Taşeron işçiye haksızlık yapan şirken yandı

Taşeron işçiye haksızlık yapan şirken yandı
Yeni düzenleme ile Taşeron işçinin yıllık izin hakkına güvence geldi. Ücret, firmanın alacağı paradan kesilip direk çalışanın hesabına yatırılacak.

Kamu İhale Kurumu’nca yapılan düzenlemeyle, devletten ihale alan şirketlerin bünyesinde çalışan taşeron işçilerin yıllık izin hakkına güvence getirildi. 

EKSİK MAAŞ YATIRAN YANDI

 

Buna göre, kamu kurumu ve yüklenici şirketler, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını vermek zorunda kalacak. Devlet, yüklenici veya alt yüklenici tarafından çalıştırılan işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Eksik yatan ya da yatmayan maaşlar, şirketin alacağı paradan kesilecek.

 

YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI

 

Kamu İhale Tebliği ile Hizmet Alım İhaleleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan değişiklik, taşeron işçilere ilişkin bazı yeni güvenceler getirdi. İhale yoluyla hizmet alan kamu kurumları ile yüklenici firmalar, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını kullanmasına olanak sağlayacak. Kamu kurumları, bu izinlerin kullanılıp kullanılmadığını denetleyecek. İşçilerin, izinlerini kullanması sağlanacak. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin tekliflerine, kıdem ve ihbar tazminatları dahil olmayacak.

 

ÇALIŞANIN HESABINA YATACAK

 

Kontrol teşkilatı, yüklenici veya alt yüklenici tarafından çalıştırılan işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay re’sen denetleyecek. Ödenmeyen ücretler yüklenicinin alacak olduğu ücretten kesilecek. Bu paralar, direk olarak işçinin banka hesabına yatırılacak.

Bu uygulama ile taşeron işçilere yapılan haksızlıkların önüne geçilmesi planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.