Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya'da Ahilik Haftası programına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya'da Ahilik Haftası programına katıldı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya'da 35. Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, "Esnaflarımız bu ülkenin asli, unsurları tabir yerindeyse vücudumuzun omurgası; bizi ayakta tutan ve bizim için olmazsa olmaz temel unsurlarımız." dedi.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Ahilik Haftası’ başladı. Bu yıl 12-18 Eylül tarihleri arasında 35’incisi düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Alaeddin Tepesi’nden Kapu Camii’ye kadar Ahilik Yürüyüşü ve daha sonrasında Şed Kuşanma Töreni gerçekleştirildi. Tarihi Bedesten Çarşısı Kapu Camii Meydanı’nda düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Halil Etyemez, Selman Özboyacı ve Orhan Erdem, Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, MHP İl Başkanı Remzi Karaarslan ile çok sayıda esnaf odası başkanı ve vatandaş katıldı.

ESNAFLAR ÜLKEMİZİN ASLİ UNSURLARIDIR

‘Gençler Tarım ile Buluşuyor’ programı için Konya'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ahilik Haftası kutlamalarına katılarak konuşma gerçekleştirdi. Esnafların ülkenin asli unsurları olduğunu ifade eden Bakan Prof. Dr. Kirişci, “Esnaflarımız tabir yerindeyse ülkemizin vücudunun omurgası; bizi ayakta tutan ve bizim için olmazsa olmaz temel unsurlarımızdır. Biz genellikle başka medeniyetleri, başka kültürleri en ince detayına kadar bilir ama kendi kültürümüze geldiğimizde oralarda eksik ve noksanlarımız olur. 'Bu tür etkinlikler aslında bu tür eksikliklerimizi gidermek adına önemli bir fırsattır.' diye düşünüyorum. Selçuklu'nun başkentinde bir ahilik yolunda bir araya gelmiş kardeşlerimizin başkanlarını konfederasyon başkanlığı düzeyine taşıma arzuları yerinde ve isabetlidir. Rabb'im hayırlı olanı kendilerine lütuf eylesin, olursa da hayırlı hizmetlerini bütün dünya ve Türkiye'miz inşallah bekliyor olsun” dedi.

BARIŞIN, HUZURUN, DOĞRULUĞUN VE ERDEMLİ TOPLUMUN FORMÜLÜ

Ahi Evran Veli başta olmak üzere ebediyete irtihal eden ahilere, esnaf ve sanatkarlara Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, “’Harama bakma, haram yeme, haram içme.

Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme.Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı, gözü, beli ve dili kapalı olmalı. Gelen gelsin saadetle, giden gitsin selâmetle’ sözleriyle barışın, huzurun, doğruluğun ve erdemli toplum oluşturmanın formülünü veren Ahiliğin kurucusu, Pirimiz Ahi Evran’dır” diye konuştu.

AHİLİK, SEVGİNİN, DOSTLUĞUN, YARDIMLAŞMANIN BİRLEŞİMİDİR

Ahiliğin, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturduğunu, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğunu aktaran Başkan Karabacak, “Bu kapsamda Ahilik, işçinin, çalışanın, üretenin, helal kazancın, helal ticaretin ve adaletli yönetimin simgesidir. Ahilik, çırak-kalfa-usta hiyerarşisini kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.

Ahilik, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir” ifadelerini kullandı.

BAŞKENT DAİMA BAŞKENTTİR

‘Konya, Hz. Mevlana’nın diyarı, Ahi Evran’ın makamı ve Selçuklu’nun başkentidir’ ifadeleriyle konuşmasına devam eden Karabacak, “Şairin dediği gibi bir başkent daima başkenttir. Bu kutlu başkentin esnaf ve sanatkârları da, yöneticileri de büyük hizmetlere imza atmalı. Bu bilinçle hareket eden esnaf ve sanatkârlarımızın, odalarımızın ve şehrimizin yöneticileri, dünya değişse bile birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden ve dayanışmasından asla taviz vermeden çalışmalarını yürütmüş yürütmeye de devam edecektir. Bu birlikteliğimiz ülkemize ve dünyaya örnektir. Hatırlayacağınız üzere dünyayı sarsan ve her ülkeye ekonomik bakımdan ağır darbeler vuran bir salgınla mücadele ettik. Salgınla mücadelenin maliyetleri bir yana, kaybettiğimiz her bir vatandaşımızla birlikte canımız yandı. Tabii ki bu süreçten en çok etkilenenlerin başında esnafımız ve sanatkarlarımız geldi. Ve bu dönemde ve sonrasında, bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan, iş ve işleyişlerimizi kolaylaştıran Valimiz Vahdettin Özkan Beyefendiye, çok değerli milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, ilçe belediye başkanlarımıza, il müdürlerimize şükranlarımız arz ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 35’incisini kutladığımız Ahilik Haftamızın ülkemize, milletimize, Konya’mıza, esnaflarımıza, sanatkârlarımıza ve tüm Ahilerimize hayırlı uğurlu olması diliyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimizin daim olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyor, katılımızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN ALTAY’DAN TEŞEKKÜR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bütün esnafların Ahilik Haftası’nı tebrik ederek, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da esnafın yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Başkan Altay, böyle anlamlı bir günde kendilerini yalnız bırakmayan Bakan Kirişci’ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından Vahit Kirişci, yılın çırağı, kalfası ve ahisine ödüllerini verdi.

bakan-kirisci-ahilik-programi-1.jpg

bakan-kirisci-ahilik-programi-2.jpg













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.