Suriye'den kaçıp "ikinci vatanı" Bosna'ya yerleşti

Suriye'den kaçıp "ikinci vatanı" Bosna'ya yerleşti
Yıllardır iç savaşın sürdüğü ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli Abdullah'ın yolu, bir zamanlar öğrenci olduğu ve "ikinci vatanı" olarak nitelendirdiği Bosna Hersek ile yeniden kesişti- Diş hekimliği eğitimi almak için 1980'li yıllarda geldiği Sara

SARAYBOSNA (AA) - VESNA BESİC - Daha iyi bir yaşam umuduyla yıllardır savaşın sürdüğü ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli Adil Abdullah'ın kaderi, bir zamanlar öğrenci olarak geldiği Bosna Hersek ile yeniden kesişti.

Diş hekimliği eğitimi almak için 1980'li yıllarda ilk kez geldiği Bosna Hersek'i "ikinci vatanı" olarak nitelendiren Abdullah, eşi Fadila Abdullah ve dört çocuğuyla birlikte yeniden Bosna Hersek'e kavuşmanın heyecanını yaşıyor.

AA muhabirine konuşan Abdullah, üniversite eğitimi almak için geldiği Saraybosna'yı çok sevdiğini ve Bosna'daki savaş yıllarında gönüllü doktorluk yaptığını söyledi.

Savaşın ardından Bosna Hersek'te iş bulamadığı için yeniden ülkesine döndüğünü anlatan Abdullah, 2011 yılına kadar Deyrizor'da ailesiyle mutlu şekilde yaşadığını ifade etti.

Abdullah, Suriye'de devam eden savaş hakkında ise "Hiç bu kadar kötü olabileceğini tahmin etmemiştik. Biteceğini umut ederek sürekli ikamet değiştirdik ama savaş hala bitmedi. Aradan beş yıl geçti ama savaş devam ediyor" dedi.

Suriye'den geçen yaz türlü zorluklar içinde çıkabildiklerine işaret eden Abdullah, önce yeniden ülkesine dönmek umuduyla Türkiye'ye geldiğini ancak savaşın sürekli büyümesinin ardından "ikinci vatanı" Bosna Hersek'e gelme kararı aldığını kaydetti.

Bosna halkının kendisine çok yardımcı olduğunu söyleyen Abdullah, gerekli belgeleri topladıktan sonra Türkiye'ye gidip ailesini de buraya getirdiğini aktardı.

Abdullah, geleceğe dair tek endişesinin iş bulmak ve savaşa tanıklık eden çocuklarına normal bir hayat sunmak olduğunu dile getirdi.

- "Okula gitmek istiyorum"

Abdullah'ın oğullarından 16 yaşındaki Radi Abdullah, Suriye'de bulundukları süre içerisinde en yakın arkadaşlarının öldürülmesine tanıklık ettiğini belirterek, "Eskiden evim ve arkadaşlarım vardı. Mutluyduk. Oyunlar oynardık. Sonra her şey birden değişti. Hayatımız değişti" şeklinde konuştu.

"Yeni evleri" Bosna Hersek'te mutlu olduğunu ifade eden oğul Abdullah, "Burası güzel bir ülke. Hemen arkadaşlar edindim. Suriye'deki gibi buradaki arkadaşlarımla da futbol oynuyoruz. Suriye'de okula devam edemedim, burada okula gitmek istiyorum" dedi.

Abdullah, Suriye'ye geri dönmek istemediğini, bir an önce okuluna devam edebilmek için Boşnakça öğrendiğini kaydetti.

Raid'in kardeşi 12 yaşındaki Riad Abdullah ise ağabeyinin aksine ileride yeniden ülkesine dönmek istediğini söyledi.

- Suriyeli aileye yardım çağrısı

Gerek sosyalleşmeleri gerekse geldikleri ortamı daha çabuk unutmaları için Raid ve Raid Abdullah, Boşnak çocuklarla birlikte Kur'an kursuna başladı. Cami imamı Muhammed Veli de savaşın kalıntılarını içlerinden atmak için gençlerin daha çok sosyalleşmesi gerektiğine işaret etti.

Veli, "Bu aileye yardımcı olmak bizim görevimiz. Çocukların okula gitmesi gerek. Diş hekimi olan babalarının işsiz olması da ailenin en büyük sorunlarından biri. Bu iyi ailemize yardımcı olmaları için vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.