Tatil planı yapanlara uyarı

Tatil planı yapanlara uyarı
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük: Tatil planı yapanlara sahte ilan uyarısı çağrısında bulundu.

Tatil planı yaparken sahte internet siteleri sebebiyle yaşanan mağduriyetler artarken, uzmanlar rezervasyonların kurumsal firmalar üzerinden yapılması ve ödemenin sadece kurumsal banka hesaplarına yapılması çağrısında bulundu.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, vatandaşların son zamanlarda tatil rezervasyonu yaptırırken sahte internet siteleri sebebiyle yaşadıkları mağduriyete dikkat çekti.

SAHTE İLAN

Tüketicilerin tatil rezervasyonlarında özellikle kurumsal firmaları tercih etmesi gerektiğini belirten Küçük, "Arama motorlarından turizm firmalarını seçerek rezervasyon yapan vatandaşlarımız çok özverili olmalı, çünkü dolandırıcılar internet üzerinden çok fazla sahte ilan yüklemekteler." dedi.

Küçük, internet sitelerini taklit ederek dolandırıcılık maksadıyla hareket eden kişi ve firma sayısındaki artışa dikkati çekerek, "Tüketicilerin arama motorunda karşılarına çıkan ilk firmayı değil, iyi araştırdıkları firmayı tercih etmeliler." ifadesini kullandı. Dolandırıcılara parasını kaptıran ve bu nedenle tatile gidemeyen çok sayıda tüketiciyle karşılaştıklarına işaret eden Küçük, dolandırıcıların hemen EFT veya havale sistemiyle tüketicilerin ödemeyi yapmasını istediklerini söyledi.

Özellikle firma hakkında yapılan yorumların da tüketiciler açısından önem taşıdığını bildiren Küçük, "Kurumsal firmalara, kredi kartlarıyla ve bankacılık sistemi üzerinden ödeme yapabilirler. Bungalov ev turizmi, ülkemizde yavaş yavaş ağırlık kazanmaya başladı. Burada da genelde bireysel işletmeciler ön planda. O işletmeleri, tesisi gezip verdikleri hizmetten emin olduktan sonra tercih etmekte yarar var." diye konuştu.

KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜKLERİNE VE TÜRSAB'A ŞİKAYET EDİLEBİLİR

Küçük, tüketicilerin, bungalov, otel veya turizm hizmeti veren kurumlarda başlarına gelen sorunların mutlaka yetkili mercilere bildirmesi önerisinde bulunarak, "Vatandaşlar, rezervasyon sonrası karşılaştıkları sorunların hizmetleri fotoğraf yoluyla belgeleyip tüketici hakem heyetlerine, kültür ve turizm il müdürlüklerine ve TÜRSAB'a şikayet edebilir. Eğer bir dolandırıcılık olayına maruz kalırlarsa, emniyet güçlerine ve cumhuriyet savcılıklarına da şikayette bulunabilirler." ifadelerini kullandı.

GÜVENLİ HİZMET

Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam da bungalov tipi evleri kiralama konusunda vatandaşların sık sık mağduriyet yaşadığına söyleyerek, "Vatandaşların, özellikle Sapanca civarıda villa veya bungalov kiralarken resmi belgeli seyahat acenteleri üzerinden rezervasyon yapmaları önem taşıyor." uyarısı yaptı.

Dernek olarak tüketicilere Sapanca'da olan villa veya bungalovun güvenilir olup olmadığını sorgulayabilme hizmeti sunduklarını dile getiren Alaçam, bu sayede yaşanabilecek dolandırıcılık vakalarını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Alaçam, kurdukları ücretsiz teyit sistemiyle 2 yılda yaklaşık 250 bin sorgulama yapıldığını ve 200 binden fazla suç girişiminin engellendiğini aktardı.

Farklı bölgelerde kiralama yapacak vatandaşlara da tavsiyede bulunan Alaçam, "Tüketicilerin, kiralanacak bungalovun sahibini görüntülü arayarak evi görmesi, seyahat acentesi üzerinden kiralama yapılması durumunda ise sadece şirkete ait hesaba ödeme yapması ve açıklamaya 'rezervasyon bedeli' yazması önem taşıyor. Özellikle sosyal medyada gerçek ev görselleri ve videoları kullanılarak açılan sahte hesaplarla vatandaş kandırılıyor. Genelde konaklama ve kahvaltı hizmeti olmasına karşın dolandırıcılar ilanı cazip hale getirmek için 'sabah, öğle ve akşam yemeği, göl turu' gibi fiyata dahil olmayan hizmetleri uygun fiyata sunuyormuş gibi algı oluşturuyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.