Tarihi kent merkezinin hava kirliliği sona erecek

Tarihi kent merkezinin hava kirliliği sona erecek
Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirme Projesi”nin 1. Etabı için start verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mevlana Kent Meydanı'nda düzenlenen "Konya Tarihi Kent Merkezi ve Mevlana Bölgesi Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi" programında, Çevre Haftası'nda yeni çevre projeleriyle, yeşil yatırımlarla geldikleri Konya'da çok özel bir günü yaşadıklarını söyledi. Çevreye saygılı şehirler hedefiyle Türkiye'nin her tarafında gerçekleştirdikleri yeşil yatırımların bir yenisini daha Konya'da başlattıklarını dile getiren Kurum, "Konya Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirme Projesi'nin 1. Etabı için 'Ya Allah Bismillah' diyoruz. Konya'mızın çehresini değiştirecek, güzelliğine güzellik katacak tüm bu projelerimiz, Konya'mız için, kıymetli hemşerilerimiz için hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

aw336581-01.jpg

KURUM: 1106 KONUTUMUZUN DOĞAL GAZ DÖNÜŞÜMÜNÜ YAPMA KARARINI ALDIK

Kurum, Konya'nın hava kalitesini iyileştirecek, daha temiz havaya sahip olmasını sağlayacak bir projeyi daha hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, Konya tarihi kent merkezinde özellikle kış aylarında, kömür kullanımına bağlı olarak yoğun bir hava kirliliği olduğunu hatırlattı. Bu sorunu çözmek için Konya Büyükşehir Belediyesi ile çalışma yürüttüklerini anlatan Kurum, şunları kaydetti: "Şehrimizin tarihi ve kültürel açıdan önemli olan şehir merkezindeki 4 kilometrekarelik alanda bulunan 1106 konutumuzun doğal gaz dönüşümünü yapma kararını aldık. 4 etapta yürüteceğimiz projenin fizibilite çalışmalarını tamamladık. Yatırım maliyeti 15 milyon lira olan projemizin, her ay bir etabını bitirmek suretiyle tüm konutlarımızın doğal gaz dönüşümünü en geç ekim ayında tamamlayacağız."

KONYA'MIZIN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELESİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Kurum, bu projeyle Konya tarihi şehir merkezi ve Mevlana bölgesinde hava kirliliğinin sona ereceğini vurguladı. Projeyle Konya Temiz Hava Eylem Planı'nın uygulanmasına da katkı sunacaklarını dile getiren Kurum, şöyle devam etti: "Konya genelinde katı yakıt kullanan konut ve ticari alanların doğal gaza dönüşümünü hızlandıracağız. Katı yakıtlardan kaynaklanan hava kirletici emisyonları azaltacağız. Konya'mızın iklim değişikliğiyle mücadelesine katkı sağlayacağız. En önemlisi de Konyalı hemşerilerimizin sağlığını, sıhhatini koruyacağız."

e29df0xxeacadoi.jpg

ALTAY:  YARINLARIMIZA TEMİZ BİR KONYA’YI BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Mevlana Meydanı’nda gerçekleştirilen projenin başlangıç programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın en önemli çekim merkezi konumundaki Mevlana Türbesi bölgesinin özellikle kış aylarında zaman zaman hava kirliliği sorunu yaşadığını vurguladı. Hava kirliliğine sebep olan en önemli etmenlerin başında ısınmadan kaynaklı fosil yakıtların kullanılmasının geldiğini kaydeden BAltay, “ Bu sebeple bugün startını vereceğimiz doğalgaz dönüşümü, hava kalitesine olumlu katkı sağlayacaktır. Böylece şehrimizin bu önemli turizm bölgesinde hava kalitesi yönetimi güçlenecek. İklim değişikliği stratejisine ve Temiz Hava Eylem Planına böylece güçlü bir katkı sağlayacağız. Yarınlarımıza çevreyle, doğayla, temiz havasıyla iç içe yaşadığımız bir Konya’yı aktarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Şehrimizdeki birçok önemli yatırımda olduğu gibi bu projede de bizlere büyük destek veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a tüm hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” dedi.

aw336581-02.jpg

ÖZKAN: TAŞINAMAZ ÇEVRESEL BASKIYA ÜLKEMİZDE BÜYÜK BİR HASSASİYET VAR

Konya Valisi Vahdettin Özkan, dünyanın taşınamaz bir çevresel baskıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Bu baskıları bertaraf etmek için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hassasiyet var. Çevresel değerlerin muhafazası yönünde devletimiz özellikle Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın belirlediği perspektif doğrultusunda ayrıca bütün belediyelerimizin çevresel değerleri muhafazaya yönelik stratejinin altını doldurmaya yönelik faaliyetleri takdire şayandır” dedi.

aw336581-04.jpg

LANDRUT: BU PROJE DÜNYANIN HER YERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MODEL OLUŞTURUYOR

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da, “Avrupa Birliği olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’ni çevre faaliyetlerinde desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle daha temiz hava başarılabilir. Çünkü temiz hava meselesini biz de umursuyoruz. Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü sadece Türkiye için değil, dünyanın her yeri için çok önemli bir model oluşturuyor.” açıklamalarında bulundu. AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı da “Konya Türkiye’nin en çevreci şehri olmaya aday”  ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından projenin 1. etabı başlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.