Taraftarlar sordu, Konyaspor Başkanı Fatih Özgökçen yanıtladı

Taraftarlar sordu, Konyaspor Başkanı Fatih Özgökçen yanıtladı
Konyaspor Kulübü Başkanı Fatih Özgökçen, sorulara yanıt verdi

Konyaspor Kulübü Başkanı Fatih Özgökçen, Nalçacılılar Taraftar Grubu'nun sosyal medya üzerinden yaptığı sohbet odası programına katıldı ve kendine yöneltilen sorulara cevap verdi.

UEFA CEZASI NEDEN GELDİ?

UEFA’daki incelemeler, Avrupa Kupasına katılan takımlar açısında rutin inceleme. Avrupa’ya katılmayanlar için söz konusu değil. Biz UEFA Konferans Ligi’ne katıldık. UEFA bizi de denetleme listesine aldı. 150 bin euroluk ceza, men cezasıyla başlatılan bir soruşturmaydı. Futbolcu ödemeleriyle alakalı değildir. Futbolcu alacakları FIFA ve TFF nezdinde çözülür. Vergi borçlarıyla alakalı bir ceza. Biz vergi borçlarıyla ilgili dönemsel yapılandırmaya gidiyoruz. Avrupalılar bunu bilmediği, kendi mevduatlarında böyle bir şey olmadığı için ceza aldık. Bu 7-8 yıllık denetlemenin sonucu. Denetimler hala devam ediyor. Futbolcu ödemeleriyle ilgili değildir.

GÜNCEL BORÇ NE KADAR?

16 mart itibarıyla borç, genel kurulda 16 milyon euro idi. Ancak transferler oldu ödemeler oldu. Keşke borçsuz kulüp haline gelebilsek.. Konyaspor kendi ayakları üzerinde durabilen bir kulüp olduğu zaman çok iyi bir yere gelecektir. Futbol endüstrisi çok büyük bir endüstri. Geçen sezon 3. olduk çok para aldık gibi bir algı var. Bizim toplam aldığımız para 126 milyon lira. Konyaspor’un futbol takımının aylık maaş ödemesi 20 milyonun üzerinde. Sponsorluk olmasa başarı geliriyle ayakta durulmaz. Çözüm altyapıda. Bugün itibarıyla 16 milyon civarında.

ERHAN ERENTÜRK’E YÖNELİK TEPKİLER?

Erhan sözleşmeli futbolcumuz. Sözleşmeli oyuncularımızı eleştirebiliriz. Onları daha iyi hale getirmek için çalışmamız gerekiyor. Bu arkadaşlarımızın iyi ya da kötü olarak değerlendirilmesi benim çok fazla tarzım değil. Birçok futbolcu aldık. Bazıları başarılı oldu bazıları iyi performans gösteremedi. Transferlerde hata olabilir. Sizlerin çokça eleştirdiği, takımda olmadığı için söyleyeceğim bir Amilton var. Transferlerimiz kendi içimizde yapılır, hoca yapar, scout yapar. Bizim önümüze teknik incelemesini sunarlar. Başkan olarak onayı veririz. Daha iyileri olsa biz memnun oluruz ama Konyaspor’a gelen ve verim alamadığımız oyuncuları bize getiren, hoca, teknik ekip, scout ekibinin tamamıyla yollar ayrılmıştır. Faturası herkese çıktı. Benim de tatmin olmadığım transferler. İnşallah anlaşılmıştır.

TRANSFERDE NELER GÖZ ÖNÜNE ALINIYOR?

Ara transferde transfer zordur. Genel olarak bakış açımız, oyun yapımıza uygun olması, ekonomik yük getirmeyecek oyuncuları dikkate alarak transferleri gerçekleştirdik. 4 arkadaş saat 10’dan gece 2’ye 3’e kadar ciddi bir çalışma yaptılar. Bu kriterlere göre transferler yaptı. Bunu yaparken daha çok kiralık futbolcular üzerinde durduk. Bize ne kadar katkı sağlarlar bunu gördükten sonra adım atma düşüncesinde olacağız. İnşallah semerelerini alırız.

EL KAABİ NEDEN OLMADI?

Uche’ye 500 bin euro verirken El Kaabi’ye neden 200 bin euro verilmedi? El Kaabi ile ilgilendiğimiz doğruydu. O sadece bizi kabul etti. Maliyet noktasını çok iyi düşünmemiz lazımdı. 4 aylık El Kaabi’nin Konyaspor’a maliyeti; bizden istenileni söyleyeyim; kendi alacağının dışında 500 bin euro hatayspor istiyor. 4 aylık Hatay’dan almadığı alacakları, 4 aylık bizden alacakları var. Toplamda 1 milyon 350 bin euroya mal olacaktı ize. Birçok arkadaşımız Konyaspor’un hakkını ve menfaatini korumak için mücadele ediyoruz. 4 aylık için 1 milyon 350 bin euro gibi bir parayı vermek bana zul gelir. Buradaki algı 200 bin euro falan. Bunlar olsaydı biz zaten verecektik. Konyaspor’un 1 kuruş parasını heba etmeyeceğiz. El Kaabi’de durum bu. 1 milyon 350 bin euroyu verecek bizim paramız yok.

İLHAN PALUT NEDEN GÖNDERİLDİ?

Şunu belirtmekte fayda var; Konyaspor kişilerin çok üstünde, marka değeri olan, bu ülkenin önemli şehrinin takımı. Konyaspor’un üstünde hiçbir isim olmamalı. Bizler görevimizi yaparken bizleri eleştirebilirsiniz. Ama şu samimiyeti kaybetmemiz lazım. Bizler burayla dertleniyoruz, izler de takımınızın iyi yerlerde olması için çaba sarf ediyorsunuz. Ben kendimi düşünüyor olsam, başka amacımız olsa, ani diyorlar ya milletvekilliği vs, İlhan Palut ile yolları ayırmam. Takımın oyununu az çok görebiliyorsunuz. Şahsen ben tatmin olmuyordum. 15-16 maçtır galip gelemeyen bir takım var, büyük bir kısmı İlhan Palut’un dönemine denk geliyor. Biraz daha beklesek İlhan Palut kendisi ayrılabilecek duruma gelecekti. Ama biz konyapor’un menfaatlerini düşünmek zorundaydık. İlhan Palut’u neden gönderdik? Birinci mesele; gençler meselesi dedik, gençlere bir kere değer vermek zorundayız. Gençleri ne kadar oynatırsak o kadar başarılı olacağız. Bunun örneğini yakında göreceksiniz. Alt yapıyla ilgili bir çalışmamız bunun örneğini yakında göreceksiniz.

Kişilerle burayı bir tutmayın. İlhan gelir, Fatih gider. Biri gelir birisi gider. Burası büyük bir kulüp. Buna ben de dahilim. Önce kendi insanımıza sahip çıkmamız lazım. Mesela dışarıdan gelen bir sezon başarılı olmuş kişiyi göklere çıkarıyoruz, burada her şeyini feda etmiş, geçmişten bu yana ailesini her şeyini feda edip zaman harcamış yöneticileri bir dakikada harcayabiliyoruz. Önce kendi adamımıza Konya’mızın yetiştirdiği insanlara sahip çıkmamız lazım. İlhan Palut hoca karakteriyle bizim sevdiğimiz bir isim. 5 ya da 10 dakika görüşmemiz oldu kendisiyle devam edeceğimizi söyledik. Kendisini daha iyi tanıdıkça, “Başarısız olsa da devam edeceğiz” dedik.

1,5 yıldan sonra problem neydi? Bize bir yanlışı yoktu. Ama transferler konusunda biz kısmen hocaya da yetki vermiştik, scout ekibiyle birlikte. Birincisi yanlış transferlerdi. Ve bize detaylı açıklamalarının yapılmamasıydı. Diğeri altyapıyla ilişkiler, oradan futbolcu alınamaması, takıma adapte edilememesi, sonra istişareyi tamamen kaybetmemiz. Takımın yönetimiyle hoca istişare yapamıyorsa, başkalarıyla yapılıyorsa büyük zafiyet var. Bu alternatif yönetim anlayışlıdır. Bunu kabul etmeyeceğimizi belirttik. Diğer noktada da hiç kimse kulübün üstüne çıkmayacak. Herkes haddini ve hududunu bilmek zorunda. Buna ben de dahil. Ben de çokça konuştum kendisiyle. Bunların belirli bir noktada artık düzelmeyeceğini anladık ve daha da zarar vermemesi için hocamızla yollarımızı ayırdık. Huzur olmadığı zaman başarı sağlayamazsınız.

MİLLETVEKİLİĞİ VEYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAYLIĞI SÖZ KONUSU MU?

Bunu ben de duyuyorum, daha önceki dönemlerde de hep söyledim. Bir makam ve mevkii varken diğer bir yeri düşünmem düşünmedim de. Karşınızda Konyaspor Başkanı sıfatıyla konuşuyorum. Bundan da gayet memnunum. Her ne kadar beni her hafta istifaya çağırsanız da de memnunuz. Çünkü Konyaspor’a karşı bir sevgimiz var. İdeallerimiz doğrultusunda hak ettiği yere getirmek istiyoruz. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil.

İSTİFA TEZAHÜRATLARINA NE DİYOR?

Konyaspor geçen sene tarihinin en yüksek puanını aldı futbolda. Basketbolda da şampiyon olduk. Bu sezon istediğimiz düzeyde değiliz, kabul ediyoruz. Yanlışlarımız olmuştur.Bazı şeyler yolunda gitmemiştir. Elinizi vicdanınıza koyun hem futbol hem de basketbolda bir çok maçta şanssızlığın çok fazla olabildiğini görebiliyorsunuz. Onun için senenin hatırına insanların biraz hatırı olması lazım. Göreve gelirken ilk 3-4 sen Konyaspor ilk 10’a oynayacak sonraki 3-4 sene de hem ilk 5’te oynayacak bir takım bir takım olsun dedik. Espri olarak söylüyorum, hata yapmışız, geçen sezon 3. olunca hedefleri büyütmüşüz. Bu olunca insanoğlu daha fazlasını istiyor. Ben bile üçüncü olunca bu sene farklı şeyler olması lazım diye düşündüm. Sizler de taraftar olarak Konyaspor’un menfaatleri doğrultusunda hareket edelim. İstifa diyecekseniz bile maç devam ederken bunu yapmayın. Bu tribün jargonu olmuş. Maç bitince biz orada duralım ondan sonra yönetim istifa deyin. Oyun oynanırken Konyaspor’a zarar veriyoruz. Futbolcularımız da psikolojik olarak etkilenebilir. Konyaspor’a zarar vermekten başka elimize bir şey geçmiyor. Ha, bizim istifa etmemiz Konyaspor’a yarar getirir mi? Onu da tartışalım. Sezon sonu olur. Konyaspor’u çok daha iyi yönetebilecek bir grup çıkar, otururuz açık ve şeffaf konuda görevi devretmesini de biliriz. İstifa müessesi şu anda konuşulabilecek bir konu değil Konyaspor’un menfaati açısından diye düşünüyorum.

Konyaspor’a bir katkımızın olmadığını düşündüğümüz an bizi burada kimse tutamaz.

BASKETBOL TAKIMININ DURUMU?

Şahsen basketbola karşı büyük sempatim var. Çok destek verdik ve hedere ulaştık. Bu sene de iyi başlamıştık. Birinci sıraya yükselmiştik. Hedefimizden sapma söz konusu değil. Takıma güveniyoruz. Engin Gençoğlu bizi süper lige çıkardı ama o dönemde belirli bir heyecanı kaybetmiştik. Bazı değişikler fayda getirir bazıları geriye götürür. Hem İlhan Hoca hem de Engin Hoca ile helalleşerek ayrıldık. Birlik ve beraberliği gösterirsek hem futbolda hem basketbolda istediğimiz yere geleceğiz.

FUTBOL OKULLARI SATILDI MI?

Biz göreve geldiğimizde futbol okulları belirli kişilerin elindeymiş. Çok talep var futbol okullarına biz bir sistem kurduk. Oradan gelir gelmiyor, altyapıda yetiştireceğimiz genç arkadaşlarımız da gelmiyordu. Sistemi işler hale getirmek için yönetimi bizde olmak üzere 1 yıllığına kiraladık. Satılma diye bir durum yok.Konya’daki futbol okulları. Şehir dışındaki futbol okullarını ise şu anda lav ettik onunla ilgili çalışma yapıyoruz. 3 bine yakın futbol okullarında çocuklarımız var. Yanlış anlaşılma olmasın.

NEDEN YABANCI HOCA?

Hem İlhan hoca hem de Engin hoca ile yaşadığımız problemlerin Konyaspor açısından bizim hedeflediğimiz, kurumsallaşma özellikle altyapı kültürü açısından bize faydalı olacağını düşünerek yabancı hoca ile çalışma kararı aldık. İlhan Hoca zamanında gençleri en az oynatan takımdı. 2 dakika civarındaydı. Şu an yeni hocamız Mehmet Ali’yle daha fazla süre almaya başladık. Gençlerin de kendisine bakması lazım. Hocalar kendilerinden ziyade kulübü ve gençleri düşünerek bunları oynatacaklar. Hocalar kendi geleceklerini ve kariyerlerini düşünerek gençleri riske atmıyorlardı. Yeni hocamız da bu noktada öne çıkmış bir hoca. Talihsiz bir başlangıcı oldu. Desteklerle birlikte üstesinden geleceğiz diye düşünüyoruz. Aleksandar Stanojevic’in tazminatı yok. Scout ekibi tazminat almadı. Belirli bir kısım maaşlarını da kulübe bağışladılar.

GALATASARAY MAÇI SONRASI HOCA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?

Neden olumsuz düşünüyoruz, neden mağlubiyeti konuşuyoruz. Daha maç oynanmadan böyle konuşmalar doğru olmaz. Genel prensibim başarıdan ziyade Konyaspor kültürü. İlhan Hoca’yı başarısız olduğu için göndermedik. Bana göre başarısız değildi. Oyun olarak düşmüştük, kazanamıyorduk ayrı konu. Çok büyük başarısızlık yoktu. Galatasaray’ı yendik Feneri’ yendik, Beşiktaş’ı yendik neden olmasın. Olduktan sonra bakalım. Kötülükler üzerinden nereye varacağız. Kendi kendimizin kuyusunu kazıyoruz. Konyaspor mağlup olsun diye sevinecek, sevinen arkadaşlar var kime faydası var bunun.

1922 KONYASPOR’UN DURUMU?

1922 Konyaspor, Konyaspor’un altyapısı ya da pilot takımı vasfıyla kurulmuş, Konyaspor’a futbolcu yetiştirmek, A takımda kurulan oyuncuların süre alması için kurulmuş bir takım. Zahir Bey vardı yorulduğunu beyan ederek ayrıldı. Onun yerine Osman Avcıoğlu kardeşimiz ve yönetimi devam ediyor. Burada tam anlamıyla 1922’nin Konyaspor’a katkı sağlayacak bir pilot takım hüviyetine getirmemiz gerekiyor. TFF tarafından bir B takımı kurulması söz konusu. Biz de federasyona B takımı kurulma talebimiz olduğunu beyan ettik. Zannedersem B takımı da 1922 Konyaspor’un bulunduğu grup ve ligden başlayacak. Böyle bir durum olursa farklı bir değerlendirme içerisine girebiliriz. Orada da ciddi manada bir mali yük var. A takımımız için zaten mali problemlerle boğuşuyoruz. Ekstra bir şey olduğu zaman altından kalkılamayacak bir durum olabiliyor. 1922 Konyaspor’u, Konyaspor’a entegre etmek zorundayız.

BYTYQİ NASIL GİTTİ?
Zymer’in transferi söz konusu değildi. Kadromuzda tutmak istiyorduk. Bir gün futbol şubemizden birini aradı ve 'İzin verirseniz Olympiakos’a gitmek istiyorum' dedi. İzin vermedik ve konuyu kapattık o dönem. Gece WhatsApp gruplarında bizde izinsiz mesajlaşmalar oldu. Bizim bilgimiz yokken ve izin vermememize rağmen gece Atina’ya uçak bileti alıyor ve sabah gidiyor. Daha sonra sağlık kontrolünden geçiyor. İkindi saatlerinde de transfer izni için bizi aradı. Bizim tavrımız netti ve transfere izin vermeyecektik. Hemen geri gelmesini istedik. Daha sonra başka transferle ilişkilendirilerek bunun önüne geçilmek isteniyor. İzin vermememize rağmen 350 bin euro bonservis bedeliyle mecburen göndermek zorunda kalıyoruz. 700-750 bin euro alacağından da vazgeçiyor. Planlı ve programlı hareket etti. Gelmeyeceğini aklına koyarak alacağı çeklerini, fesih protokolünü evinde bırakıyor. Konyaspor’a zarar vermek amacıyla ayrılıyor. Oynamak istemeyen ve gitmek isteyen birinin Konyaspor’un ne kadar faydalı olacağını kamuoyuna bırakıyoruz. Bunlar Zymer Bytyqi’nin Konyaspor’a layık olmadığını gösteriyor.

AMİR'İN TRANSFERİ?

Biz futbolcularımızla pazarladığımız sürece ayakta durabiliriz. Gelinen noktada Beşiktaş’ın bizim belirlediğimiz fiyata yaklaşması, Amir’in de ısrarla gitmek istemesi üzerine gönderdik. Amacımız Konyaspor’a gelen futbolculu maksimum 2 yıl performansını göstersin biz de onu parlayalım. Bu artık futbol endüstrisinin vazgeçilmezidir. Bakış açımız böyledir.

VADUZ MAÇI?

Vaduz maçının Eskişehir’de değil Konya’da oynanmasını teknik ekip istedi. Ayda yılda Avrupa’ya giden bir takım. İnsanlar bunu Konya’da ister. Eskişehir’de oynansa mıydı? Yenilecekmişiz, elenecekmişiz, bazı noktalarda ders oldu. Biz stadyumun sahibi değiliz. Sahibi bakanlık. Bakanlık tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanmıştır. Büyükşehir de kullanım hakkını Konyaspor’a vermiştir. Zeminle ilgili dava açma hakkı bizde değildir. Bunlar bakanlık uhdesindedir. Espriyle cevap vereyim; başarılı olunca çok fazla basın önüne çıkılıyor hani derler ya “başkan ine kazandı yine konuşuyor” diye. İstifaya davet edince basın önüne çıkacak hal bırakmadınız. Belki daha az buluştuk ama yine devam ederiz. Çekincemiz yok. Gerekli yerlerde Konyaspor’un haklarını savunduk, savunuyoruz. Ama önce siz kendi içinizde arkanızda güç olduğunu hissettirmelisiniz. Hepimizde bir zafiyet var. Hep birlikte kaldırırsak dışarıya karşı daha iyi yansır.

BATI TRİBÜNÜ NEDEN KAPATILDI?

Orada çok büyük tepkiyle karşılaştık. Kimler tarafından yapıldığı, kimler tarafından yönlendirildiği ve yönetildiği, mesaj suretiyle harekete geçirildiği, hepsi bizim elimizde. Buna tepki göstermek durumundaydık, gösterdik. Zamanı gelince, sezon sonunda açıklayacağız. Daha sonra bilet satışı, birkaç saat sonra açıldı. Ondan sonra da depremzedeleri ağırladık.

NALÇACILILAR'A MADDİ DESTEK VERİLİYOR MU?

Konyaspor Kulübü, keşke çok maddi durumu iyi olsun da, Konyaspor’a destek veren yardım eden derneklere kuruluşlara yardım etsin. Konyaspor’un şu anda böyle bir durumu yok. Ki Nalçacılılar Grubuna ya da başka bir guruba maddi yardım yapabilsin. Böyle bir durum söz konusu değil. Bunların hepsi tabiri caizse, saçma sapan, dikkate alınacak ifadeler değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum