Sumak nedir? Sumak'ın faydaları nelerdir? Sumak hangi hastalıklara iyi gelir?

Sumak nedir? Sumak'ın faydaları nelerdir? Sumak hangi hastalıklara iyi gelir?

2.000 yıl önce Yunanlı doktor Pedanius Dioscorides De Materia Medica destanında, Sumak'ın sağlığa faydalarını yazdı. Doktorlar ve aşçılar yüzyıllardır Sumak'ı kullanıyor.

Sumak, Türkiye ve Ortadoğu'da en çok tanınan baharatlardan birisidir. Bu eşsiz baharat, farklı lezzet ve sağlık veren özellikleri nedeniyle dünya çapında uzun zamandır ün kazanmıştır.

Sumak nedir?

Sumak (Rhus),(Asurca :ܣܘܼܡܵܩܵܐ "Sumaqa", kırmızı - kırmızıya kayma - kızarma ) çalı görünümünde bir bitki türüdür.

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.

Bu kuru kırmızı tozun gerçek bir baharat olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Kaju ailesinin bir üyesi olan sumak meyvesinden veya sumak çiçeğinden hasat edilir. Türkiye ve Orta Doğu mutfağında yaygın olmasına rağmen, bitki esas olarak Afrika ve Kuzey Amerika'daki tropikal ve ılıman bölgelerden geliyor. İran, Türkiye ve Yemen'de yetişmektedir.

2.000 yıl önce Yunanlı doktor Pedanius Dioscorides De Materia Medica destanında, Sumak'ın sağlığa faydalarını yazdı. Doktorlar ve aşçılar yüzyıllardır bunu kullanıyor. Tıbbi olarak sıkılaştırıcı, antiseptik ve tedavi edici olarak kullanılmıştır. Bir zamanlar sumaktan yapılan pembe limonata bile vardı. Bu da yüksek ateşli hastalar ve ateşli hastaların tedavisinde kullanıldı.

Balık, tavuk, sebze yemekleri ve salatalarda sumak kullanmak farklı lezzetler katar. Yoğurt üzerine serperek de tüketilir. Sumak, dünya çapında, ızgara etlerden, taze sebzelere, hassas tatlılara kadar her şeyin lezzetini geliştirmek için kullanılmaktadır.

Sumak'ın faydaları nelerdir?

Sumak, dışarıdaki en güçlü anti-enflamatuar (iltihabı önleyici) baharatlardan biridir. ORAC grafiğinde üst sıralarda yer alır. Sumak antioksidanlarla doludur. Kansere, kalp hastalığına ve yaşlanma belirtilerine neden olabilecek serbest radikalleri nötralize etme yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir. Sumak ayrıca tip 2 diyabetliler için faydalı bir bileşendir. Çalışmalar, üç ay boyunca günlük sumak alımının, tip 2 diyabetli kişilerde kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermiştir.

-Sumağın en yaygın olarak değerlendirilen faydası, hazımsızlığa çözüm olması ve mideyi rahatlatması. Bu özelliği sayesinde hazımsızlık kaynaklı mide ağrısı, kramp ve gaz gibi sorunlara da çözümü oluyor.

-Boşaltım sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını desteklediğinden hem ishal hem de kabız gibi sorunlara çözüm oluyor, bağırsak hareketlerinin dengelenmesini sağlıyor.

-Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor, bu özelliği nedeniyle özellikle kandaki şeker oranı yüksek olan kişilere öneriliyor.

-Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden vücuttaki toksinleri, yani zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Bu özelliğiyle de sumak, grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun çok daha ciddi sağlık problemlerine dek birçok rahatsızlığa karşı vücudumuzu koruyor, hastalıklara yakalanma riskimizi en aza indiriyor.

-Vücutta oluşan iltihap probleminin hızlı bir şekilde geçmesine destek oluyor.

-Güçlü antioksidan etkisi nedeniyle kalp ve damar sağlığını koruyor, elinden geldiğince kalp krizi, felç, inme gibi aniden gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarının önüne geçiyor.

-Metabolizmayı hızlandırıyor.

-Vücutta idrar söktürücü bir etki oluşturuyor.

-Antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığını da destekleyen sumak, düzenli tüketildiğinde çok daha ışıl ışıl, temiz ve parlak bir cilde sahip olmanıza yardımcı oluyor.

-Aynı şekilde yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak erken yaşlılık belirtilerini, kırışıklıkların oluşumunu en aza indiriyor.

-Regl döneminin daha rahat geçmesini sağlayan sumak, özellikle bu dönemde çekilen ağrıların azalmasını, düzensizliklerin son bulmasını sağlıyor.

Sumak çayı nasıl yapılır?

Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı öğütülmüş veya tane sumak (mümkünse taze sumak) koyup üzerine kaynar su dökülür ve 5 dakika demlemeye bırakılır. 1-2 damla kekik yağı da 5 dakikalık demleme sonunda ilave edilip tüketilebilir; zira sumakla beraber oldukça faydalıdır. Ancak sumak çayında dibe çöken posa tüketilmemelidir. Ekşiliği fazla olduğundan dolayı ekstra limon koymaya gerek olmayabilir.

Sumak’ı serin, kapalı ve karanlık bir yerde saklamaya dikkat edin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.