Tbmm Başkanvekili Tüzün'ün Kabulü

Tbmm Başkanvekili Tüzün'ün Kabulü
Tüzün, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyalet Meclisi Başkanı Trimper ve beraberindeki heyeti kabul etti- TBMM Başkanvekili Tüzün:- "Ülkelerimiz arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari işbirliği potansiyelinin daha büyük olduğunu görüyor, ilişkilerimizin he

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, Türkiye ve Kanada arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari işbirliği potansiyelinin daha büyük olduğunu belirterek, ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesini istediklerini söyledi.

Tüzün, TBMM Divan Toplantı Salonu'nda, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyalet Meclisi Başkanı Perry Trimper ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde konuşan Tüzün, Kanada'nın, Türkiye'nin önemli bir müttefiki olduğunu belirterek, uzun yıllardır devam eden geleneksel ittifak ilişkilerinin yanı sıra BM ve G-20 gibi çok taraflı platformlarda ortak değerler temelinde iş birliğinin sürdürüldüğünü bildirdi.

İki ülkenin, uluslararası terörizme karşı birlikte mücadele verdiğine işaret eden Tüzün, "Ülkelerimiz arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari iş birliği potansiyelinin daha büyük olduğunu görüyor, ilişkilerimizin her alanda daha da geliştirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

İkili ziyaretlerin sıklaştırılmasının, iki ülke arasındaki anlayış ve iş birliğinin geliştirilmesine de katkı sağlayacağını vurgulayan Tüzün, Kanada heyetinin ziyaretini bu anlamda çok anlamlı ve önemli bulduklarını belirtti.

Kanada ile parlamenterler arası temasların ve ziyaretlerin sıklığının, arzu edilen düzeyde olmadığını aktaran Tüzün, ziyaretlerin artırılmasının önemine değindi. Tüzün, Kanada Meclis Başkanı'nı da en kısa zamanda Türkiye'de ağırlamak istediklerini söyledi.

Çanakkale Savaşı sırasında Newfoundland ve Türkiye'nin yollarının kesiştiğini hatırlatan Tüzün, "Çanakkale cephesinde çarpışan tüm askerlerin acımasız savaş koşullarında dahi insani değerleri muhafaza edebilmeleri, halklarımız arasındaki bugünkü dostluk bağlarının da temelini atmıştır. Aradan geçen bunca zaman içerisinde ülkelerimiz arasındaki güçlü müttefiklik ilişkisi bugün halklarımız arasındaki dostane duyguları perçinlemektedir." ifadesini kullandı.

Tüzün, Çanakkale ile Newfoundland ve Labrador Eyaletinin başkentinde, karşılıklı olarak dostluk anıtlarının dikilmesi yönünde ilkesel bir mutabakata varıldığını kaydetti.

Newfoundland ve Labrador Eyalet Meclis Başkanı Trimper ise Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin kendileri için özel bir anlam taşıdığını belirtti.

Çanakkale Savaşı'na da değinen Trimper, "102 yıl önce bu topraklara adım atan insanlar bizlerden daha öfkeli bir şekilde buralara gelmişlerdi. O dönemde savaş ortamında olunmasına rağmen geldiklerinde gördükleri kabul ve saygı gerçekten inanılmazdı. Aynı şekilde Atatürk'ün sözleri de bizim için çok değerlidir bu dönemde." dedi.

Kanada ve Türkiye arasında var olan 3 milyar dolarlık ticaret hacminin daha da artırılmasını istediklerini vurgulayan Trimper, ülkeler arasındaki eğitim ilişkilerini de daha ileri götürmek arzusunda olduklarını kaydetti.

Görüşmenin ardından TBMM Başkanvekili Tüzün, konuk heyet onuruna TBMM Mermerli Salonda öğle yemeği verdi.

Yemeğin ardından konuk heyet, 15 Temmuz darbe girişiminde Mecliste hasar gören bölümleri ziyaret etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.