Tanı almış hastaların % 30'u epilepsi değil

Tanı almış hastaların % 30'u epilepsi değil
Her 20 kişiden birinde yaşam boyunca bir defa epilepsi nöbet görülebildiği, tanı almış hastaların yaklaşık olarak % 30'unun epilepsi olmadığı açıklandı

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, epileptik nöbetin beyindeki hücrelerin denetim edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir vaziyet olduğunu ifade etti.

Epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olduğuna işaret eden Erdoğan,'' Beyin, insan vücudunun anne kumanda merkezi gibidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Nöbetin sebebi , bir tür beklenmeyen elektriksel ikaz olarak düşünülebilir. Yani epileptik nöbet beynin güçlü ve ani elektriksel boşalımı neticesi oluşan kısa süreli ve geçici bir durumdur'' görüşüne yer verdi.
YILDA 30 BİN KİŞİ EPİLEPSİ OLUYOREpilepsinin, dünyanın her bölgesinde, erkek ve kadında, her türlü ırkta ve yaklaşık olarak 100 kişide bir oranında görülebilen bir hastalık olduğunu bildiren Erdoğan, Türkiye'de senelik eklenen hasta oranının 100 binde 45 civarında olduğunu, demek oluyor ki senelik 30 bin kişinin epilepsili hasta grubuna eklendiğini ifade etti.

Yaklaşık 20 kişiden birinde yaşam boyunca bir defa nöbet görülebileceğine dikkati çeken Erdoğan, ''Bu kişilerde daha akabinde nöbet tekrarlamayabilir. Epilepsi tanısı almış olan hastaların yaklaşık olarak % 30'u epilepsi hastası değildir ve antiepileptik ilaç kullanmalarına ihtiyaç yoktur'' diye belirtti .

Erdoğan, vakit vakit epilepsi ile ''bayılma ya da göz kararması, sebebi bilinmeyen ataklar, konfüzyon ve halüsinasyon ya da psikolojik problemlerle olan bayılmalar''ın karıştırabildiğini belirtti .

Son senelerde içerisinde epilepsi cerrahisi uygulayan epilepsi merkezlerinin sayısının belirgin derecede arttığını ifade eden Erdoğan, EEG/video incelemeleri, MR görüntüleme, PET ve SPECT gibi teknolojideki gelişmelerin, epileptojenik alanın daha kati tanımlanması ve cerrahi adayların daha iyi belirlenmesinde önemli katkıları olduğunu belirtti .
VİDEO EEG TESTİ İLE NÖBET TÜRÜ BELİRLENEBİLİYORVideo EEG Monitorizasyon testi ile nöbet türünün belirlenebildiğine işaret eden Erdoğan, bunları açıkladı :

''Test, hastanın epilepsi nöbeti mi yoksa psikolojik ya da epilepsi dışı değişik bir nöbet mi geçirdiğini belirlemektir. Epileptik nöbet ise nöbet tipi ve beynin hangi bölgesinden kaynaklandığını ortaya koymak, bu biçimde tedavi planlaması yapılabilmektedir.

Testin yapılmasında erek ; hastanın nöbetini kaydetmek olduğundan, ilaçlarla sık nöbet geçirmeyen hastalarda, hastanın epilepsi ilaçları kesilebilir. Hastane ortamında yapılmasının sebebi hastanın nöbet geçirdiğinde güvende olmasını sağlamaktır.''

EEG elektrotlarının da epilepsi hastalığının tanısı ve başka benzer hastalıklardan ayrımı içinde kullanıldığını ifade eden Erdoğan, ''İlaca dirençli epilepsi hastalarındaki kaydın tutulması ile hastanın epileptik nöbetlerinin beynin neresinden kaynaklandığının ortaya konulur ve bu bölgenin tetkiklerinde bir anormallik ortaya konulabilirse hasta epilepsi hastalığından tam kurtarmayı mümkün kılan epilepsi cerrahisine namzet olabilir'' olacak şekilde açıkladı .Tanı almış hastaların % 30'u epilepsi değil

 

Kaynak: sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.