Süt dişleri çabuk çürüyorsa daimi dişler de çürüyebiliyor

Süt dişleri çabuk çürüyorsa daimi dişler de çürüyebiliyor
 Muhabir
Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, bebekler için diş bakımı için detayları değerlendirdi.

Diş bakımı bebeklikten başlıyor

Bebeklerde diş bakımına dişler sürerken başlanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, parmak fırçalar ya da bebekler için üretilen diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesinin çürüklerin önlenmesinde etkili olduğunu söylüyor. Süt dişleri çabuk çürüyorsa çürüğe yatkın bir ağız ortamının varlığının söz konusu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “Bu durumda önlem alınmazsa daimi dişler de çürüme riski ile karşı karşıyadır. Çürük süt dişleri daimi dişlerin diziliş sırasının da bozulmasına yol açabilir.” dedi.

Henüz dişleri sürmemiş bebeklerin beslenmeden sonra temiz bir bez ile ağızının silinmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “Bu sayede gıda artıkları ortamdan uzak kalacaklar. Bu uygulama , diş eti enfeksiyonlarının önüne geçmek için ve zararlı bakterilerinin ağıza yerleşmesi açısından daha yararlı bir hal alacaktır. Bebeklerde diş bakımı ise dişler sürerken yapılmalı. Parmak fırçalar ya da bebekler için üretilen diş fırçaları ve dişlerin temizlenmesi çürüklerin önüne geçmek için daha etkili oluyor.” dedi.

SÜT DİŞLERİ DİĞER DİŞLERDE SORUN YARATIR MI?

Ağız ortamının varlığının söz konusu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, sözlerine şöyle devam etti '' Bu konuda önlem olmaz ise daimi dişler de çürüme riski daha çok artar. Çürük süt dişleri daimi dişlerin diziliş sırasının da bozulmasına neden olabilir. Yer darlığı olmasına sebebiyet verip, çapraşıklıklara sebep olabilir. İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişlerde problemleri garantiliyor diyemeyiz fakat daimi dişlerde problemler oluşma ihtimaline daha çok neden olabilir diyebiliriz.”

HASSASİYET VE SAĞLIK İÇİN 2 YAŞINA KADAR MACUNSUZ FIRÇALAMA YAPILMALI

Her yemekten sonra ve uyumadan önce dişlerin fırçalanması nedenini belirten Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “1,5-2 yaşına kadar macunsuz fırçalama olabilir. Bebek yatırılarak ya da anne-babanın kucağında tutularak fırçalama olabilir.” dedi.

Çocukluk döneminin alışkanlık olması nedeniyle daha kolay olduğu bir hal aldığı dönem olduğunu da belirten Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “Davranışı tekrar etmek ve çocuğu sıkmadan bir şeylere teşvik etmek gerekir, ayrıca, çocuklar büyükleri taklit etmeyi çok sever. Velileri, varsa büyük kardeş ya da kuzenleri diş fırçalarken onları seyretmeleri çocuklarda diş fırçalamanın doğru bir davranış olduğu izlenimini gösterir.

Diş problemlerini küçükken velilerin fark etmesinin zorluğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “Bu nedenle sorunlar büyümeden ve daha basit tedavilerle çözebilmek için 6 ayda bir diş hekimi muayenesi önermekteyiz.” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.