Tarımsal İlaçlama İçin Drone Tasarladı

Tarımsal İlaçlama İçin Drone Tasarladı
Bolu'da bir kişi, tarımsal alanda kullanılmak üzere ilaçlama dronu yaptı- Murat Çalışır:- "Hobi olarak başladığım bir şeyi nasıl bu sektörde kullanabilirim diye düşündüm ve 3 yıldır bunun üzerinde çalışıyorum. Çalışmalarım sonuç verdi ve ilaçlama dronunu

BOLU (AA) - Bolu'da bir kişi, tarımsal alanda kullanılmak üzere ilaçlama dronu tasarladı.

Televizyon, sinema, mimarlık gibi birçok alanda drone ile görüntü ve fotoğraf çeken Murat Çalışır (40), hobi olarak başladığı işini geliştirmek için atölye kurdu.

Çalışır, atölyesinde tarımsal alanların ilaçlanmasında kullanılmak üzere drone yapmak için çalışmalara başladı. Yaklaşık 3 yıl süren çalışmanın ardından Çalışır, 10 litre ilaç kapasiteli drone yaptı.

Karaçayır Mahalles'indeki bir tarlada drone ile tarımsal alanda uçuş gerçekleştiren Çalışır, yaklaşık 2 hektarlık alanı drone ile 10 dakika içerisinde ilaçladı.

Çalışır, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır radyo kontrollü model uçak hobisiyle uğraştığını, 10 yıldır da dronelerle ilgili gelişmeleri takip ettiğini belirterek, yaptığı ilaçlama dronenin maliyetinin piyasalarda satılanlardan çok ucuz olduğunu söyledi.

Droneların birçok alanda kullanıldığını dile getiren Çalışır, şunları kaydetti:

"Bunlar arasında tarım sektörü de yer almakta. Ben Bolu'luyum ve çiftçi çocuğuyum. Hobi olarak başladığım bir şeyi nasıl bu sektörde kullanabilirim diye düşündüm ve 3 yıldır bunun üzerinde çalışıyorum. Çalışmalarım sonuç verdi ve ilaçlama dronunu yaptım. Aynı zamanda bu drone birçok alanda kullanılacak şekilde tasarlandı. Tarımda özel kameralar kullanılarak verimli ya da verimsiz yerlerin tespitinde kullanılabilir. Bunu havadan arazi taraması olarak yapabilmekteyiz. Bu drone ile ağaç dikimi ya da tohum atımı yapılabilmekte. Ağaç dikimi yapılırken belli bir hat üzerinde dikimi gerçekleşmekte. Bu da ya ip çekerek ya da özel ölçüm aletleri kullanılmakta. Drone üzerindeki GPS yardımı ile aşağıya yansıttığı bir lazer nokta vasıtası ile noktasal olarak hata yapmadan ağaç dikimi de yapılmakta."

Çalışır, drone teknolojisinin geleceğin teknolojisi olduğunu, yeni gelişmeleri takip etmeye devam edeceğini söyledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.