"Suriye'deki hastaneler 400 kez hedef alındı"

"Suriye'deki hastaneler 400 kez hedef alındı"
MSF Uluslararası Temsilcisi Zabalgogeazkoa: - "Suriye'deki iç savaşta 400 defa hastaneler hedef alındı ve 700 sağlık çalışanı hayatını kaybetti" - "Suriye'de hastanelere düzenlenen saldırılarla uluslararası hukuk ihlal ediliyor. Bu saldırıları şiddetle kı

CENEVRE (AA) - FATİH EREL - Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Uluslararası Temsilcisi Aitor Zabalgogeazkoa, Suriye'deki iç savaşta 400 kez hastanelere saldırı düzenlendiğini ve 700 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirterek, "Suriye'de hastanelere yapılan saldırılarla uluslararası hukuk ihlal ediliyor. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz" dedi.

Suriye'nin İdlib şehrindeki MSF destekli hastanenin bombalanarak tamamen yıkılması sonrasında Zabalgogeazkoa, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Suriye'de 3 MSF hastanesi ile 163 MSF destekli hastanenin bulunduğunu dile getiren Zabalgogeazkoa, çatışmalar başladığından bu yana 2 MSF hastanesi ile 7 MSF destekli hastanenin saldırıya uğradığını kaydetti.

Zabalgogeazkoa, "Ayrıca, Suriye'de çatışmalar başladığından bu yana genel anlamda 400 kez ülkedeki hastaneler hedef alındı ve 700 sağlık çalışanı hayatını kaybetti" diye konuştu.

Suriye'de savaşan taraflara, insan hakları çerçevesinde hastanelere ve sivillerin yaşadığı diğer bölgelere saygı gösterme çağrısında bulunan Zabalgogeazkoa, "Hastanelere düzenlenen bu saldırılar uluslararası insan hakları hukukunun açık bir ihlalidir, uluslararası hukuk ihlal ediliyor, bu saldırıları şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

- "DSÖ dehşete kapılmış durumda"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Yaşareviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'de sağlık kurumlarına yönelik saldırıların artması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü dehşete kapılmış durumda. Bu saldırıların uzun vadeli ciddi sonuçları olacaktır. Sağlık hizmetlerine yönelik yapılan saldırılar, uluslararası savaş hukuku ve insan hakları hukukunun aleni ihlalidir ve kanuna aykırı harekettir" dedi.

Yaşareviç, bu saldırıların, Suriye'de özellikle çocuklar olmak üzere korunmasız insanları temel sağlık hizmetlerinden yoksun bıraktığına dikkati çekti.

MSF, destek verdiği Suriye'nin İdlib şehrinde Ma'arat Al Numan'daki hastaneye dün düzenlenen saldırıda aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu en az 7 kişinin hayatını kaybettiğini, bir süredir haber alınamayan 8 kişinin ise öldüğünden endişe edildiğini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'de biri anne-çocuk hastanesi olmak üzere dün 5 hastane ile 2 okula saldırı düzenlendiğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.