Suriyeli muhalifler Cenevre'den ayrılmayacak

Suriyeli muhalifler Cenevre'den ayrılmayacak
BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura: - "Müzakere Yüksek Komitesinin, insani durumda kötüleşme ve ateşkesle ilgili sorunlar dolayısıyla memnuniyetsizlik ve kaygılarını ifade için BM’deki görüşmelere resmi katılımlarını erteleme niyetlerini öğrendim. Bunun

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyetinin Cenevre'deki görüşmelere resmi olarak katılmalarını erteleme kararını kendisine ilettiğini ancak heyetin Cenevre'de kalmayı sürdüreceğini ve teknik konuları BM çatısı altında değil dışarıda görüşmeye devam edeceklerini açıkladı.

De Mistura, MYK heyeti ile bir araya geldikten sonra düzenlediği basın toplantısında özellikle de Halep'te artan çatışmaların endişe verici olduğunu ve insani yardımların ulaştırılmasının yavaşladığını söyledi.

Yarın bazı insani yardım konvoylarının harekete geçebileceğini ve kuşatma altındaki bölgelerden yaralı ve hastaların tahliye edilebileceğine ilişkin Suriye rejiminden bazı işaretler aldıklarını ifade eden de Mistura, bu konuların yarın BM çalışma grupları tarafından ele alınacağını belirtti.

De Mistura, "Endişe verici bu trend devam ederse, Uluslararası Suriye Destek Grubunun eş başkanlarından özel bir toplantı yapmasını bekleyeceğiz" dedi.

Siyasi müzakerelerde tarafların bir siyasi geçişin gerekliliği konusunda görüş birliği içinde olduğunu ancak siyasi geçişin taraflarca farklı yorumlandığını belirten de Mistura, iki taraf arasında geniş bir uçurum olduğunu kabul etmek gerektiğini kaydetti.

Muhalefeti geçici yönetim organının hayata geçirilmesinde ısrar ettiğini, rejimin ise geniş tabanlı bir hükümet kurulmasını istediğini dile getiren de Mistura, “5 yıl süren çatışmadan sonra kimse siyasi geçişin mucizevi bir şekilde bir haftada gerçekleşmesini beklememeli. Müzakerenin tabiatında bu var” ifadesini kullandı.

Dolaylı görüşmelerle amacın iki tarafın siyasi geçiş hakkında vizyonuyla ilgili bilgi almak ve ortak bir yol formüle etmek olduğunu anlatan de Mistura, “Yeni anayasa ve siyasi geçiş için takvim ağustosa kadar. Zamanımız çok değil ama var. Fakat kesinlikle bugün veya yarın değil” dedi.

De Mistura, "MYK’nın insani durumdaki kötüleşme ve ateşkesle ilgili sorunlar dolayısıyla memnuniyetsizlik ve kaygılarını ifade için BM’deki görüşmelere resmi katılımlarını erteleme niyetlerini öğrendim. Bununla birlikte Cenevre’de, otelde kalma ve benim teklifim üzerine de benimle ve ekimle 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uygulanması ve siyasi geçiş üzerine teknik görüşmeleri sürdürme niyetindeler. Çünkü biliyorlar ki bu zaman alır, bir haftada veya üç günde çözülemez" diye konuştu.

“Her halükarda biz bütün taraflarla danışma ve istişarelerimizi sürdüreceğiz. İster BM’de, ister başka yerde. Yakınlaştırma görüşmeleri esnektir” diyen de Mistura, ulaşılan sonuçları cuma günü değerlendireceklerini, bütün taraflardan pozisyonlarını öğrenmiş olarak, somut siyasi geçişe odaklanmış müzakerelerin nerede nasıl devam edeceğine karar vereceklerini açıkladı.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Heyeti, ateşkes ihlalleri ve insani yardımların durması nedeniyle Cenevre'deki barış görüşmelerini tek taraflı erteleme kararı almıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.