Tbmm Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

Tbmm Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:
"(Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılanması) Siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz niyetiyle yapılıyor"- "Devletler, 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, uluslararası hukuku

TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılanmasının, "siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz" niyetiyle yapıldığını belirterek, "Devletler, 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, uluslararası hukukun gereklerini yerine getirecek, bununla ilgili adımları atacaktır." dedi.

Şentop, Endonezya Temsilciler Meclisi yasama birimi heyetini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uyum yasalarına ilişkin çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Şentop, "Uyum kanunlarının iki boyutu var. Birisi teknik boyut, Anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı bazı düzenlemeler, onlarla ilgili çalışma tamamlanmış durumda. Diğer husus ise sistem değişikliği ile beraber değerlendirilmesi gereken konular, seçim sistemi, partilerin seçime ittifak yaparak girmesi gibi hususlar. Bu konudaki değerlendirmeler de muhtemelen o aşamalarda konuşulacaktır." diye konuştu.

Mustafa Şentop, şu anda 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğünü anımsatarak, ocak ayında uyum yasalarının görüşülebileceğini söyledi.

- "Seçim barajının devamı yönünde görüşümüz var"

"Seçim ittifakı ve seçim barajına ilişkin rakam AK Parti'nin kafasında şekillendi mi?" sorusuna Şentop, şu yanıtı verdi:

"O konulara daha çok vakit var. Seçim barajı konusunda sistemin bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Seçim barajı istikrar için düşünülmüş bir şeydi. Benzer bir şey yeni sistemde Parlamento içerisinde de düşünülmelidir. Sistem değişikliği ile bundan feragat edecek bir noktada değildir. Barajın devamı yönünde şahsi olarak görüşümüz var."

Şentop, "Devlet Bahçeli'nin önerisini nasıl buldunuz, uygulanabilir mi?" sorusunu cevaplarken, "Olabilir, Sayın Bahçeli'nin daha önceki açıklamalarına da baktım. Bunlar olabilir, dünyada örnekleri olan şeyler bazı ülkelerde var, bazılarında yok. Bizde yasaklama var, onu kaldırdığımız takdirde zaten bu mümkün hale gelebilir." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "İki mühürden bahsediliyor. 'Tak tak' diye ifade ediliyor." sözlerine Şentop, "O teknik detaylar tabi, o konuları biraz düşünmek lazım. Bunu bir fikir olarak düşünmek lazım. Uygulama kolaylığı sağlayacak teknik detaylar bulunabilir, onlar zor değil." karşılığını verdi.

- "Bunlar siyasi manevralar"

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "CHP Grup başkanvekillerinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi ve ailesinin mal varlıklarının araştırılması için TBMM Başkanlığına sundukları araştırma önergesine AK Parti'nin bakışının nasıl olacağı ve hangi yönde oy kullanacağı" sorusu üzerine şu değerlendirmede bulundu:

"Bir bakalım, bir görelim. Türkiye, bu tür numaraları daha önce yaşadı, 1990'lı yıllarda da bu tür şeyler oldu. Malumunuz, 1990'lı yılların ortasında liderlerin mal varlığı tartışması yaşanmıştı. Daha sonra 'seninki de araştırılsın, benimki de araştırılsın, ben veriyorum, sen ver' derken hiç bir araştırma yapılmamıştı. Bunlar siyasi manevralardır, bunları biliyoruz."

- "Türkiye'deki siyasi iktidarla ilgili itibarsızlaşma süreci"

Bir gazetecinin, "Rıza Sarraf davasını BM'ye taşıma yönünde çalışma olduğunu" söylemesi üzerine Şentop, "ABD'deki bu davada, FETÖ'cü bir polis memurunun tanık olarak dinlendiğini gördük. FETÖ'nün beceremediği, eline yüzüne bulaştırdığı bir süreci ABD'nin arkasına sığınarak orada devam ettirmeye çalıştığını görüyoruz. FETÖ'cü bir polis memurunun Türkiye'deki soruşturma ile ilgili, mahkemede bilgi vermesini çok garip karşıladık. Esasen oradaki bu süreç, yargı kılıfı altında sürdürülmeye çalışılan bir süreç." açıklamasını yaptı.

Mustafa Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile ilgili, Türkiye'deki siyasi iktidarla ilgili itibarsızlaşma süreci. ABD'nin böyle bir yargılama yapma yetkisi yok. Zaten dün de o konu tartışıldı, daha önceki duruşmalarda da tartışıldı. 'ABD kendi koyduğu ambargoya uymayan başka ülkeleri, o ülkelerde faaliyet gösteren şahısları ve şirketleri yargılayabilir mi?' diye dün de orada bir uzmana tanık olarak bu soruyu sordular, hatta savcılar sordular, bunun bir örneğinin de olmadığını söylediler. Savcılar, mahkeme başkanına bunu ifade ettiler. Yani ABD kendisinin daha önce yapmadığı bir uygulamayı, Türkiye ile ilgili burada yapmaya çalışıyor.

Bunun tek amacı var. Siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz gibi bir niyetle yapılıyor. Uluslararası hukuka da aykırı bir şey. Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkilerini, gücünü, imkanlarını kullanacaktır. Bu şekilde bir keyfilik olursa 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse devletler, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, bu anlamda uluslararası hukukun gereklerini yerine getirecek, bununla ilgili adımları atacaktır diye düşünüyorum."

Mustafa Şentop, "Başvuru tarihi netleşti mi?" sorusuna, "Daha onlara, o detaylara bir şey diyemiyorum." yanıtını verdi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.