Suudi Arabistan'ın Erbil'de konsolosluk açması

Suudi Arabistan'ın Erbil'de konsolosluk açması
Suudi Arabistan Erbil Başkonsolosu Mahmut:- "Buraya gelişimiz Kürdistan bölgesi ve Irak için hayırlı bir başlangıç olacaktır. Kürdistan bölgesi ve Irak'a sırt çevirmeyeceğiz"- Erbil Valisi Hadi: "Suudi Arabistan'ın Kürdistan bölgesine gelişi önemli bir me

ERBİL (AA) - Suudi Arabistan Erbil Başkonsolosu Abdulmunim Abdulrahman Salih el-Mahmut, Ersil'de konsolosluk açmalarına ilişkin, "Buraya gelişimiz Kürdistan bölgesi ve Irak için hayırlı bir başlangıç olacaktır. Kürdistan bölgesi ve Irak'a sırt çevirmeyeceğiz" dedi.

Mahmut ile kendisini Erbil Uluslararası Havalimanı'nda karşılayan Vali Nevzat Hadi, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Suudi Arabistan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ilişkilere dair açıklamalarda bulundular.

Irak ve IKBY'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu aktaran Mahmut, Suudi Arabistan'ın bölgede bulunmasının tüm taraflar için "hayırlı bir başlangıç" olacağını ifade ederek, "Buraya gelişimiz Kürdistan bölgesi ve Irak için hayırlı bir başlangıç olacaktır. Kürdistan bölgesi ve Irak'a sırt çevirmeyeceğiz. İkinci ülkemizde bulunmaktan onur duyuyoruz. Kürdistan bölgesi ve Irak bizim için dosttur. Gösterilen ilgi ve alaka bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu Kürdistan bölgesi ile Suudi Krallığı'nın güçlü dostluğunun bir göstergesidir" diye konuştu.

Erbil Valisi Hadi de Suudi Arabistan'ın Arap aleminde önemli bir ülke olduğuna vurgu yaparak, "Suudi Arabistan'ın Kürdistan bölgesine gelişi önemli bir mesajdır. Bunun Kürdistan bölgesi için önemi ve değeri büyüktür. Allah'ın izniyle bu adımla karşılıklı iyi ilişkilere hizmet edecektir" dedi.

Mahmut ile Hadi'nin basın toplantısında Filistin ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başkonsolosları da hazır bulundu.

- Irak-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal etmesi nedeniyle Irak'la ilişkilerini kesmiş ve Bağdat'taki büyükelçisini geri çekmişti. Suudi Arabistamn, ABD'nin 2003'teki müdahalesinden sonra İran'ı, Irak'taki terör eylemlerini desteklemekle suçladığı için bu ülkeyle ilişkilerini askıda tutmaya devam etti. İran da aynı şekilde Suudi Arabistan'ı Irak'taki terör olaylarından sorumlu tutuyordu.

Suudi Arabistan, 25 yıl aradan sonra 15 Aralık 2015'te Samir Süphan'ı Bağdat Büyükelçisi olarak atadığını ilan etti. Ardından IKBY Başkanı Mesut Barzani, 2015 aralığında Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud tarafından karşılanmıştı. Suudi Arabistan, bu ziyaret esnasında Erbil konsolosluğunun da kısa sürede açılacağını bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.