Suriye muhalefeti Cenevre görüşmeleri için beklemede

Suriye muhalefeti Cenevre görüşmeleri için beklemede
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu'nun (MYK) Sözcüsü Ağa:- "Prensip olarak MYK'da müzakerelere katılmak için olumlu bir hava var. İki konunun netleşmesini bekliyoruz. Tutukluların serbest bırakılması ve ablukadaki tüm yerlere yard

ANKARA (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu'nun (MYK) Sözcüsü Riyad Nassan Ağa, Cenevre'de yeniden başlaması planlanan görüşmelere katılmak için abluka altındaki tüm bölgelere insani yardımların ulaştırılmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi.

Ağa, AA muhabirine yaptığı açıklamada MYK'nın Cenevre görüşmeleri için davetiye aldığını, ancak katılıp katılmama konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

"Ateşkes istediğimiz gibi uygulanmadı ama hala umudumuz var" diyen Ağa, şunları söyledi:

"Prensip olarak MYK'da müzakerelere katılmak için olumlu bir hava var. İki konunun netleşmesini bekliyoruz. Tutukluların serbest bırakılması ve ablukadaki tüm yerlere yardımların girmesi. Yaptığımız gözlem sonucunda katılıp katılmama kararımızı duyuracağız."

Ağa, MYK içindeki askeri komitenin ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını gözlemlediğini belirterek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 nolu kararının uygulanmaması üzerine Cenevre'deki son görüşmeler, müzakereler başlamadan bitmişti. Biz BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura'ya kararın şartlarının yerine getirilmemesi halinde katılmayacağımızı söylemiştik" dedi.

Ağa, özellikle tutukluların bırakılması konusu üzerinde durduklarının altını çizdi.

BMGK'nın 18 Aralık 2015'te aldığı 2254 nolu karar, abluka altında yaşayan sivillere acilen insani yardım ulaştırılması, ablukaların kalkması, keyfi tutuklananların serbest bırakılması, sivillere yönelik saldırıların sonlandırılmasını kapsıyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) ateşkesin dokuzuncu gününde 23; 27 Şubat gece yarısı yürürlüğe girmesinden bu yana da 312 kez ihlal edildiğini açıklamıştı.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.