Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması

Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması
Arap Parlamentosu, Suriye'de varılan ateşkesin insani yardımların ulaştırılması için değerlendirilmesini isteyerek, İran'ın Arap ülkelerinin iç işlerine karışmayı sonlandırmasını talep etti

KAHİRE (AA) - Arap Parlamentosu, uluslararası toplumdan Suriye'de varılan ateşkesin, "Suriyelilere insani yardım ulaştırılması için" değerlendirilmesini istedi.

Arap Parlamentosu oturumundaki konuşmalarını kapsayan yazılı açıklama yayımlayan Arap Parlamentosu Başkanı Ahmed bin Muhammed el-Cerevan, Suriye'deki ateşkesi desteklediklerini belirterek, taraflara bunu ihlal etmemeleri çağrısında bulundu.

Cerevan, son 5 yıldır savaş, göç ve açlıkla mücadele eden Suriye halkına insani yardım yapılmasının insanlığın ve uluslararası hukukun gereği olduğuna dikkati çekerek, "Uluslararası toplumdan Suriye krizi konusundaki ahlaki ve insani sorumluluğunu üstlenmesini ve Cenevre-1 Konferansı kararları doğrultusunda acil çözüme varılmasının desteklenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Libya ordunun silahlandırılması yasağı kalksın" çağrısı

Cerevan, halkın korunması, terörle mücadele, hukukun uygulanması ve Libya'nın bölgesel ve uluslararası arenadaki etkin rolüne geri dönmesi için uluslararası toplumun Libya ordusunun silahlandırılması yasağını kaldırması gerektiğini vurguladı.

Arap Parlamentosu Başkanı Cerevan ayrıca, Filistin konusunun çözümü için uluslararası hukuku uygulama sorumluluğunun uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletlere ait olduğuna dikkati çekti.

İran'dan Arap ülkelerinin iç işlerine karışmayı sonlandırmasını talep eden Cerevan, bu ülkeyi Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları krizinin çözümü konusunda doğrudan müzakere yoluyla veya Uluslararası Adalet Divanına başvurarak Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) taleplerine karşılık vermeye çağırdı.

İran, BAE’nin İngiltere’den bağımsızlığını elde ettiği 1971 yılında Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarında fiilen hakimiyeti ele geçirdi. Adalar üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran, adaların geçici olarak 1903’te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971’de iade edildiğini, dolayısıyla "1971'de henüz kurulmamış olan BAE'nin, egemenlik iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.

BAE, adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor. Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, 1971'den bu yana İran'ın hakimiyeti altında bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.