyi olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, bunun yanında Ermenek, Kızılırmak gibi havza dışı su getirme çalışmalarının olduğunu söyledi. BM’nin gıda ile ilgili yaptığı açıklamalara da değinen Yağız, “Dünyada gıda sıkıntısının yaşanacağı ifade edildi. Onun için gıdanın dünyanın en gelişmiş silahlarından bile önemli bir silah olduğu ortaya çıktı. Bundan dolayı bakliyat ve hububatın değeri daha iyi anlaşıldı. Konya Ovası’na dış havzalardan su lazım. Sulu tarıma geçilmeli. Dış havzalardan su gelme konusu yıllardır bizler tarafından ve başka kurumlar tarafından gündeme getiriliyor. Yaklaşık 15 yıldır devam eden bir konu ama son 4 yıldır küresel ısınmasının kendisini çok daha fazla göstermesi ve kuraklığın gündeme girmesiyle sulu tarımın önemi daha çok anlaşıldı. Bununla birlikte Devlet Su İşleri çalışmalara başladı. Seydişehir’deki 70 milyon metreküplük su havzasının çalışmaları başladı. Bu da Konya’nın bir ilçesinin tarım arazisinin tamamını sulama kapasitesine sahip. Yeterli mi değil ama hiç yoktan çok çok daha iyi. Bunun yanında Ermenek, Kızılırmak gibi çok sayıda çalışmalar var” diye konuştu.

‘MALİYET GÖZETİLMEMELİ’

Konya’nın arazisi Türkiye’nin tamamını besleyebilecek potansiyele sahip olduğunu aktaran Yağız, “Tarım ile ilgili destek ve su çalışmaları ivedilikle başarıyla tamamlanmalı ve yağan yağışlara aldanılmamalı. Maliyet gözetilmemeli çünkü gıdanın bir maliyeti yok. 4 yıllık başkanlık dönemimde yaptığım tüm açıklamalarda ‘gün gelecek paran varken gıda alamayacaksın’ diyordum ve bugün dünya o duruma gelmeye başladı. Ben Türkiye’nin 84 milyon insana değil 150 milyon insana baktığını düşünüyorum. Mazlumlar da bizim ülkemizden gelecekleri bekliyor. Biz su sorununu çözersek 3 milyon ton rekolteden 9-10 milyon ton rekoltelere çıkarız” ifadelerini kullandı. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.