"Süper burun" köpeklerden kaçakçılara darbe

"Süper burun" köpeklerden kaçakçılara darbe
Geçen yıl "süper burun" dedektör köpekler vasıtasıyla sınır kapılarında bin 117 kilogram doğal uyuşturucu, 2 milyon adet sentetik uyuşturucu, 4,4 milyon paket sigara, 10 ton nargile tütünü ve 21 ton çay el geçirildi- Dedektör köpekler, kullanılmaya başlan

ANKARA (AA) - HÜSEYİN KARATEPE - Sınır kapılarında görevli "süper burun" dedektör köpekler bugüne kadar 20 ton doğal, 11 milyon adet sentetik uyuşturu ile 22,1 milyon paket sigara ile yaklaşık 43 ton çay kaçakçılığının ortaya çıkarılmasına katkı sağladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, üstlendikleri önemli görevle kaçakçılara geçit vermeyen dedektör köpekler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde 1998'de narkotik maddelerin tespit edilmesi amacıyla kullanılmaya başlandı.

Dedektör köpeklerin kaçakçılıkla mücadelede konusunda üstün başarı göstermesi üzerine, Bakanlık köpek çeşitliliğinde artışa gitti.

Bu çerçevede "narkotik", "çay ve tütün" dedektör köpekleri ile yasa dışı silah, bomba, patlayıcı madde trafiğinin önüne geçilmesi amacıyla "silah-mühimmat/patlayıcı" dedektör köpekleri de gerekli eğitimlerden geçirilerek, sınır kapılarında görev yapmaya başladı.

- Kaçakçılara büyük darbe

Geçen yıl dedektör köpekler vasıtasıyla sınır kapılarında toplamda bin 117 kilogram doğal uyuşturucu ile 2 milyon 65 bin 450 adet sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Ayrıca, dedektör köpekler vasıtasıyla 4,4 milyon paket sigara, 10 ton nargile tütünü ve 21 ton çaya da el konuldu.

Dedektör köpekler, Bakanlık tarafından kullanılmaya başlandığı tarihten bu yana ise toplamda 20 ton doğal uyuşturucu, 11 milyon adet sentetik uyuşturucu, 22,1 milyon paket sigara ile yaklaşık 43 ton çay kaçakçılığının önlenmesinde önemli katkı sağladı.

- "Zorlu eğitimlerden geçiyorlar"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Dedektör Köpek İdarecisi Kısım Amiri Müslüm Dilsiz, dedektör köpeklerin görev yerlerine gönderilmeden önce zorlu ve aylar süren eğitimlerden geçirildiğini söyledi.

Dedektör köpeklere çay ve tütün, uyuşturucu madde ile silah ve mühimmat konularında uygulamalı eğitim verdiklerini belirten Dilsiz, çeşitli cinslerden 80'in üzerinde köpeğin sınır kapılarında görev yaptığını kaydetti.

Dilsiz, gümrüklerdeki kaçak ürünlerin büyük kısımının dedektör köpekler vasıtasıyla ele geçirildiğini sözlerine ekledi.

Bakanlık bünyesinde halen 60'ı narkotik, 15'i çay-tütün ve 7'si de silah-bomba/mühimmat olmak üzere toplam 82 dedektör köpek kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinde etkin bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca, 3'ü silah-bomba/mühimmat yakalamasında kullanılmak üzere 21 köpeğin ise eğitimleri devam ediyor.

"Süper burun" köpeklerden kaçakçılara darbe

"Süper burun" köpeklerden kaçakçılara darbe

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.