Suriyeli çocuklar eğitimlerine "Umut"la devam ediyor

Suriyeli çocuklar eğitimlerine "Umut"la devam ediyor
Savaş mağduru Suriyeli çocuklar, göç ettikleri İdlib'in bir köyünde eğitimlerini köy evleri, terk edilmiş binalar ve çadırlardan oluşan "Umut" ismi verilen okulda sürdürüyor- Ağaç dallarını askılık ve raf olarak kullanan çocukların hayallerini doktor olma

İDLİB/ANKARA (AA) - ERSEN AKYILDIZ/MOHAMAD MİSTO - Suriye'de ülke içinde yerinden edilmiş savaş mağduru çocuklar, eğitimlerini gönüllü öğretmenler eşliğinde evlerde, terk edilmiş binalarda ve çadırlarda sürdürüyor. Öğretmenler, okullarını "Umut" olarak adlandırıyor.

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentine bağlı Gıdfe köyü, savaş yüzünden evlerini terk eden çok sayıda Suriyeliyi barındırıyor. Rus ve rejim birliklerinin bombardımanlarından kaçarak köye sığınan Suriyelilerin çocukları, okul olmadığı için eğitimini evlerde, terk edilmiş binalarda ve çadırlarda sürdürüyor. Öğretmenler, dağınık haldeki yapılardan oluşan bu okula "Umut" ismini vermişler.

Birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar eğitim verilen Umut okulunda gönüllü öğretmenler çalışıyor. Ancak okulun ihtiyacı oldukça fazla.

Derslerini köyün sakinlerinden birinin evinde yapan öğretmen Raid el-Dahr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ders saatlerinde ev sahipleri dışarı çıkıyor ve ders bitince geri dönüyorlar. Fırın kapağını sınıf tahtası olarak kullanıyoruz. İhtiyacımız çok elbette. Kitap ve kırtasiye malzemelerine ihtiyaç duyuyoruz. Okul hiç destek almıyor ve gönüllü hocalardan oluşan kadromuzla eğitim veriyoruz. Okulların uzak olması bizi bu çözümü bulmaya yöneltti" diye konuştu.

Umut okulunda yerinden edilmiş ailelerin çocuklarının yanı sıra köy sakinlerinin çocukları da eğitim görüyor. Köydeki bazı evlerin sınıf olarak kullanılan odalarında yaklaşık 40 öğrenci eğitime devam ediyor. Fazla odaları olan aileler, bir odayı okula tahsis ediyor.

- "Destek bekliyoruz"

Terk edilmiş bir binada çocuklara ders veren kadın öğretmenlerden Semar Muhammed de "Çocuklar çok küçük. Hava soğuk ve çocukların oturdukları yerler de soğuk. Gördüğünüz gibi imkanlar kısıtlı ama en azından çocuklar okuma yazma öğrensin diye mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Öğretim için kendi evini kullanan öğretmenlerden Abdülkerim el-Yasin de şartlarını şöyle anlatıyor:

"Ben hocayım ve evimi okul olarak kullanıyorum. Ders saatleri 12.00 ve 16.00 arası. Bu saatler arasında çocuklarım ve eşim evden çıkıyor. Dersler bitince de tekrar geliyorlar."

İdlib’in Gıdfe köyünde eğitimler sadece evlerde verilmiyor. Muhammed Bekir öğretmen, mekan yokluğundan dolayı eğitimi çadırda verenlerden.

- Çadır sınıflar

Bekir öğretmen de hikayesini şöyle anlatıyor:

"Okul çağındaki çocukların sayısı yüksek olduğu için evler yetersiz geldi. Bunun sebebi ise yerinden edilmiş insan sayısının çok olması. Mevcut odalarımız ihtiyacı karşılamadığı için biz de çadırlar kurup buraları sınıflara dönüştürdük. Ama haliyle çadırlar soğuk oluyor. Isınma problemi mevcut. O yüzden destek istiyoruz."

Çocuklar ise tüm olumsuzluklara rağmen ders aralarını, tarlalarda ve evlerin bahçelerinde oyun oynayarak geçiriyor. Ağaç dallarını askılık ve raf olarak kullanan çocukların hayallerini ise doktor olmak süslüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.